Autor Tema: Vrijeme zima 2021.  (Posjeta: 9764 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Vrijeme zima 2021.
« Odgovori #90 u: Veljača 17, 2021, 16:28:01 poslijepodne »
9b-10a?
U zadnjih 20 god temp u centru Zg-a nije pala ispod -12 što ga čini zonom 8 a ,za sada :gy: dok nam se ne dogodi Texas  :misli: Ali to je sad neka druga tema :thumb_up:

Prvo ova tema nije za USDA zone za koju postoji posebna tema. Drugo u RH nema USDA zone 10 u naseljenom području. (možete na Internetu provjeriti) Između ostalog zato što za potencijalne lokacije ne postoje mjerenja. A 9b jako malo mikro lokacija.  Osim toga određivanje USDA zone se radi na osnovu ukupnih mjerenja od povijesti mjerenja (odnosno za dugi period min. 30 godina) i na osnovu apsolutne minimalne temperature i ne može ju svatko proizvoljno određivati. Osim toga kod nas na Jadranu ne može samo temperatura biti referentna točka obzirom na buru, ..
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2021, 16:34:59 poslijepodne od Savar »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #91 u: Veljača 17, 2021, 17:53:42 poslijepodne »
Prvo ova tema nije za USDA zone za koju postoji posebna tema. Drugo u RH nema USDA zone 10 u naseljenom području. (možete na Internetu provjeriti) Između ostalog zato što za potencijalne lokacije ne postoje mjerenja. A 9b jako malo mikro lokacija.  Osim toga određivanje USDA zone se radi na osnovu ukupnih mjerenja od povijesti mjerenja (odnosno za dugi period min. 30 godina) i na osnovu apsolutne minimalne temperature i ne može ju svatko proizvoljno određivati. Osim toga kod nas na Jadranu ne može samo temperatura biti referentna točka obzirom na buru, ..

USDA zone se mjeru na osnovi apsolutnih minimuma svake godine u 2 desetljeća. I konstantno se mijenjaju.

Tako svakih 10 godina u SADu obnove kartu USDA zona.
USDA zone ne zanimaju najniže temperature ikad izmjerene na nekom području, već isključivo samo prosjek apsolutnih minimuma u zadnjih 20 godina.

Recimo Dubrovnik bi po zadnja 2 desetljeća bio USDA 10a (prosjek apsolutnih minimuma).
Ali onaj prodor iz 2017,  i ovaj sad u Teksasu pokazuju koliko su USDA zone zapravo manjkave i kako se ne trebaju uzimati doslovno.
« Zadnja izmjena: Veljača 17, 2021, 17:56:31 poslijepodne od Cikas »

Offline krco

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #92 u: Veljača 17, 2021, 19:21:29 poslijepodne »
I meni kao totalnom laiku je jasno da su USDA zone samo orijentir.
Slaba ti je utjeha što si npr. u USDA zoni 10 ako ti 5 godina za redom temp ne idu ispod nule a šesta ti ode na -10C i pokosi sve živo.
A čak i da je svake godine podjednak minus, nije ni to jedini pokazatelj.

Evo da pokažem primjerom koji je meni blizak a mislim da će ga većina razumjeti, usporedba Opatije i Splita ove godine:
Najniža temp ove god Opatija: -1.8C
Najniža temp ove god Split: -2.3C
Da ne kopam sad po arhivama za podatke od prije, ovo je samo radi ilustracije primjer od ove godine.
Ako bi gledali samo ove gore podatke, ispalo bi da je Opatija povoljnija za sadnju egzota od Splita.
Koliko god bi meni to odgovaralo, na moju žalost definitivno nije tako.

Ako ovim gore podacima dodamo prosječne temperature ove godine, situacija je već dosta drugačija:
Prosječna temp ove god Opatija: 6.9C
Prosječna temp ove god Split: 8.4C
Znači generalno su dnevne temperature u Splitu bile toplije i vjerujem da su se palme preko dana bolje oporavljale od noćnih/jutarnjih niskih temperatura.

Ako dodamo još i godišnje prosječne temperature:
Prosječna temp ukupno Opatija: 14.3C
Prosječna temp ukupno Split: 16.1C
Znači da je u Splitu bilo (vjerujem da svake godine pa i prošle) toplije proljeće, toplije ljeto i toplija jesen što znači da su palme dobile kroz topliji dio godine više snage za "preživjeti" zimu.
Mislim da se svaka npr. Robusta danas bolje osjeća u Splitu nego u Opatiji, unatoč tom kratkotrajnom nešto hladnijem naletu.

Nago da se vratim na temu, u odnosu na ostatak Europe i svijeta, nas je ove godine pomazila još jedna blaga zima.
Što se mene tiče, neka se samo ovaj niz od zadnjih par godina nastavi, a koja zona stoji na papiru je potpuno sporedno :thumb_up:
USDA zone: 9a

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #93 u: Veljača 18, 2021, 12:40:42 poslijepodne »
Malo pregledavam svoj vrt i nema apsolutno nikakvih oštećenja od ovog zadnjeg prodora. Adam koji je bio u pitaru vani nema oštećenja na lišču. Adamima se lišće sprži na 0C.
 Tako da mi se čini da u mom vrtu temperatura nije išla ispod nule. Čak i jestive banane još imaju zelenog lišća.
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2021, 12:41:12 poslijepodne od Cikas »

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #94 u: Veljača 18, 2021, 13:15:59 poslijepodne »
Temperatura u Splitu se mjeri na Marjanu na 120 mnv. u Gradu je sigurno bilo bar pol stupnja više

Offline krco

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #95 u: Veljača 18, 2021, 14:36:55 poslijepodne »
Temperatura u Splitu se mjeri na Marjanu na 120 mnv. u Gradu je sigurno bilo bar pol stupnja više

mislim da je bila skoro stupanj više sudeći prema Resniku ali nebitno za poantu, svejedno mislim da će rubne palme prije opstati na Marjanu (pod uvjetom da su zaklonjene od bure) na 120 mnv nego u Opatiji na 10ak mnv tako da mislim da nije sve u USDA zonama.
isto tako mislim da će rubne palme prije opstati npr. u Jacksonville-u na Floridi koji ima prosječne godišnje temperature 20.7C (toplije od Dubrovnika) nego npr. na Marjanu u St. Iako je Jacksonville slaba 9a zona koja često ima nešto veće minuse od Marjana.
USDA zone: 9a

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #96 u: Veljača 20, 2021, 16:05:09 poslijepodne »
Ja sam zaštitu skinio, idu visoke temp. mislim da bi im više štete radila nego koristi. Ako i bude još hladnoce, nadam se da ce biti kratkotrajna i ne toliko jaka. Ocijena ove zime je odlican  :sretan:

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #97 u: Veljača 20, 2021, 21:43:09 poslijepodne »
Ja svoje Trahije nisam ni šttio. Feniksica, Cikas I limuni su pod zaštitom. Čekam početak 3.mj. da vidim u kojem smjeru će se kretati temperature, pa onda skidam zaštitu. Lani je snijeg padao 24.3 i to obilan.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #98 u: Veljača 21, 2021, 17:50:52 poslijepodne »

Kasno Janko na Kosovo stize.  :zbunjen:

Za nase krajeve ne predvidjaju nikakav mraz u narednih desetak dana, ali bojim se da ne ureknem ako proglasim zimu gotovom.  :icon_redface:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #99 u: Veljača 21, 2021, 18:12:02 poslijepodne »
Pa di ti Zivis ksenone

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #100 u: Veljača 22, 2021, 01:01:58 prijepodne »
Ja u Beogradu, kao i obicno, nego mi je zanimljiv ovam fenomen prodora koji se desi jednom u 30 godina i unisti sve.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #101 u: Veljača 22, 2021, 22:13:55 poslijepodne »
Da. I ja to pratim od kad su pocele takve prognoze. Zanimljivo je pratit Prodore hladnog zraka toliko daleko na jug. Tog ima Samo u americi i mozda istocnoj kini

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #102 u: Veljača 24, 2021, 15:11:49 poslijepodne »
oboren niz toplinskih rekorda za veljaču, prvenstveno na sjevernom Jadranu, čak i za 3 C