Autor Tema: Izbor palme  (Posjeta: 626 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Izbor palme
« u: Veljača 06, 2024, 09:12:50 prijepodne »
Dobar dan,

molio bih vas za savjet pri izboru palme. Naime, htio bih posaditi dvije različite palme na otoku koji se nalazi u području oko Kornata. Orijentacija zemljišta je prema jugozapadu i relativno zaštićeno od bure, minus temperature su jako rijetke ( jednom u dvije-tri godine). Obzirom da nemam iskustva sa palmama a vidio sam jako lijepe palme u vanjskim uvjetima, molim za prijedloge koje palme posaditi a da im odgovaraju klimatološko geografski uvjeti. Što se tiče veličine same palme i njenog raste ne bih volio da budu jako visoke , znači da ne rastu preko 3-4 m u visinu. Unaprijed zahvaljujem na prijedlozima.

LP

Offline Veruda

• Administrator
Odg: Izbor palme
« Odgovori #1 u: Veljača 07, 2024, 10:58:44 prijepodne »
Pozdrav Shangri La,

s obzirom na ogranicenje rasta palme u visinu i prilicno "skrtim" tlom u tom podrucju jedina palma koja mene pada na pamet je niska zumara ili Chamaerops humilis. Dobro bi doaso mozda i pokoji Cycas koji nije palma, ali ima izgled male palme i koji ne raste vise od 2 do 3 metra u visinu.

Ostale palme koje mi padaju na pamet nadmasuju visinom zadane parametre.

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Veljača 07, 2024, 14:04:22 poslijepodne »
Pozdrav Veruda,

zahvaljujem na prijedlogu. Mozda sam malo previše limitirao sa 3-4m visine izbor, jer obzirom na brzinu rasta palmi sigurno će dugo trebati da se dosegnu veće visine tako da sam otvoren i za ostale prijedloge ukoliko ih imate.  Cycas je već posađen od prije tako da bih sada radje neku drugu vrstu uz Cycas.

Offline zucca

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 07, 2024, 15:29:03 poslijepodne »
Pored niske zumare, meni je pala na pamet Brahea armata.
Raste u visinu 6-12 m (vjervatno ovisi od uvjeta), podnosi siromasno tlo i sušu.
Relativno sporo raste, pa ce joj dugo trebati da dosegne i prestigne zadatih 3-4 metra visine.

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #4 u: Veljača 07, 2024, 15:54:57 poslijepodne »
Meni su prvo pale na pamet Brahea armata i Washingtonia filifera jer ostaju patuljaste dugo vremena. Kanarke su isto spore i trebalo bi im 10+ godina da premaše spomenutu visinu.

Ne znam kakva je situacija sa palminom pipom i drvotočom u tom kraju, pa treba i to imati u vidu kod izbora vrste. Brahea i washngtonije bi trebale biti sigurne.

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2024, 11:13:54 prijepodne »
Puno hvala na prijedlozima. Malo sam gledao i druge vrste pa bi vas htio pitati, da li u opciju dolaze  i  Chamaerops humilis ‘Cerifera’   odnosno Chamaerops humilis ‘Vulcano’ . Da li bi takvi klimatološko-geografski uvjeti njima odgovarali ? Također, da li možete preporučiti tko općenito ima najbolji izbor sadnica palmi u Hr i gdje bi se mogle nabaviti ?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2024, 18:38:59 poslijepodne »
Dakako da u obzir dolaze i Chamaerops cerifera i volcano. Što se tiče rasadnika, pogledaj u MBM-u, najbliži ti je ako se ne varam u Splitu.
USDA zone: 7a