Jugo dobrodosao na forum,
a bogami si ti u dobroj klimi, a vidim imas i jako lijepih i zanimljivih podatak.
Nemogu da shvatim da su tako jeftini, ovdje su nevjerovatno skupi u Njemackoj, pa to bi za nekog bio pravi biznis. Evo jucer sam jednog platila 1,99 EUR-pa ti vidi, a znas kako je bio mali, pojela bi ih 5 odjednom, nije bio veci od srednjeg pomedora paradajza.
Drveni
tebi svaka cast, za uzgoj malenih evo ja sam jednom pokusala s pravim kakijem, njih sam bila zaboravila pa se osusili.
A ovu zimu sam u Sharonu koji je puno veci od kakija i inace bez sjemenja nasla cak 5 sjemenki i to velikih, to i nesto dode ko 7 na lottu. I ful sam bila razocarana kad sam vidjela da su ih nekakvi mali prozirni crvici pojeli iznutra. Doslo mi je da poludim a toliko sam bila sretna!
Sharon ili persimon su u sustini sto i kaki, najvise se u Izraelu sade, samo oni su odmah slatki i ne deformiraju usta kao kaki kad nije zreo, a bolji je za trziste jer je cvrst ko jabuka, odnosno ne dode u onu fazu truljenja kao kaki kada je prezreo!
Meni su najbolje sorte ciocolatino i vainiglia ili vangilla imaju velike plodove i budu kao secer!
Pozdrav