Zdravo svima, pronašao sam ovaj forum tražeći neke informacije oko palmama na netu. Veliki sam ljubitelj palme, sakupljam ih od 2005 godine kada sam prvi put kupio palme iz Crne Gore. Za žal iako sam iz Makedonije, živim u najhladniji grad-Kičevo i sađenje u dvor ne dolazi u obzir(ne retko temperature padaju i ispod -20).
Imam nekoliko vrsta palme, za koje znam vrlo malo, pa bih voleo koji savet . neke neznam ni koje vrste su....,neznam ni koje vrste hoće više a koje manje vode. I kuća mi nije na sunčanu stranu, i najveći problem mi je obezbeđivanje sunčane svetlosti. Neke od palme mi stradaju zbog nedostataka sunca. Krenimo redom:
ovu palmu sam kupio 2005 od Crne Gore i tek na ovom forumo sam pronašao da je MOŽDA tip ‚‚Parajubaea‚‚

ovo mislim da je Washingtonija, ali neznam koji tip. Kupio sam je pre godinu i po, i dobro je išla dok je nisam izvadio u Svibanj na balkonu i pretrpela je šok. najnoviji list je izgubila, a i ostali su se malo uvenuli:

Ovo je mislim neka ‚‚Trachycarpus ‚‚ koju sam kupi pre 3-4 godina a ovu manju(dva jedno do drugog) sam kupio 2015 iz Grčke:

Ovo je t.z.‚‚urma palma‚‚ kupio sam je 2011 iz Albanije i tek je ovu godinu krenula sa bržim rastom(manje listove sam isekao, a jedan deo mi je uništio papagaj):

Ovo je Cikas i je treća u nizu koji imam(prve dve su umrile). ovu sam jedva spasao, tražeći na netu sam našao da ova palma nevoli vodu iz češme ili iz izvora zbog prisustva krečnjaka koji pravi vodu baznu, a Cikas voli kiselu sredinu. Po nekim uputima stavljam tečno gvožđe i paparelno sam je izvadio na balkonu, pa evo vidi se napredak na bolje za par meseca, ali drgu godinu za redom a nema novo lišće:

ovo su agave koje sam ‚‚išćupao‚‚ iz Albanije gde rastu u prirodi i to baš puno(ova zelena pogotovo)

Svaki savet je dobrodošao, pogotovo koja palma voli više polevanja a koja manje,koja voli vodu na lišće(sa sprejom) a ja ne.
Prihrana...pojma nemam ni za jednu