Autor Tema: Osnovna pitanja početnika  (Posjeta: 375 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Duplex

• Washingtonia
  • *
Osnovna pitanja početnika
« u: Rujan 23, 2024, 18:19:11 poslijepodne »
Pozdrav svima.

Nabavio sam sjeme palme tj. Kanarske datulje, (barem se nadam), te bi ih posadio pa imam nekoliko osnovnih pitanja.

Prvo pitanje je vezano za strane sjemena. Koliko sam pročitao, sjeme palme se sadi kao i luk te da ima gornju i donju stranu. Koja je gornja a koja donja?

Drugo pitanje je vezano za čišćenje sjemena. Pročitao sam da se sjeme očisti, ostavi sušiti dan,dva dok ne prestane biti ljepljivo te se zabode u zemlju. Na fotki je moje očišćeno sjeme te me zanima jesam li ga možda previše očistito ili je to to. Sadio bih bez kompliciranja, čisto pikirianje u zemlju.

Unaprijed hvala na odgovorima.
« Zadnja izmjena: Rujan 23, 2024, 18:20:20 poslijepodne od Duplex »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Osnovna pitanja početnika
« Odgovori #1 u: Rujan 25, 2024, 13:37:59 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao na forum! :sretan: Na suprotnoj strani od ovog "žlijeba" nalazi se "točkica", to je mjesto na sjemenci na kojoj klica izbija van. Klica prvo ide u dubinu i razvija korijen a poslije razvija dio iz kojeg izbija prvi listić. Bilo bi dealno da sjemenku položiš bočno u rupicu u tegli sa zemljom dubine oko 1 cm i zatrpaš je zemljom. Zemlju u tegli treba održavati vlažnom i držati na toplom mjestu. Sjeme možeš staviti skupa sa vlažnim supstratom u zip lock vrećicu na toplo mjesto, na taj način brže pusti klicu. O tome se pisalo na ovoj temi: https://palmapedia.com/index.php/topic,142.0.html
USDA zone: 7a

Offline Duplex

• Washingtonia
  • *
Odg: Osnovna pitanja početnika
« Odgovori #2 u: Rujan 30, 2024, 07:14:53 prijepodne »
Hvala na odgovoru.

Prva pokušaj proklijavanja je u tijeku  :sretan:

Išao sam na soluciju sjeme u vlažan papirnati ubrus i u zip lock vrećicu.
Budući da  i nije toliko toplo stavio sam ju u kamenu vunu zbog topline te sve skupa u  ̋vrećicu ̋ napravljene od sivog zaštitnog najlona da bude u mraku.

Javim rezultate  :icon_mrhappy: