Autor Tema: Bolesti Palmi  (Posjeta: 7249 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Bolesti Palmi
« Odgovori #15 u: Svibanj 16, 2021, 13:36:24 poslijepodne »
Prati pozorno situaciju, ako taj mladi list bude nastavio rasti i ne bude nikakvih promjena boje na njemu znači da se palma izvukla. Ove zime su najveći problem bile nagle temperaturne proomjene i vlaga, biljke nisu kako treba ušle u stanje mirovanja i onda bi nakon relativno mlačnog vremena dolazili hladni prodori sa temperaturama ispod nule. Meni je tako stradala velika Agave megalacantha iako uopće nije bio neki veliki minus, jednostavno joj je istrunila sredina već početkom zime.
USDA zone: 7a

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #16 u: Svibanj 16, 2021, 16:54:09 poslijepodne »
Praticu sta se zbiva, ovo im je druga zima u dvoristu, prvu zimu nisu ni osetile isto bez zastite, pa sam se ja opustio da kad su se vec navikle na hladnocu problema nece biti. Ali eto sta se desi...

Kod mene je pretpostavljam problem bila kisa i sneg ove godine (prethodne zime ne pamtim da se sneg zadrzao na tlu uopste), ovako je kisa i sneg nakvase pa nocu zvekne - 8c i eto problema.

Razmislicu do zime dali cu je stititi celu (radije ne bih jer bi vise voleo da se navikne na zimu jer kad bude veca, nadam se, bice mnogo vevi problem da se zastiti) a druga ideja mi je da je samo zaklonim od padavina i od severnog vetra...

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 18, 2022, 07:45:22 prijepodne »
Pozdrav, ljudi.
Jutros sam otkrio da je mali Sabal uginuo. Jedan list i centralno koplje skroz osuseni. Vrlo lako sam ih samo izvukao i video da je samo dno lista koje je bilo u zemlji, prekriveno belicastom budji.
Da li je to neka bolest ili je bilo previse vlage?
Primetio sam da vole hlad pa svih nekoliko Sabala cuvam u hladu sa malo sunca. Slikao sam, ali sam unapred znao da ovde necu uspeti da otpremim sliku, kao i obicno, nazalost.
average minimal: -15,01 (1949-2014)

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #18 u: Kolovoz 18, 2022, 08:14:33 prijepodne »
Koliko je mali taj Sabal? Ako je baš mali, mala je šansa da se povrati, ali ako je malo veći, sipaj hidrogen (vodonik peroksid) u sredinu da pobiješ buđ i sačekaj, možda je i dalje živ.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #19 u: Kolovoz 18, 2022, 10:16:57 prijepodne »
Iznikao je pre oko 3 godine, a ovaj preostali list je dugacak do 30 cm. Drago mi je sto cujem da postoji sansa za oporavak. Inace, to mogu da nabavim u poljoprivrednoj apoteci?
Hvala!

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #20 u: Kolovoz 18, 2022, 20:02:53 poslijepodne »
Može i u kozmetičkoj radnji tipa Lilly, DM. Nemoj da bude rastvor jači od 10%. Sipaj direktno u rupu, krenuće mehurići, to znači da vodonik peroksid nasilno oksidira sve što ima u rupi, u ovom slučaju buđ, a posle ako Sabal krene krene.

Meni se jedan Sabal minor u saksiji dva puta oporavio od mraza, posuši se sve i onda krene da gura nove listove.

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #21 u: Kolovoz 19, 2022, 05:24:01 prijepodne »
Da, setio sam se da ga ima i u apotekama ili u ovim kozmetičkim. Ako se ne varam, procenat je obično 2, 3 %. Barem taj koji sam kupio pre godinu dana. Vodicu racuna da bude do 10 %.
Neverovatna palma, dakle. Nadam se da će i ovaj preživeti. Javiću šta se bude desilo  :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #22 u: Kolovoz 20, 2022, 19:27:17 poslijepodne »
To 2-3% je sasvim dovoljno za ovu namenu.