Autor Tema: Navrtanje-cijepljenje maslina  (Posjeta: 52125 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sarago

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Navrtanje-cijepljenje maslina
« Odgovori #30 u: Veljača 03, 2018, 10:42:25 prijepodne »
levantike ti ja mogu dobacit kad prodjem usput, za nekih 10tak dana.  Moj stari vec odavno sve oblice pomalo precjepljuje na levantinke.  Ako je starije stablo, onda svaku godinu po jednu granu, ne sve odjednom.  I mene zanima gdje dobiti par grančica Shamall i Maroco pisholine maslina  :cool:
« Zadnja izmjena: Veljača 03, 2018, 10:52:23 prijepodne od sarago »

Offline bob

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Veljača 03, 2018, 11:37:39 prijepodne »
Može, hvala ! Što nije malo prerano za navrćanje? Mislio sam sada pripremiti logistiku , pa kad dođe vrime onda početi. :icon_wave:

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #32 u: Veljača 03, 2018, 23:56:53 poslijepodne »
Marocana imam,jedno manje stablo,biće koja plemka.Chemlali Sfax isto imam ali je mala sadnica,još u pitaru, biće plemki za koju godinu.
bvb

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Veljača 07, 2018, 19:36:08 poslijepodne »
Nešto i o cijepljenju prostim ili običnim spajanjem.To bi u stvari bila osnova,majka svih navrtanja,jer izrada reza na plemki je bitna kod veće broja načina navrtanja.
Ovaj način se primjenjuje u slučajevima kad za podlogu imamo mlade sadnice odnosno vodopije iz panja ili na stablu koji debljinom odgovaraju plemkama koje su nam na raspolaganju.
Podloga i plemka trebaju biti iste debljine.
Plemka i podloga režu se na isti način,kosi rez dužine 40-50mm,kod debljih plemki može biti i duži.malo duži rez pogotovo igra kod sorti koje se malo teže primaju.
Rez mora biti ravan ,i po dužini i po širini.i na podlozi i na plemki, i naravno moraju biti iste dužine.Kad spojimo plemku podlogu ne smije biti nikakvih rupa na mjestima gdje se kore dodiruju.
Najčešči problem koji sam imao događa se zbog tvrdoće drveta,naročito na podlogama,iako debel ko olovka klijanac masline može biti star nekoliko godina,naročito ako smo ga iskopali negdje u škrapi,pa može biti tvrđi nego što smo očekivali.U tom slučaju može se dogoditi slijedeća stvar.Drvo je u sredini tvrđe nego na rubu i nož,iako je krut,malo se izvije zbog razlike u tvrdoći sredine i ruba podloge te dobijemo zakrivljeni rez.Isto se može dogoditi i kod debljih plemki,pa upravo iz tog razloga izbjegavam raditi prosti spoj sa debljim plemkama.Može se taj trbuh opraviti ali to se onda pretvori u pet minuta tesanja.Iz tog razloga trebamo imati dobar,jak nož,šire oštrice.
Dužina rez ima još jednu prednost.Što je duži rez to je kosina položenija a na krajevima reza dobije se širi presjek kambijalnog sloja što povećava uspješnost spajanja podloge i plemke.
 Kad smo oba reza lijepo uredili,spojimo plemku i podlogu i omotamo ih pvc trakom za navrtanje,može i gumicom,a može i izolir trakom iako mi ona baš nije po volji zbog svoje ljepljivosti.
Njega navrtka je slična kao i kod navrtanja klinom pod koru,na podlozi redovno skidamo izboje,što je još bitnije nego kod navrtanja na velikm stablima jer se radi o malim sadnicama kod kojih par manjih izboja može lako unazaditi primitak plemke.Kad izboj na plemki izraste 5 ili više cm možemo premotati vezivo i možemo ga opet skinuti tek na proljeće,kad prođu opasnosti od burnih nevera.
Ako je sve išlo kako treba već do jeseni će biti teško uočiti mjesto spajanja :thumb_up:
Slika sad nemam,bit će tamo nakon sezone navrtanja.misoo83 je napravio dva videa na kojima se može viditi način rada.Princip je isti sve su ostalo nijanse :thumb_up:
bvb

Offline bob

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #34 u: Veljača 13, 2018, 11:17:33 prijepodne »
Na nekim video prikazima iz Italije primjetio sam da na kraju postupka navrtanja stavljaju "sakete" na vrh reza podloge. Čime ih pune, piljevinom, pjeskom ili nečim trećim ? Da li to poboljšava primitak plemki ?

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #35 u: Veljača 13, 2018, 23:39:02 poslijepodne »
Na takav način nisam radio,vidio sam tuđe uradke,neki su bili dobri neki i ne baš.Smatram da ako se sve dobro napravi,naročito ako su sve odrezane površine uredno premazane voskom,nema potrebe za dodatnom zaštitom.Možda u sušnijim uslovima?
Nije mi baš jasno kako novi izboji prežive pod najlonom,na suncu temperatura može biti i preko 50°C,kako se ne skuhaju?
Moram provjeriti kod jednog kolege kako su prošli navrtci koje je radio prošlu sezonu na taj način.
bvb

Offline medec

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #36 u: Veljača 14, 2018, 09:37:38 prijepodne »
I ja sam vidio Talijane da koriste dodatnu zaštitu, no za maslinu nije potrebno. Zato se preporuča kod cijepljenja agruma jer su njihove plemke podložne sušenju, pogotovo ako se cijepi u kasno proljeće. Koriste se dvije metode:
1. omota se tvrđa plastična vreća oko podloge, tako da se napravi tuljac, i onda se u tuljac ubaci vlažan pijesak da pokrije plemke
2. zatvore se plemke "škartocom" i plastičnom vrećicom, tako da škartoc štiti plemke od pregrijavanja a vrećica zadržava vlagu.

Ja sam odlučio iskušati metodu broj dva ove godine jer se znalo dogoditi kada cijepim agrume kasnije, dođe sušni period i neke plemke koje su imale šanse primiti se, jednostavno propadnu.

Offline bob

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Ožujak 29, 2018, 10:38:57 prijepodne »
Kod običnog spajanja, koja je najmanja debljina podloge da bi se plemka uhvatila ?

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #38 u: Svibanj 14, 2018, 19:34:12 poslijepodne »
Ako se izvede vrlo precizno,sa dobro oštrim nožem, može se spojiti plemka i podloga debljine čačkalice. :sun:
bvb

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Svibanj 14, 2018, 19:48:04 poslijepodne »
Vrijeme za navrtanje je idealno,temperature nisu visoke,vlage ima više nego dovoljno,moći će se navrtati cijeli svibanj a prema vremenskim dugoročnim prognozama moći će se raditi i početkom lipnja.
bvb

Offline bob

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #40 u: Svibanj 15, 2018, 06:35:11 prijepodne »
Odlično, čini mi se da je puno teže napraviti spoj kada podloga jako "odrveni", tada treba jako oštar nož i veliko iskustvo.  :thumb_up:

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #41 u: Svibanj 15, 2018, 08:58:38 prijepodne »

i ja sam cipa drobnicu na Olea oleaster, listovi su se osušili.
Carpe diem

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #42 u: Svibanj 15, 2018, 12:58:32 poslijepodne »
Je li to već toliko bacilo izboje ili su već bili na plemki?
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #43 u: Svibanj 15, 2018, 15:52:14 poslijepodne »
Bili su na plemki, sumnjam jesu li uopce trebali biti?
Carpe diem

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #44 u: Svibanj 15, 2018, 20:32:11 poslijepodne »
Nisu trebale biti.Ako se koristi dvogodišnja,ili starija grana,sa izbojima onda se ti ogranci trebaju odsjeći,na 5mm od baze,iz "pazuha" sa gornje strane će izaći novi pup.Sva odrezana mjesta treba voskirati.
Izboji mogu povući svu vlagu iz plemke i na taj naćin smanjiti mogućnost primitka.
Čim smo ubrali plemke moramo ih tako obraditi,porezati vrhove,porezati sve izboje,listove skratiti na 1/3,spremamo samo onaj dio plemke koji će mo koristit.
Naročito ako se plemke beru u 5. mjesecu kad su mladi izboji već dobro potjerali,odmah moramo obraditi grane i spremiti ih u pvc vrećicu,nikako grane ubaciti u gepek,vozati ih po suncu sat-dva pa ih tek potom onako napola obraditi.
Oni ozbiljniji čak nose prenosive hladnjake.Ja nisam od tih :mrgreen:
bvb