I meni kao totalnom laiku je jasno da su USDA zone samo orijentir.
Slaba ti je utjeha što si npr. u USDA zoni 10 ako ti 5 godina za redom temp ne idu ispod nule a šesta ti ode na -10C i pokosi sve živo.
A čak i da je svake godine podjednak minus, nije ni to jedini pokazatelj.
Evo da pokažem primjerom koji je meni blizak a mislim da će ga većina razumjeti, usporedba Opatije i Splita ove godine:
Najniža temp ove god Opatija: -1.8C
Najniža temp ove god Split: -2.3C
Da ne kopam sad po arhivama za podatke od prije, ovo je samo radi ilustracije primjer od ove godine.
Ako bi gledali samo ove gore podatke, ispalo bi da je Opatija povoljnija za sadnju egzota od Splita.
Koliko god bi meni to odgovaralo, na moju žalost definitivno nije tako.
Ako ovim gore podacima dodamo prosječne temperature ove godine, situacija je već dosta drugačija:
Prosječna temp ove god Opatija: 6.9C
Prosječna temp ove god Split: 8.4C
Znači generalno su dnevne temperature u Splitu bile toplije i vjerujem da su se palme preko dana bolje oporavljale od noćnih/jutarnjih niskih temperatura.
Ako dodamo još i godišnje prosječne temperature:
Prosječna temp ukupno Opatija: 14.3C
Prosječna temp ukupno Split: 16.1C
Znači da je u Splitu bilo (vjerujem da svake godine pa i prošle) toplije proljeće, toplije ljeto i toplija jesen što znači da su palme dobile kroz topliji dio godine više snage za "preživjeti" zimu.
Mislim da se svaka npr. Robusta danas bolje osjeća u Splitu nego u Opatiji, unatoč tom kratkotrajnom nešto hladnijem naletu.
Nago da se vratim na temu, u odnosu na ostatak Europe i svijeta, nas je ove godine pomazila još jedna blaga zima.
Što se mene tiče, neka se samo ovaj niz od zadnjih par godina nastavi, a koja zona stoji na papiru je potpuno sporedno