Navrtanjem maslinama se bavim nekih 20-ak godina,stekao sam neko iskustvo pa bih ga rado podijelio sa svima koje to zanima.
Posljednjih godina masovno se navrću razne domaće ili uvezene sorte.Ponekad zbog raznovrsnosti sorti u masliniku,ponekad zbog unošenja oprašivača među sorte koje se slabije saooprašuju ,ili zbog precjepljivanja sorti koje slabo ili neredovito rađaju,ili netko jednostavno želi preći na sasvim drugi sortiment.Naravno,navrtanje je i vegetativni način razmnožavanja maslina.
Pa da krenemo,odozdola.
Podloga,bez nje nema navrtanja.Može to biti klijanac masline,tkz divljaka ii mastrinka ili bilo koja domaća ili inozemna sorta.Većina maslina koje imam su navrnute na divljake.Afinitet sa divljakama je vrlodobar a može se reći i odličan.Takve podloge stvaraju bolji korijen,stvaraju lijepu veliku guku u osnovi stabla,masline su otpornije na sušu,navodno i na bolesti.Svaki klijanac je sorta za sebe,uglavnom nismo sigurno od koje sorte masline je nikao,pa je tu mala lutrija,da li smo uzeli dobrog ili lošijeg klijanca,da li će dati bujniju ili manje bujnu krošnju,da li će imati slabiji korijen koji će biti lošiji za sušu,ali smatram da je uvijek bolje uzeti divljaku nego većinu drugih sorti maslina za podlogu.Naši susjedi Talijani i malo dalji susjedi Grci puno više koriste divljake u proizvodnji sadnica.Talijani su čak razvili dvije sorte mastrinki koje vegetativno i generativno razmnožavaju za potrebe proizvodnje sadnica.Kod nas to nažalost još nitko ne prakticira.Rasadnici ugavnom za podloge koriste izboje Orkula,jer su im najdostupnji.Uljare koje otkoštavaju plodove maslina,bacaju koštice,uglavnom na divlje deponije i na tim mjestima se može naći na tisuće proklijalih mladica maslina,nažalost tu najćešće i propadnu kad ih slijedeće godine ponovo zaspu novim košticama.
Ako ste u jesen našli divljaku negdje u šumi ili šikari,presadite je u pitar,vrlo se lako primi i već na projeće je možete navrnuti.
Kao što sam već spomenuo,ako se uzimaju izboji oko stabla za navrtanje onda je to najčešće orkula,jedna je od najzastupljenijih sorti i stvara puno izboja.Ali nikom je nebih preporučio,jer po mom iskustvu mlada orkula je naosjetljivija na sušu.I prema vlastitom iskustvu i iskustvu starijih maslinara orkula zna abortirati navrtak za koji smo smatrali da se već lijepo uhvatio.Upravo se uglavnom prenavrću Orkule,mnogi su posadili gotovo 100% Orkule u maslinike,osjetljive su na bolesti i nametnike,neredovito rađaju itd.
Inače nisu sve masline koje se nazivaju Orkulama iste sorte,smatram da postoji bar 4-5 različitih sorti Orkula pa možda i u tome ima razlike u rodnosti,bujnosti,u boljem primitku navrtka i u tome što su neke orkule manje podložne bolestima.Prof Benčić je pisao o dvije sorte Orkule koje je našao u Kaštelima(Štafilić?) jedna ima izuzetno velike plodove a druga je otporna na bolesti i redovno rađa.Ako netko zna di je ta maslina bio bih zahvalan na par plemki.
Osim na Orkulu od sortnih maslina do sada sam navrtao na Pendolino,Leccino,Drobnicu,Lastovku ali vrlo malo broj.Jednom,grubim previdom, čak i na Levantinku

Samo navrtanje počinje razanjem grane ili stabla.Ako je riječ i starijem stablu čije je deblo deblje od 20-30cm u promjeru onda će mo izabrati tanje kosturne grane.Najbolje je da te grane budu oko 10-cm promjera,ako baš mora mogu biti i deblje,što naravno komplicira stvar jer moramo raditi sa više plemki,bar tri a možda i četiri.Stvar je u tome da kod debljih grana treba puno više vremena da kalusi zatvore prostor između plemki,ako mora proći više godina da se zatvori mjesto reza može doći do truljeja golog drva što još više komplicira zarastanje.Najidealnije su debljine oko 5cm,što naravno možemo imati samo kod mlađih stabala.Takve grane mogu brzo zarasti rane nastale pilanjem grane i već za koju godinu teško će se vidjeti mjeto navrtanja.
Prije pilanja moramo odrediti poziciju na grani gdje mislimo navrniti plemku.Kod masline je to često problem,grane znaju biti kvrgave,oštećene,sa rupama gdje je nekad davnije odrezana grana,ponekad je grana puna ožiljaka jer su se godinama odsijecale vodopije,ponekad sam bio zadovoljan ako bih našao 5cm grane u ispravnom stanju.Mjesto na kojem režemo mora biti što ravnije,zdrave kore,ispod mjesta reza da nema rupa u deblu ili grani i da nema velikih ožiljaka od ispilane grane.Na granama ili na deblu često se mogu vidjeti udubljenja ili oblasta ispučenja koja se protežu duž grane.Plemka se treba postaviti baš na ta obla mjesta ,nikad u udubljenja,pa nam je to još jedan i to najbitniji pokazatelj gdje će mo pilati.Tko je već pilao grane na maslini mogao je vidjeti na poprečnom presjeku da srce grane najbliže udubljenju i da su uz udubljenje godovi tanki i stisnuti jedan uz drugi a srce je najdalje od ruba gdje je grana ispupčena,i uz taj rub su godovi najširi i kora je tu najdeblja,odnosno kroz taj dio grane je najjači protok sokova pa su takva mjesta najbolja za umetanje plemke.Kad takva ispupčenja pratimo po deblu u zemlju tada možemo vidjeti da svako takvo ispupčenja leži na svom korijenu.
Najidealnije je ako je grana odnosno deblo lijepo oblo,sa srcem u sredini presjeka,ali to je kod masline jako rijetko,najčešće samo kod mladih stabala,onda možemo ubaciti plemku gdje god nam se svidi.
Što se tiče visine reza na deblu,što je deblo deblje to bi trebalo ići na malo višlji rez,preko 15cm debljine ne bi se smjelo ići niže od 70cm,stablo 5-10 cm debljine najbolje oko 50cm.Moramo znati da kad posijećemo stablo onda korijen ostavljamo bez izvora hrane,jedino odakle može dobiti nešto hrane jest taj komad debla koji smo ostavili.Vidio sam par puta da su debla propala ili skoro propala ako se plemke nisu uhvatile.Ako radimo sa debelim stablima onda je bolje početi navratanje malo ranije,u travnju dok sokovi još nisu prebujno krenuli,ako se radi kad su sokovi prejaki,navala sokova udavi plemke,nema kalusiranja nema srastanja.
Kad sam se već dotakao vremenskog razdoblja za navrtanje...
Za uspješno kalusiranje i spajanje podloge i plemke bitno je više faktora.Najidealnija temperatura je oko 24°C,može bit malo manja i malo više.To je u biti 5. mjesec,ni prehladno ni prevruće.Ako je vrijeme lijepo može se dobro početi i u travnju naročito na jugu Dalmacije i Južne Hrvatske.Ja sam običavao raditi samo u Svibnju ali vidio sam ove godine da je g.Zdenko Oltran(doktor za navrtanje) radio u travnju i da mu je primitak bio odličan,pa ću i ja dogodine početi ranije,naročito na većim stablima.

ovo fotografija na kojoj sam htio pokazati kako na presjeku grane izgleda najbolja pozicija za postavljanje plemke,označena največom strelicom,vidi se udubljenje koje je blizu srca grane,i uski godovi.Manje strelice pokazuju uslovno povoljne pozicije za postavljanje plemke.Krajnja strelica desno pokazuje poziciju gdje je nekad rasla manja grana koja je vjerojatno bila odsječen ,to se nije baš dobro vidilo prije nego što je grana prepilana jer je rana bila skroz zarasla,prekrivena korom ali je to isto loša pozicija zbog kvrge na drvenastom dijelu.
nastavlja se