Posto sam dosta aktivan na fejsu u jednoj grupi o uzgoju subtropskih i tropskih vocnih vrsta vidio sam da na jugu Italije banane uspjevaju bez problema svakakve vrste. Dok sam za dwarf namwah na drugom forumu vidio da je cvijetala i rodila u Firenzi i nije se osusila nakon ovogodisnje hladnoce a tamo je bilo -7,-8 C .
Kad se govori o otpornosti banana na minuse, uvjek se misli na rizom, ne na nadzemni dio.
Lišće svih vrsta banana propada na 0, a pseudostablo počinje propadati na -1C.
Rizom banana je otporan samo posađen u zemlji, jer zemlja štiti rizom od minusa. U pitaru rizom će uvjek biti osjetljiviji.
Postoje 3 osnovne skupine banana, a to su one genetike
AAA,
AAB i
ABB.
Sve jestive sorte banana su hibridi 2 divlje vrste banana,
Musa acuminata i
Musa balbisiana.
Musa acuminata je izrazito tropska vrsta banane. Jako je osjetljiva na bolesti i niske temperature. Počinje propadati već na temperaturama ispod +10C. Ova banana ima slatke male plodove.
Musa balbisiana je više subtropska banana. Raste na većim nadmorskim visinama. Otporna je na bolesti, jako je vigorozna, ima velika plodove i što je najvažnije ima otpornost na hladnoću. Ali mana joj je ta što su joj plodovi bezukusni, lošeg su okusa.
Kod jestivih sorti pokušava se dobiti najbolji omjer osobina od obje vrste.
Što se tiče otpornosti na hladnoću, idemo po glavnim genetičkim skupinama:
AAA skupina: Ove banane izbjegavaj. Radi se o hibridima različitih podvrsta
Musa acuminate. One u sebi nemaju gena
Musa balbisiana. Jako su osjetljive na niske temperature i ne mogu preživjeti nigdje u HR.
Musa Cavendish recimo spada u ovu skupinu.
AAB skupina: Ovo su jestive banane srednje otpornosti. One su genetski 2/3
Musa acuminata i 1/3
Musa balbisiana. Kod njih je lutrija, neke su sorte ove skupine otporne a neke nisu ( zavisi jesu li povukle od Balbisiane gene za otpornost na hladnoću ). Tako ako biraš sorte iz ove skupine, izaberi samo one provjereno utporne na niže temperature. Recimo
Musa Pisang Ceylon i
Musa Prata Ana spadaju u ovu skupinu.
ABB skupina: Ovo je najotpornija skupina jestivih banana na hladnoću. Sve sorte ove skupine imaju otpornost na hladnoću. Ove banane su hibridi 2/3
Musa balbisiana i 1/3
Musa acuminata. No jako puno sorti ove skupine se koriste kao plantana banane. Odnosno njihovi plodovi se koriste više za kuhinje i spravljanje kolače nego kao sirovo voće.
No naravno postoje iznimke koje su povukle gene za okus od
Musa acuminata.
Musa Orinoco,
Musa Fen Ba Jiao,
Musa Namwah i
Musa Saba su recimo sorte iz ove skupine.
Znači ti bi se trebao fokusirati na ovu treću skupinu. Generalno najotpornijom jestivom bananom na hladnoću se smatra
Musa Orinoco.
Što se tiče mog iskustva.
Musa Pisang Ceylon se pokazala najosjetljivijom na niže temperature. Zadnja počinje sa rastom na proljeće a prva prestaje sa rastom u kasnu jesen, ranu zimu. No radi se o jako dekorativnoj banani koja ima na lišću i pseudostablu blago brončano-crvenkastu boju.
U drugu ruku
Musa Fen Ba Jiao se pokazala najotpornijom. Prva se budi u proljeće, zadnja prestaje sa rastom. Stvara puno izboja. I što je najvažnije cvijeta već nakon prve zime bez minusa. To je jedina jestiva sorta koja je kod mene procvjetala i čiji su plodovi sazrili. Također ne raste jako visoko, pa je manje izložena vjetru.
Musa Fen Ba Jiao u mom vrtu.
http://palmapedia.com/index.php?topic=3662.0