EGZOTIČNE BILJKE > NAPASNICI, BOLESTI I TRETMAN ZARAŽENIH BILJAKA

Aleurocanthus spiniferus-narančin moljac

(1/1)

trava:
Aleurocanthus spiniferus,punim imenom Narančin trnasti štitasti moljac,danas nešto pročitao o njemu na Poljoprivredna tv,živa pošast,ma je li to netko namjerno uvozi,svako malo nova bagudina!!??
Ovaj napada sve,citruse,vinovu lozu,kruške,jabuke,kaki,mogranje,bršljan,razno ukrasno drveće,grmlje itd.Porijeklo Azija,prvi nalazi su na Siciliji,jug Italije,kod nas je nađen u nekom vrtnom centru,još 2012!!I eto,nadležni su se sitili sad obavijestit širu javnost,biće ih kompanije otrova plaćaju,nek se to malo raširi,da mogu proizvesti dovoljnu količinu otrova.Ko i sa Koronom,prvo su čekali da se raširi i onda, evo cjepiva preko noći,biraj koje ćeš.

https://www.hapih.hr/en/upozorenje-za-proizvodace-agruma-pojava-novog-karantenskog-stetnika/

Tu se vidi da su i lani data upozorenja,ali ni ovi nisu čuli da su prvi nalazi iz 2012!

Savar:
Prošle jeseni je bilo o tom moljcu u poljoprivrednoj emisiji. Interesantno je kako se zadnjih godine pojavljuju samo neke bube koje niti imaju prirodnog neprijatelja (kao što je četnjak u šumama borova ćak i kod nas na otoku) niti ima djelotvornih metoda prevencije i sprečavanja širenja. Metoda širenja jako podjeća na širenje COVID-a, za koji su Kinezi i WHO znali 7 mj. prije pojave u ostatku svijeta, a nisu blokirali putovanja iz Kine i u Kinu. Tako se isto postavlja pitanje kako je moguće pored svih fito certifikata širenje takvih pošati u EU.

Navigacija

[0] Lista Poruka

Idi na punu verziju