Autor Tema: Bolesti Palmi  (Posjeta: 8039 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kruboj

• Washingtonia
  • *
    • Email
Bolesti Palmi
« u: Srpanj 11, 2019, 15:00:08 poslijepodne »
Postovani,
Imam palmu staru 30-40 godina.
Palma je odrzavana tako sto je zimi unosena u kucu (garaza, stepeniste), a leti bi je iznosili napolje.
Palmu je godinama odrzavala moja majka, koja je nazalost preminula pre dve godine, i onda sam brigu o palmi preuzeo ja, i odmah....
Na slikama se vidi kako palma trenutno izgleda.
Naglo je pocela da se susi od proletos.
Jesenas kada smo je uneli u kucu, imala je 7-8 zdravih zelenih listova.
Susenje listova, jedan po jedan, je pocelo proletos i nastavilo se kada smo je izneli napolje u leto.
Molim za pomoc sta mi je ciniti, presadjivanje, vitamini..., jer bi svakako hteo da ocuvam palmu.
Usput koja je ovo vrsta palme i kako se odrzava.

Pozdrav

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Bolesti Palmi
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2019, 23:17:08 poslijepodne »
Dobrodošao kruboj!
Pretpostavljam da je palma-Trachycarpus fortunei-već duže vrijeme u tom pitaru,moguće je da je drenaža loša,vremenom se dno pitara napuni mulja,dno postane nepropusno pa korijenje koje dođe na dno počne truliti u vodi koja se zadržava.Moj savjet bi bio da presadiš palmu u veći pitar,u supstrat koji bi bio mješavina kupovne zemlje ,perlita i pijeska.Na dnu pitara treba biti više dobrih otvora,i bilo bi dobro na dno prvo staviti sloj od bar 5cm lomljenog kamena,granulacije 1-2cm,to će omogućiti bolju drenažu na dnu,odnosno nakupljanje mula na dnu.Kad izvadiš palmu posijeci trulo korijenje,zdravo korijenje je bijelo-žute boje.palmu postavi na istu gornju razinu na kojoj je bila i prije presađivanja. Nakon presađivanja nemoj prihranjivati nikakvim umjetnim gnojivom dok ne razvije bar dva nova lista,zalijevaj umjereno i prvo vrijeme je nemoj izlagati jakom suncu,po mogućnosti da bude hlad neke krošnje :thumb_up:
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #2 u: Srpanj 12, 2019, 06:58:35 prijepodne »
Mala ispravka,u drugoj rečenici sam ispustio jednu riječ,trebalo je pisati...,odnosno spriječiti nakupljanje mulja na dnu.
bvb

Offline kruboj

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #3 u: Srpanj 12, 2019, 09:08:52 prijepodne »
Hvala puno, na odgovoru i brzini.
Jos malo da dosadjuem.
Dali palmu odmah da presadjujemo, tj. u sred leta ili da sacekamo malo.
Takodje, imao sam nameru da napravim trajnu posudu za ovu palmu, veliku, cetvrtastu obloyenu kamenom,  koja bi bila pokretna.
Dali je to moguce, ili mora da se presadjuje na svake 3-4 godine u vecu posudu.

Offline KrleNis

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Svibanj 02, 2020, 13:02:33 poslijepodne »
Pozdrav. Pošto sam neiskusan u gajenju palmi zamolio bih za pomoć. Prošle godine nabavio sam nekoliko komada palmi Trahicarpus ‚‚bulgaria‚‚ na listovima su se pojavile žute fleke ili pege videćete na linku slikao sam listove koje sam odsekao. Da li je ovo nego obolenje ili  je u pitanju neki drugi problem tipa preterano zalivanje itd. Unapred hvala na odgovoru.  :sretan: https://www.dodaj.rs/image/20200502-124555.LdLHgP

Offline Đontra Volta

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2021, 12:42:01 poslijepodne »
Pozdrav, imam pitanje, nadam se da sam na adekvatnoj temi.
Naime, trachy fortunei koji je posađen vani odolijevao je svakakvim vremenskim uvjetima i bolestima.
Došlo je do toga da se stablo lagano počelo klimati prije godinu dana otprilike, ali konstantno i dalje baca nove listove.
Visok je preko tri metra, mene zanima jer mu ima pomoći ili nema, odnosno, što mu se desilo?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #6 u: Veljača 08, 2021, 18:04:31 poslijepodne »
Napravi neku konstrukciju oko njega da prestane sa klimanjem, moguce da ga je malo vetar oborio ili mu je mozda deo korena koji mu je sluzio kao stabilizator propao. Podupri ga sa svih strana da ne mrda ni milimetar pa ce se koren vec sam popuniti.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Svibanj 12, 2021, 12:07:52 poslijepodne »
I meni je potrena pomoc oko trachy-a, imam dva komada, dugo su bili u saksijama i slabo napredovali pa sam se pre dve godine odlucio da ih zasadim u dvoriste, Leskovac jug Srbije a klima nije bas sjajna, kotlina je u pitanju i ume fino da zahladi...

Nisam ih stitio zimi i prva zima je prosla bez problema, medjutim ove zime izgleda da je situacija losa, oba su pocela u sredini da se suse, dva lista sam vec izbacio od svake, ispod ne vidim da idu zdravi listovi, stari listovi se super drze, zeleni su i ne vidim neke ozbiljne promene na njima.

Neki savet?

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #8 u: Svibanj 12, 2021, 17:05:12 poslijepodne »
Ako mozes ubaci slike palmi.
Pa ako ti je koplje gotovo, ne verujem da ce poterati,nemam ni ja neka iskustva, ima ovde clanova koji bolje znaju , ali da pratio sam minuse ove godine , u Srbiji i bas juzno od Niša koliko sam video bas jug Srbije Bilo je Vranje -15c znaci verovatno Leckovac Isto Niš je druga Prica, on je Isao kao i Uzice do -12c Vojvodina do -10c prosecno Beograd , Smederevo,Veliko Gradiste do -8c najtopliji delovi ove zime..

Kod mene je Trachycarpus u Uzicu super prezimio stavio sam mu agril Foliju ali znam u Uzicu da.imaju par palmi u zardinjeri i prosle i ove zime nisu ih unosili bez bilo kakve zastite super su prezimili..

Sto se tice Tog hladnog Prodora u januaru i Februaru kad je bio , video sam po Mapi, ta hladnoca Je dosla iz Bugarske , i zato je Vas tako Zakacila Vranje i Leskovac..

Dok Niš nije Zakacila ili je repom vrlo malo medjutim, I dan danas se
Pitam, i ako je Beograd najtopliji na godisnjem nivou u Srbiji na letnjem  nivou je svakako Niš i najvise ima tropskih noći..

E sad da li je to zbog Niske Banje, ili uticaj Preko Knjazevca ili Zajecara pa preko Negotinske krajne ili je preko Leskovca i Vranja , mada i Leskovac i Vranje su uvek hladniji od Niša pre bih rekao da on ima neku Svoju klimu..

Ako budes isao Nis imaju 4 masline ispred Klinickog Centra koje zadnjih 5 godina lepo opstaju, tako da Niš ima povoljniju klimu  po tim Maslinama se vidi, naravno uz Beograd svakako su gradovi koju su pola zone ako ne i celu jednu usda zonu topliji od drugih..

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #9 u: Svibanj 12, 2021, 19:54:36 poslijepodne »
Sto se tice letnjih dnevnih temperatura tesko da ima toplijih gradova u Srbiji od Zajcara i Leskovca, nocu se temperatura spusti za razliku od vecih gradova, dok zimi u Leskovcu moze biti bas gadno...uz to magla obavezna od 25 decembra do 15 januara  (retko da promasi)

Okacicu slike sutra po danu najpre da slikam, tesko da ce nocna slika biti od pomoci...

Edit

Slikam i sad, nemam strpljenja, cuvam ih vec 10 godina i da se upropaste ovako...

Evo slika

https://ibb.co/B23QnCp
https://ibb.co/z7M5hV8
https://ibb.co/m5YK7V1
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2021, 20:04:00 poslijepodne od vlada33 »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #10 u: Svibanj 12, 2021, 22:05:57 poslijepodne »
I meni je potrena pomoc oko trachy-a, imam dva komada, dugo su bili u saksijama i slabo napredovali pa sam se pre dve godine odlucio da ih zasadim u dvoriste, Leskovac jug Srbije a klima nije bas sjajna, kotlina je u pitanju i ume fino da zahladi...

Nisam ih stitio zimi i prva zima je prosla bez problema, medjutim ove zime izgleda da je situacija losa, oba su pocela u sredini da se suse, dva lista sam vec izbacio od svake, ispod ne vidim da idu zdravi listovi, stari listovi se super drze, zeleni su i ne vidim neke ozbiljne promene na njima.

Neki savet?

Zalij hidrogen peroksidom ili bilo kojim fungicidom sredinu. Natkrij sredinu kad su kiše da se ne natapa sredina. Ako ne počnu tjerati u narednih mjesec dana možeš krenuti lagano piliti dok ne dodješ do zdravog dijela. Mislim da bi se i bez toga trebali vratiti. Prvi se sigurno vraća.
« Zadnja izmjena: Svibanj 12, 2021, 22:07:10 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2021, 07:43:00 prijepodne »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2021, 17:35:30 poslijepodne »
Prvi Trachycarpus se već izvukao. Nakon što izadju ovi deformirani listovi vratit će se na normalne. Prvih 1-2 možda budu manjih lepeza.
Drugi, malo iščisti rupu i prstom opipaj je li gnjecavo i kreće li išta. Ako se ne pokrene do kraja mjeseca  možeš još malo sačekati hoće li ga više temperature ubrzati. Ako ne onda kao što je opisano s piljenjem do zdravog dijela. Na forumu u arhivi ima takvih primjera i na webu isto.
Pri kraju teme s linka i slike https://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/50249-trachycarpus-fortunei-spear-partially-pulled/
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2021, 21:30:27 poslijepodne »
Nadam se da necu proci ovako, ovo ce je vratiti dve godine nazad ako bude morala da se "operise",tako prodjem i sa bananom svake godine i nikad nije dostigla vise od metra visine... definitivno sledece zime pravim neku minimalnu zastitu, bar da ih ne puni voda i sneg...

Javljam rezultate, za vikend cu imati malo vise vremena da proucim situaciju a hidrogen cu nabaciti jos koliko sutra ujutru...

Hvala za savete... Pozdrav

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #14 u: Svibanj 16, 2021, 11:53:57 prijepodne »
Kao sto sam i rekao malo vise vremena sam odvojio i pogledao pazljivo kakva je situacija, rekao bi da se izvukla iova druga, razgrnuo sam listove i unutra se vidi mlad list, nije mozda savrsen ali je zelen nije pocrneo, evo slike pa recite sta mislite
https://ibb.co/TPkhY9b