Autor Tema: Arboretum Trsteno - Dubrovnik  (Posjeta: 33162 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
Odg: Arboretum Trsteno - Dubrovnik
« Odgovori #15 u: Siječanj 02, 2009, 09:04:55 prijepodne »
Super mjesto, isplati se vidjeti  :thumb_up:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2009, 18:16:46 poslijepodne »
Evo danas sam bio ovdje prvi put i moram priznati da još preslažem dojmove. Na jednoj su strani još strašni ožiljci devedesetih koji ipak nekako uspjevaju probiti kroz ono svo silno zelenilo, manjak političke volje koja bi to ipak malo "ispeglala", nedostatak novca za održavanje što se na nekakav indirektan način odražava i na stanje duha uposlenih, mogu slobodno kazati još jedan klasični primjer "tuge s juga". Nadam se da me neće nitko shvatiti sa negativnom podnotom već upravo na način na koji je mene ovo danans sve skupa sa jedne strane fasciniralo a sa druge strane izazvalo salvu prezira prema nemogućnosti utjecaja na sveukupno stanje.
Ljudi tko slučajno tu nije bio nezna šta propušta. Ponovo se događa "hrvatski sindrom" tj. da imamo ispred nosa takve prekrasne stvari kojima se dolaze diviti ljudi sa svih strana svijeta a mi od toga samo što ne okrećemo glavu, ignoriramo to i pravimo se kao da ne postoji.
Možda je u stvari tako i bolje, možda je upravo to i sačuvalo ovaj Arboretum onakvim kakav je danas.
No amo se vratiti na ono šta nas ovde sve veže-palme. Iskreno sam malo i razočaran jer sam možda očekivao više različitosti ali ustvari je to to: Ph. canariensis, Ph. dactylifera, Trachy, Chamaerops, Washingtonie f. i r., Sabal minor, Livinstona i ako sam možda koju preskočio :). Uglavnom uz Cikade jedan klasični presjek palmi koje manje vaše prirodno pripadaju ovim prostorima. Prvi put sam uživo vidio razornu moć bambusa i priznajem da ta biljka u buduće u mojim očima dobiva sasvim drugu dimenziju i puuuuno veći rešpekt! Šume Trachyja, sva sila bjelogorice, borova, čempresa, divovska magnolija WOW, još sam bez teksta.
U svakom slučaju nešto šta bi svaki ljubitelj "zelenog" morao vidit.
Eto sad me možete i ubit :thumb_up:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #17 u: Listopad 12, 2009, 18:23:13 poslijepodne »
Evo danas sam bio ovdje prvi put i moram priznati da još preslažem dojmove. Na jednoj su strani još strašni ožiljci devedesetih koji ipak nekako uspjevaju probiti kroz ono svo silno zelenilo, manjak političke volje koja bi to ipak malo "ispeglala", nedostatak novca za održavanje što se na nekakav indirektan način odražava i na stanje duha uposlenih, mogu slobodno kazati još jedan klasični primjer "tuge s juga". Nadam se da me neće nitko shvatiti sa negativnom podnotom već upravo na način na koji je mene ovo danans sve skupa sa jedne strane fasciniralo a sa druge strane izazvalo salvu prezira prema nemogućnosti utjecaja na sveukupno stanje.
Ljudi tko slučajno tu nije bio nezna šta propušta. Ponovo se događa "hrvatski sindrom" tj. da imamo ispred nosa takve prekrasne stvari kojima se dolaze diviti ljudi sa svih strana svijeta a mi od toga samo što ne okrećemo glavu, ignoriramo to i pravimo se kao da ne postoji.
Možda je u stvari tako i bolje, možda je upravo to i sačuvalo ovaj Arboretum onakvim kakav je danas.
No amo se vratiti na ono šta nas ovde sve veže-palme. Iskreno sam malo i razočaran jer sam možda očekivao više različitosti ali ustvari je to to: Ph. canariensis, Ph. dactylifera, Trachy, Chamaerops, Washingtonie f. i r., Sabal minor, Livinstona i ako sam možda koju preskočio :). Uglavnom uz Cikade jedan klasični presjek palmi koje manje vaše prirodno pripadaju ovim prostorima. Prvi put sam uživo vidio razornu moć bambusa i priznajem da ta biljka u buduće u mojim očima dobiva sasvim drugu dimenziju i puuuuno veći rešpekt! Šume Trachyja, sva sila bjelogorice, borova, čempresa, divovska magnolija WOW, još sam bez teksta.
U svakom slučaju nešto šta bi svaki ljubitelj "zelenog" morao vidit.
Eto sad me možete i ubit :thumb_up:
Dio arboretuma se obnavlja još uvijek, zbog velikog požara koji je prije nekoliko godina progutao pola arboretuma.
Možda su to ožiljci o kojima govoriš. On izgleda odlično sad, kad bi se usporedio sa time kako je izgledao nakon požara.
Inače ja živim u Trstenome pa znam.  :wink:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #18 u: Listopad 12, 2009, 19:46:37 poslijepodne »
Ima tu stari više ožiljaka ali su svi uglavnom posljedice požara. Mene je to sve skupa fasciniralo ali kad malo "saberem" sveukupne dojmove (onaj dvorac uz more, cijelu onu zapadnu stazu do dolje) malo me to sve žicne.
Dobro se sjećam i kako je to sve izgledalo devedesetih jer sam tuda često prolazio.
Stari živiš u prekrasnom mjestu i uživaj u onom što ste tamo uspijeli sačuvati.
Pozdrav iz Makarske
 :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #19 u: Listopad 12, 2009, 19:49:10 poslijepodne »
Inače ja živim u Trstenome pa znam.  :wink:

Kad si tamo snimi koju sliku iz arboretuma - ako je što propuštenu u prethodnim postovima  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Listopad 12, 2009, 19:49:42 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #20 u: Listopad 12, 2009, 19:58:17 poslijepodne »

Misliš ovako?
Neka netko od admina uveća ako mu se dade.
 :thumb_up:

Uvećano

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #21 u: Listopad 12, 2009, 21:43:08 poslijepodne »
Možda nešto i snimim. Odlično poznam arboretum jer sam odrastao tu. Poznam skrivena mjesta u njemu, kamo turisti obično ne zalaze. Poslikat ću malo kad nađem vremena. Sad padaju kiše, pa i nije neko vrijeme.:wink:

Najveća šteta je ta što su u požaru zbog velike vrućine, popucali stari ćupovi i vaze, te kameni stolovi i klupe.
To se više ne može na žalost zamjenit.
« Zadnja izmjena: Listopad 12, 2009, 21:47:20 poslijepodne od Cikas »

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #22 u: Listopad 13, 2009, 11:40:22 prijepodne »
Ako postoji raj, onda je to ovo !  :shocked:
Nisam skoro video lepse, egzoticnije i misticnije mesto od ovog Arboretuma !  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Prosinac 29, 2009, 23:09:14 poslijepodne »
Uz gornji prikaz Arboretuma Trsteno koji je opširan, ali je previše općenit i nejasan o palmama, dajem ovdje popis glavnih (starijih) vrsta:
Arboretum Trsteno kod Dubrovnika je naš najstariji botanički vrt i unatoč nedavnih požara, to je najveća zbirka drvenastih egzota i velikih prastarih palmi na istočnom Jadranu, gdje današnje starije palme tu rastu još od sredine 19. stoljeća. Uz niz novijih i mladjih uzgojenih palmica, Arboretum sadrži desetak vrsta starijih velikih palmi koje su medju našim najvećim primjercima tih vrsta:  Butia capitata, Latania burbonica, Phoenix canariensis, Ph. dactylifera, Ph. sylvestris, Trachycarpus fortunei, Washingtonia filifera, Chamaerops humilis itd. Od inih južnih egzota su još poveća stabla Cycas revoluta, Dasylirion serratifolium, razni Eucalyptusi, Musa basjoo ...i niz drugih.
Sedum, 12. 7. 2008.

Ma gdje je ta butia capitata u trstenom????

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #24 u: Prosinac 30, 2009, 11:31:50 prijepodne »
Citat, poruka dubrovnik: "gdje ti je ta butia capitata u trstenom???????"

U Trstenom sam bio više puta od 1976. i zadnji put 2005, pa nakon toga sad nemam uvid u najnovije stanje. Istočno od glavne zgrade uz srednju aleju je ranije bio bar 1 veći primjerak sa prastarom etiketom "Cocos capitata Mart.". Vjerojatno taj isti primjerak (ili neki još stariji ?) navodi se i u monografiji "Arboretum Trsteno" (A. Ugrenović, JAZU 1953, knj. 3, str. 87), pa zatim takodjer i u Šumarskoj enciklopediji, ranije predzadnje izdanje 1987 (odlomak S. Bertovića u vezi Trstenog). Jeli možda nedavno posječen, pao od starosti ili izgorio,- to više ne garantiram.

Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #25 u: Siječanj 01, 2010, 18:05:48 poslijepodne »
glavna zgrada je ljetnikovac i oko njega nije gorjelo. pogledati cu jos malo bolje slijedeci put istocno od njega. cak i da je posjecena, trebalo bi nesto ostati od nje. navodno da u negdje arboretumu raste i avokado, a ni njega nigdje nisam pronasao.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #26 u: Siječanj 09, 2010, 00:43:05 prijepodne »
Ne možeš Avokado nikako promašit. Nalazi se kraj glavnog ljetnikovca.
Posađen je u vrtu ispod.
Jako je visok i njegove grane se mogu dotaknuti iz ljetnikovca.

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #27 u: Siječanj 09, 2010, 12:15:56 poslijepodne »
e bas cu sad dobro pregledati par stotina slika koje sam poslikao oko vidikovca :)

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Veljača 06, 2010, 13:48:34 poslijepodne »
Obavještavam vas da će danas će u 16:30 na HRT 1 biti kratki dokumentarac o arboretumu Trsteno, mislim da ga vrijedi pogledati.
USDA zone: 7a

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Veljača 07, 2010, 22:46:08 poslijepodne »
prekasno sam vidio poruku. je li netko snimio?