Autor Tema: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima  (Posjeta: 143824 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima
« u: Ožujak 10, 2008, 17:16:00 poslijepodne »
Evo na prijedlog otvaram novu temu sa svojevrsnom bazom slika Trachycarpusa po Zagrebu i ostalim kontinentalnim mjestima ex YU (klima 6b, 7a, 7b). Smanjena im je rezolucija  :icon_mrhappy:

Prvi i najveći (meni poznat primjerak) je onaj u Grškovićevoj ulici 32. Ovu dolje sliku je postavio Branimir na nekoj od tema. Dalje sljede slike iste palme snimljene zimi u 12 mjesecu 2007 i jučer

(jučerašnja)

posebnu pozornost obratite na sjeme koje je počelo dobivati svoju karakterističnu plavičastu boju. Imala je i ranijih godina sjeme. Ne znam je li klijavo, pretpostavljam da je.

U ulici Ivana Stožira bio je već u temi o zimskoj zaštiti palmi...slika iz 12. mj 2007.

Kod NSK u vrtu časnih sestara u 10 mjesecu i pasivno zaštićen slika iz 12 mj

S lijeve strane Bijeničke ceste (sa suprotne strane od Instituta Ruđer Bošković) isto slikano u 12 mj. 2007.

Lijepi primjerak u Gorjanovićevoj ulici 18 ili 19 ili neki broj u blizini  :misli:

pogled na istu palmu iz ulice niže Prilaz donji

Ovaj primjerak je nedaleko od ovog u Gorjanovićevoj, nalazi se u ulici Podvršje 42. Zgodno posađen uz kuću i dobro zaštićen

Trachy u jednoj od bočnih ulica Bijeničke ceste nasuprot IRB-a

Bočna ulica od Bijeničke ceste ne znam točno koja je (Palmofan prolazi onuda na fax). Nasuprot nje u istoj ulici su još dva primjerka koja nisu zgodna za slikati jer se ne vide dobro od ograde, vidi im se samo lišće.

ovo o čemu sam pisao...pogled na jednu od tih palmi s bus stanice na bijeničkoj cesti prema dvorištu...jedva se vidi lišće

Primjerak koji se može vidjeti na Zrinjevcu 14 u dvorištu zgrade

i moj pokušaj da istu palmu bolje snimim kroz staklena vrata

Dva mlada Trachya u Držićevoj ulici ispod petlje s lijeve strane. Posađeni su uz južnu stranu zgrade. Visoki su 1-1,2m i manji promjerak 0,80-1m (moja slobodna procjena) Dobro sam ih pogledao i nemaju nikakvih oštećenja od zime. Naravno bili su nezaštićeni zimi.

Trachy negdje na Vrbiku snimljen od Goge070 nedavno za lijepih dana

Branimir danas dodao na temi Trachycarpus fortunei
Prvi je primjerak slikan 2006. u dvoristu iza Petrove crkve, a drugi je Trachy u Medvedgradskoj slikan u zimu 2007. (pretpostavljam po snijegu u 12 mjesecu )

Evo i slika primjeraka iz ostalih kontinentalnih gradova koje su postavljene po raznim forumima i temama
Icupijev Trachy na "treningu"  :cool: od - 12 stupnjeva

i njegovi trachyji iz toplijih dana

Palmofilov mladi Trachy star mislim 3 godine. U vanjskim uvjetima raste, kako je napisao Palmofil, od kad je palma imala dva listića. Nego Palmofil šta je s onim slikama velikih primjeraka Trachya iz Đakova  :wink:

Ovi dolje Trachyji u zimskim uvjetima su iz Sarajeva (Yucca). Slika je bila postavljena na "Svetu biljaka"

Ove slike je postavio Dexxter na temi o zaštiti palmi u zimskim uvjetima (ako se ne varam)
palma je štićena samo za najvećih mrazeva

nedavno novoposađeni trachycarpusi u Dexxterovom dvorištu  :thumb_up:

u prvom planu Trachycarpus wagnerianus

Mladi Trachycarpus iz Vršca (zona 6b) koji se štiti zimi. Postavila ga je Tasana

Ne mogu pronaći slike beogradskog trachya sa "Sveta biljaka" pa ako ih netko ima neka ih pošalje

« Zadnja izmjena: Ožujak 11, 2008, 12:13:50 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Goga70

• Gost
Odg: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2008, 19:18:33 poslijepodne »
samo mali ispravak ona koju sam ja uslikala je na Vrbanima a ne Vrbiku  :sretan:

inače svaka čast Henoh na trudu  :klanjase:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2008, 12:39:27 poslijepodne »
Iz teme "Moj vrt u novembru" beogradski Trachy koji raste uz minimalnu zaštitu u vrtu Mary Jo

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2008, 16:43:09 poslijepodne »
Icupijevi Trachycarpusi u Donjem Miholjcu + (Phoenix canariensis nakon skidanja zaštite  :thumb_up: )

Icupijev Trachy pred cvjetanje

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Ožujak 17, 2008, 09:42:17 prijepodne »
Ovo je citat od porata iz jedne druge teme:

Citat:
Dva veća canariensisa posađena su u zemlju (ali mislim da su u teglama) ispred jednog kafića (Savska ulica). Dužina listova im je oko 1,6-1,8 m i imaju tek početak formiranog debla. Za sad izgledaju odlično.
Lani su u samom centru grada (Bogovićeva) cijelu zimu ostale vani dvije Washingtonije (ne znam da li Fil. ili Rob.) i izgledale su bez ikakvih oštećenja.

Može li netko iz Zagreba provjeriti kako su prošle te palme ako nije problem?  :icon_smile:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2008, 12:23:19 poslijepodne »
Prošao sam prije neki dan Savskom. U pitanju su dvije kanarke koje imaju oštećenja po listovima (djeluju opaljene od mraza). Mislim da će se izvući, ali trebat će im vremena za oporavak. Palme se nalaze ispred kafića "Nec". Washingtonije su prošlu zimu ostale vani i zbog blage zime nije im bilo ništa, a ovu su ih sklonili prije jačih mrazeva. Nedavno su ih opet iznijeli van. Nisam siguran, no čini mi se da su robuste. Ako budem u prilici slikat ću kanarke sa Savske ulice

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Ožujak 17, 2008, 15:26:59 poslijepodne »
Ovo je citat od porata iz jedne druge teme:

Može li netko iz Zagreba provjeriti kako su prošle te palme ako nije problem?  :icon_smile:

prije nekoliko dana prošao sam autom i vidio kanarke u Savskoj. Po mojoj procjeni imaju oko 20% osušene listove (uglavnom vrhove), ali mislim da će sigurno preživiti. Eto dvije kanarke su bez ikakve zaštite preživile jednu zimu u Zagrebu.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #7 u: Ožujak 18, 2008, 12:40:18 poslijepodne »
prije nekoliko dana prošao sam autom i vidio kanarke u Savskoj. Po mojoj procjeni imaju oko 20% osušene listove (uglavnom vrhove), ali mislim da će sigurno preživiti. Eto dvije kanarke su bez ikakve zaštite preživile jednu zimu u Zagrebu.

Ja sam do jučer isto mislio da će se izvući bez većih posljedica, ali nakon što sam ih vidio izbliza mislim da bih morao revidirati vlastito stajalište. Naime, listovi su preko 50% osušeni, možda i više i samo oni središnji djeluju vitalni. Ne znam koji su bili minimumi ove godine u Zagrebu, no pokazalo se da bez nekog vida zaštite ne treba razmišljati ni kratkoročno ostavljati kanarke na mrazevima ispod -6. Čak nije bio problem toliko u minusima koliko u duljini povezanih ledenih dana. Također i mikrolokacija u blizini Save gdje je magla češća sigurno nije pogodovala njihovom zimovanju vani.

Evo i slika da i drugi mogu prosuditi o njihovom stanju

Vidio sam u dvorištu jedne praonice automobila (mislim da je Degenova ulica) jedan primjerak canariensisa koji je cijele zime bio vani nezaštićen u posudi (približno iste veličine kao ovi na gornjim slikama) i bolje izgleda od njih, s daleko manje oštećenih listova. Valjda je tu presudnu ulogu igrala mikrolokacija.

Evo i slike malih canariensisa iz Peveca koje su ostavili preko zime vani. Oštećenja sami procijenite (da interesantno je što im i dalje drže cijenu od 139 kn isto koliko dođu i neoštećeni primjerci   :icon_question: )

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #8 u: Ožujak 18, 2008, 12:49:58 poslijepodne »
Prva datulja na gornjoj slivi po meni nije više živa. Neki će reći da je još zeleno koplje, ali mislim da će i ono uskoro promjeniti boju, iako trebalo bi je lagano povući za centralno koplje da se vidi da li je još na mjestu.

A ove u Pevecu, ja bi izabrao jedan bolji  primjerak i otišao na kasu i zatražio drastičan popust, mislim da bi ti ga dali

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #9 u: Ožujak 18, 2008, 13:22:34 poslijepodne »
Ove oštećene teško da će ih netko htjeti kupovati i po nekom drastičnom popustu. Sljedeće godine možda kad se oporave

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #10 u: Travanj 07, 2008, 20:53:25 poslijepodne »
Branimir je nedavno bio poslao slike Trachya u Medvedgradskoj pa sam ih išao pogledati....ne sjećam se da je spominjao više primjeraka...kad sam došao tamo mislim da sam ih izbrojao nekih 8 kom. Ima ih većih i nekoliko manjih vjerojatno posađenih direktno u zemlju kao sijanci

ono što sam vidio malo me iživciralo...manjim Trachyjima čiji su listovi niže ljudi trgaju grane što se lijepo vidi na slikama

Šta bi prema ovom trebalo očekivati kad bi Trachyji bili posađeni na javnim površinama

« Zadnja izmjena: Travanj 07, 2008, 20:55:47 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #11 u: Travanj 09, 2008, 09:29:33 prijepodne »
Još slika Trachya po gradu

Hirčeva 8 (iznad Zvonimirove)

Križanje Kušlanove i Štoosove ili Škrlčeve??? nisam sad siguran  :misli:

Kušlanova možda? Ne sjećam se točno gdje sam ju snimio, ali sigurno je u blizini Kušlanove

"Mlade snage"...  :sretan: Livadićeva ulica

Učenički dom Maksimir...nisam ju mogao bolje snimiti od žive ograde

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #12 u: Travanj 09, 2008, 10:56:39 prijepodne »
Uživam u slikama zg-trahija  :sretan:

Moram priznati da nisam očekivao baš toliki broj po gradu. Sve pohvale reporterima sa terena  :eusa_clap:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Travanj 09, 2008, 13:07:49 poslijepodne »
Na ovaj trachy u vrtu na križanju Kušlanove i Štoosove ili Škrlčeve sam mislio u jednom od postova. Nevjerovatno koliki je (može se vidjeti prema veličini stolica). Ja se od prije par godina sjećam palme od 1-1,5 m s listovima.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #14 u: Travanj 09, 2008, 23:19:04 poslijepodne »

Ono što sam vidio malo me iživciralo...manjim Trachyjima čiji su listovi niže ljudi trgaju grane što se lijepo vidi na slikama
Šta bi prema ovom trebalo očekivati kad bi Trachyji bili posađeni na javnim površinama

Žalosno..

Nadam se da takvi ljudi ne citaju ovaj forum.
« Zadnja izmjena: Travanj 09, 2008, 23:21:00 poslijepodne od branimir »