Evo na prijedlog otvaram novu temu sa svojevrsnom bazom slika Trachycarpusa po Zagrebu i ostalim kontinentalnim mjestima ex YU (klima 6b, 7a, 7b).
Smanjena im je rezolucija Prvi i najveći (meni poznat primjerak) je onaj u Grškovićevoj ulici 32. Ovu dolje sliku je postavio Branimir na nekoj od tema. Dalje sljede slike iste palme snimljene zimi u 12 mjesecu 2007 i jučer
(jučerašnja)
posebnu pozornost obratite na sjeme koje je počelo dobivati svoju karakterističnu plavičastu boju. Imala je i ranijih godina sjeme. Ne znam je li klijavo, pretpostavljam da je.
U ulici Ivana Stožira bio je već u temi o zimskoj zaštiti palmi...slika iz 12. mj 2007.
Kod NSK u vrtu časnih sestara u 10 mjesecu i pasivno zaštićen slika iz 12 mj
S lijeve strane Bijeničke ceste (sa suprotne strane od Instituta Ruđer Bošković) isto slikano u 12 mj. 2007.
Lijepi primjerak u Gorjanovićevoj ulici 18 ili 19 ili neki broj u blizini
pogled na istu palmu iz ulice niže Prilaz donji
Ovaj primjerak je nedaleko od ovog u Gorjanovićevoj, nalazi se u ulici Podvršje 42. Zgodno posađen uz kuću i dobro zaštićen
Trachy u jednoj od bočnih ulica Bijeničke ceste nasuprot IRB-a
Bočna ulica od Bijeničke ceste ne znam točno koja je (Palmofan prolazi onuda na fax). Nasuprot nje u istoj ulici su još dva primjerka koja nisu zgodna za slikati jer se ne vide dobro od ograde, vidi im se samo lišće.
ovo o čemu sam pisao...pogled na jednu od tih palmi s bus stanice na bijeničkoj cesti prema dvorištu...jedva se vidi lišće
Primjerak koji se može vidjeti na Zrinjevcu 14 u dvorištu zgrade
i moj pokušaj da istu palmu bolje snimim kroz staklena vrata
Dva mlada Trachya u Držićevoj ulici ispod petlje s lijeve strane. Posađeni su uz južnu stranu zgrade. Visoki su 1-1,2m i manji promjerak 0,80-1m (moja slobodna procjena) Dobro sam ih pogledao i nemaju nikakvih oštećenja od zime. Naravno bili su nezaštićeni zimi.
Trachy negdje na Vrbiku snimljen od Goge070 nedavno za lijepih dana
Branimir danas dodao na temi Trachycarpus fortunei
Prvi je primjerak slikan 2006. u dvoristu iza Petrove crkve, a drugi je Trachy u Medvedgradskoj slikan u zimu 2007. (pretpostavljam po snijegu u 12 mjesecu )
Evo i slika primjeraka iz ostalih kontinentalnih gradova koje su postavljene po raznim forumima i temama
Icupijev Trachy na "treningu"
od - 12 stupnjeva
i njegovi trachyji iz toplijih dana
Palmofilov mladi Trachy star mislim 3 godine. U vanjskim uvjetima raste, kako je napisao Palmofil, od kad je palma imala dva listića. Nego Palmofil šta je s onim slikama velikih primjeraka Trachya iz Đakova
Ovi dolje Trachyji u zimskim uvjetima su iz Sarajeva (Yucca). Slika je bila postavljena na "Svetu biljaka"
Ove slike je postavio Dexxter na temi o zaštiti palmi u zimskim uvjetima (ako se ne varam)
palma je štićena samo za najvećih mrazeva
nedavno novoposađeni trachycarpusi u Dexxterovom dvorištu
u prvom planu Trachycarpus wagnerianus
Mladi Trachycarpus iz Vršca (zona 6b) koji se štiti zimi. Postavila ga je Tasana
Ne mogu pronaći slike beogradskog trachya sa "Sveta biljaka" pa ako ih netko ima neka ih pošalje