Autor Tema: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima  (Posjeta: 143825 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Slike Trachycarpusa u kontinentalnim gradovima
« Odgovori #795 u: Prosinac 08, 2023, 09:24:04 prijepodne »
Jesu li ga bar pokušali presaditi?
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #796 u: Prosinac 13, 2023, 17:13:26 poslijepodne »
Koliko je meni poznato nisu. Branimir je prošao jesenas tamo i vidio samo poravnati teren. Nadam se da on još uvijek prati forum pa može i sam napisati.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #797 u: Ožujak 28, 2024, 00:08:45 prijepodne »

Zagreb

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #798 u: Ožujak 28, 2024, 15:55:39 poslijepodne »
Lijepi primjerci. :thumb_up: Još ih i zgrade štite sa, pretpostavljam,  sjeverne strane i stvaraju povoljnu mikroklimu.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #799 u: Ožujak 30, 2024, 20:26:54 poslijepodne »
Zapad, sjeverozapad mislim da su pozicije zgrada. Sad ih ima puno po Zagrebu. Po Medjimurju isto, Sloveniji…
« Zadnja izmjena: Travanj 01, 2024, 13:11:49 poslijepodne od Henoh »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #800 u: Ožujak 31, 2024, 13:22:09 poslijepodne »
Ma ima ih posvuda na kontinentu, zadnjih nekoliko godina sam primjetio da se pojačano sade vani. Valjda ljudi vide jedni od drugih da može i na kontinentu palma rasti vani pa je i oni posade. Po Kutini i bližoj okolici ima nekih 10-ak komada koje sam nabrojao, tko zna koliko ih još ima po ulicama koje nisu na mojoj "ruti", u koje ne zalazim.
« Zadnja izmjena: Ožujak 31, 2024, 13:22:28 poslijepodne od palmofan »

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #801 u: Travanj 01, 2024, 18:44:11 poslijepodne »
Po sjevernoj Italiji su standardni, tako da klimatski nema nikakve zapreke da se sade i po hrvatskim nizinama na kontinentu, samo je stvar kulture i navike. Kako je krenulo, veća im opasnost prijeti od palminog drvotoča nego od zime.  :mrgreen:

Slična stvar je i s nekim drugim vrstama poput Washingtonije i Brahee koje bi bez problema uspjevale na mnogim mjestima sjevernog Jadrana i unutrašnjosti Dalmacije, ali ljudi jednostavno nemaju naviku da ih sade, niti ih previše nude na tržištu. Recimo nedavno sam se iznenadio kako u Rijeci dominiraju samo Trahiji, a i njih je zahvatio drvotoč. Imaju klimatski potencijal za čudesa, a ovako će ostati praktički bez ikakvih palmi kroz par godina.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #802 u: Travanj 01, 2024, 21:54:49 poslijepodne »
U sjevernoj Italiji, krajevima malo dalje od obale još se drže Trachycarpusi. Tamo ima sadjenih i Chamaeropsa i Washingtonia. Bojim se da će se proširiti i kod nas u kopnu leptir jer će ga netko unijeti sa zaraženim palmama s obale ili iz uvoza. Na način da će netko nakon popularizacije Trachycarpusa koju je imao ulogu i ovaj forum, htjeti instant velike palme i to će biti početak, ako se već nije dogodilo 😞

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #803 u: Travanj 19, 2024, 19:51:16 poslijepodne »
Zar na kopnu nije malo prehladno za leptira? O.K., zadnjih nekoliko zima definitivno nije bilo prehladno za njega, ali može li on preživjeti prosječnu kontinentalnu zimu kod nas? BTW, mislim da se leptir ipak ne može toliko lako proširiti kao na moru, tu na kopnu ipak nema tolika količina trachyja i nisu toliko "gusti" da bi se leptir mogao neometano širiti.

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #804 u: Travanj 21, 2024, 17:05:11 poslijepodne »
Zar na kopnu nije malo prehladno za leptira? O.K., zadnjih nekoliko zima definitivno nije bilo prehladno za njega, ali može li on preživjeti prosječnu kontinentalnu zimu kod nas? BTW, mislim da se leptir ipak ne može toliko lako proširiti kao na moru, tu na kopnu ipak nema tolika količina trachyja i nisu toliko "gusti" da bi se leptir mogao neometano širiti.

Hladnoća im nažalost ne predstavlja nikakav problem kad su u mirovanju.

Za gustoću se slažem da im je prepreka, ali vidimo i na ovom topicu da je trachyja sve više na kontinentu i da su u pravilu grupirani po urbanim sredinama. Da netko sutra posadi zaražen primjerak u Zagreb, vjerojatno bi zarazio i ostale.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #805 u: Rujan 10, 2024, 15:03:38 poslijepodne »
Ulica Izidora Kršnjavog, Nova Gradiška. Slikano u nedjelju. U dvorištu ukupno ima pet trachyja. Najmanji se nažalost ne vidi na slici zbog visoke živice.