Autor Tema: KAKI-Diospyros  (Posjeta: 85224 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: KAKI-Diospyros
« Odgovori #30 u: Travanj 18, 2008, 13:03:21 poslijepodne »
Da Pivi,
koristi se i kaki koji je jako rijedak, dolazi nam iz indonezije gdje se prave plantaze samo za proizvodnju drva.
A maslinino drvo je trenutno najskuplje na trzistu za proizvodnju namjestaja, posuda za salate, pribora za jelo, i naravno podovi parket, cijene dosezu na burzama vrtoglave cijene trenutno jer je jako trazeno cak puno skuplje nego platin i zlato. Naravno ovisi o kvaliteti i sarama koje ima drvo kada se ispresa zajedno!
Maslinino drvo je zakon za parket ili one seljacke podove, i trenunto egzoticnije od svih pravih egzoticnih sorti drva u unutarnjem uredenju!

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #31 u: Travanj 18, 2008, 13:26:42 poslijepodne »
Jugo dobrodosao na forum,
a bogami si ti u dobroj klimi, a vidim imas i jako lijepih i zanimljivih podatak.
Nemogu da shvatim da su tako jeftini, ovdje su nevjerovatno skupi u Njemackoj, pa to bi za nekog bio pravi biznis. Evo jucer sam jednog platila 1,99 EUR-pa ti vidi, a znas kako je bio mali, pojela bi ih 5 odjednom, nije bio veci od srednjeg pomedora paradajza.

Drveni
tebi svaka cast, za uzgoj malenih evo ja sam jednom pokusala s pravim kakijem, njih sam bila zaboravila pa se osusili.
A ovu zimu sam u Sharonu koji je puno veci od kakija i inace bez sjemenja nasla cak 5 sjemenki i to velikih, to i nesto dode ko 7 na lottu. I ful sam bila razocarana kad sam vidjela da su ih nekakvi mali prozirni crvici pojeli iznutra. Doslo mi je da poludim a toliko sam bila sretna!
Sharon ili persimon su u sustini sto i kaki, najvise se u Izraelu sade, samo oni su odmah slatki i ne deformiraju usta kao kaki kad nije zreo, a bolji je za trziste jer je cvrst ko jabuka, odnosno ne dode u onu fazu truljenja kao kaki kada je prezreo!

Meni su najbolje sorte ciocolatino i vainiglia ili vangilla imaju velike plodove i budu kao secer!
Pozdrav

Offline jugo

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
« Odgovori #32 u: Travanj 21, 2008, 09:17:59 prijepodne »
Jugo dobrodosao na forum,
a bogami si ti u dobroj klimi, a vidim imas i jako lijepih i zanimljivih podatak.
Nemogu da shvatim da su tako jeftini, ovdje su nevjerovatno skupi u Njemackoj, pa to bi za nekog bio pravi biznis. Evo jucer sam jednog platila 1,99 EUR-pa ti vidi, a znas kako je bio mali, pojela bi ih 5 odjednom, nije bio veci od srednjeg pomedora paradajza.

Hvala na dobrodoslici!
Cekaj, cekaj... Za JEDNOG 1.99? WOW  :shocked: Kod nas je ona cena za kg. ZNaci 1/3 eura za kilo!!! Mislim da se trasira put za izvoz, videcemo sta ce biti. Kod nas za sada tako stvari stoje :)

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #33 u: Svibanj 05, 2008, 09:21:56 prijepodne »
Kaki nakon nekih mjesec i pol što je posađen  :sretan:

'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #34 u: Svibanj 07, 2008, 17:36:16 poslijepodne »
Bas je lijepi Henoh,
evo imala sam srece i nasla u jednom 3 sjemenke, u drugom 1!
Stavila sam ih u klijaliste! Nadam se da ce ovi krenuti, odnosno prezivjet,ustvari jednostavno receno proklijat! :sretan:

drveni

• Gost
« Odgovori #35 u: Svibanj 08, 2008, 07:44:09 prijepodne »
Meni je od 6 zasejanih svaka nikla. Izgleda da je klijavost kakija vrlo visoka mada ne niču baš brzo. Treba oko 2 meseca.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #36 u: Svibanj 08, 2008, 13:34:09 poslijepodne »
Ma ja sam u onom Israelskom Sharonu bila u jednom nasla 5 sjemenik ogromnih, to je kao ono da dobijes na lotu, kazu znalci koji se bave kakijem.
I svi su se osusili, ili utopili, a iz jednog je krenuo i neki mali prozirni mozda 5mm veliki crv! :mrgreen:

Ali eto posrecilo mi se opet s vaniliom, nadam se da ce nesto bit od njih!
Nisu prevlazno, u drustvu su s nekim "lijenim chameropsima", tako da puno necu kopkat,
ni puno ih cackat, pa cemo vidjeti!

Kako si ti drzao svoje, procitala sam bila da znaju eksplodirat ono ne u pravom smislu, nego da, raspuknu se od previse vlage u klijalistu.

drveni

• Gost
« Odgovori #37 u: Svibanj 08, 2008, 16:47:11 poslijepodne »
Ja sam semenke prvo stavio u jiffy. Nisu mrdale više od mesec dana i već sam sumnjao da su propale. Međutim kad sam ga izvadio, seme je bilo sasvim zdravo i prilično nabreklo. Prebacio sam ih u zasebne posude u mešavinu humusa, peska i ilovače u odnosu 50:30:20. Nikli su za nekih 2 meseca.
Evo sad lepo napreduju mada sam i ja čuo da mali kaki ne voli mnogo vlage.

Mila1

• Gost
« Odgovori #38 u: Svibanj 16, 2008, 04:01:03 prijepodne »
Hvala za info- i ja imam posijane sjemeke koje nikako da niknu-znaci treba im dosta vremena :icon_idea:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #39 u: Lipanj 01, 2008, 18:47:32 poslijepodne »
Moj Kaki je ove godine cvjetao i sad nisam siguran po slici je li zametnuo plodove (4 kom) na jednogodišnjoj sadnici od oko 1 m visine. Trebam li ih  ukloniti ili da ostavim...hoće li smetati sadnici u razvoju, mislim da ne troši energiju i hranu na plodove ako ne mora 1 godinu???

drveni

• Gost
« Odgovori #40 u: Lipanj 03, 2008, 20:29:34 poslijepodne »
Evo i neki od mojih...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #41 u: Lipanj 03, 2008, 21:49:09 poslijepodne »
Za još jednu godinu i mogu van u vrt

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #42 u: Lipanj 05, 2008, 01:18:32 prijepodne »
Ovaj je kupljen u rasadniku, zasadjen pre mesec dana a novi izboji su nastali od kad je kod mene u basti,mogu reci da bas brzo napreduje

« Zadnja izmjena: Lipanj 05, 2008, 10:53:06 prijepodne od Palmark »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #43 u: Lipanj 05, 2008, 10:47:54 prijepodne »
I ja sam zadovoljan brzinom rasta svog kakija za nekih dva mjeseca od male sadnice cca 70-80 cm narasto je na preko 1 metra, ali mi se cini kao da je sad stao ili usporio. Niko mi nije odgovorio bi li trebao svojoj sadnici ukloniti mlade plodove??? Hoće li trošiti snagu na plodove umjesto da sadnica malo ojača??? U nedoumici sam

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #44 u: Lipanj 05, 2008, 10:52:10 prijepodne »
Ja ti mogu samo odgovoriti kako sam ja radi osa malom mandarinom kada je bacila svoje prve plodove. Skinuo sam sa nje otprilike svaki drugi plod da se ne troši previše na plod. Dakle, ja ne bi uklonio sve plodove...