Autor Tema: Jubaea chilensis  (Posjeta: 167399 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Jubaea chilensis
« Odgovori #570 u: Studenoga 13, 2012, 20:20:50 poslijepodne »
Zanimljivo palmofan, moje sve rastu u kupovnim supstratima ali moracu da probam i obicnu ilovacu. Verovatno razmazimo palme kad ih sadimo u kupovnu zemlju pa im sve smeta. Jedna jubaea obavezno na prolece ide u "domacu" zemlju. :sun:
tacno je to yonex onu vecu kanarku kad sam posadio bila je vecinom kupovna zemlja prve godine je gurala kao luda , dok nije pojela tu zemlju sad kad jede ovu kolubarsku dosta je prikocila ove godine a necu da ih prihranjujem vestakom nek se naviknu na  zemlju u kojoj rastu i bolje neka sporije rastu lakse zbog zastite.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #571 u: Studenoga 13, 2012, 20:24:15 poslijepodne »
Moguće je da i u supstratima nema u dovoljnoj količini nekih mikroelemenata ili oni nestanu brže nego u običnoj zemlji iz vrta. Ja sam muku mučio sa trachyjima kad sam ih sadio u kupovne supstrate, propalo mi ih je bar jedno 5 - 6 komada sve dok dva komada nisam pokusno posadio u čistu ilovaču iz vrta, u kojoj su jako dobro napredovali. Jedan od njih je "uzemljen" prije dvije godine, a drugi je presađen u veću teglu, također u čistu ilovaču iz vrta i raste kao lud.
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #572 u: Studenoga 13, 2012, 20:27:42 poslijepodne »
Moguće je da i u supstratima nema u dovoljnoj količini nekih mikroelemenata ili oni nestanu brže nego u običnoj zemlji iz vrta. Ja sam muku mučio sa trachyjima kad sam ih sadio u kupovne supstrate, propalo mi ih je bar jedno 5 - 6 komada sve dok dva komada nisam pokusno posadio u čistu ilovaču iz vrta, u kojoj su jako dobro napredovali. Jedan od njih je "uzemljen" prije dvije godine, a drugi je presađen u veću teglu, također u čistu ilovaču iz vrta i raste kao lud.
da trahiji bolje rastu u obicnoj vrtnoj zemlji i ne samo oni i butie kapitate bolje rastu u obicnoj zemlji i ne pojavljuje im se zutilo .

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #573 u: Studenoga 13, 2012, 22:34:46 poslijepodne »
Super!  :sretan: Ma moš je pustit da još malko naraste, prije slobode..sad bar ima mjesta da proširi korijen. Ja još tražim odgovarajucu posudu...
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #574 u: Studenoga 13, 2012, 22:40:41 poslijepodne »
Super!  :sretan: Ma moš je pustit da još malko naraste, prije slobode..sad bar ima mjesta da proširi korijen. Ja još tražim odgovarajucu posudu...
ma da kad ovu posudu preraste ide u zemlju  :thumb_up:

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #575 u: Studenoga 14, 2012, 10:29:26 prijepodne »

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #576 u: Studenoga 14, 2012, 10:42:45 prijepodne »
Zaboravio sam da vam pokazem i to:

Posadio sam u OG negde u pocetku leta okolo16 komada Jubae-e semena.
Pa sam prilicno zaboravio, narocito posle poslednjeg "pretraga" mozda u pocetku Rujan-a.
Mozete da zamislite kakvo mi je bilo iznenadjenje, kad sam pre manje mesec dana(21.10) video ovo: :))

:sun:

Odmah sam ga iskopao:

I posadio ga u 20 sm pot:

Moram da priznam, da mi nije poslo na pamet da ga ostavim tamo sa nekakvim grejanjem, ali kasnije jedan momak iz ruskog palm-forumu mi je rekao da je to steta, sto nisak probao tako. Ipak ne zalim, jer je to bio samo treci mali Jubaea seedling pa nikako ne bih smeo da rizikujem na ovaj nacin. Nadajmo se da cemo imati vremena pred sobom da probam to sledece godine, jer ne sumnjam da ce prorastati jos od tih semenaka o OG.

I na kraju, ma da je vec znatno zahladilo, vidite to, pre nekih desetak dana na istom mestu:

Ovaj je jos tamo i zajsta do subote moram da odlucim dali  ce ostati tamo ili - u toplu sobu. Primam i savete odnosno toga : ))

Pozdrav svima

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #577 u: Studenoga 14, 2012, 11:25:29 prijepodne »
Experimentiraj!

Pokrij ga nekom plastičnom bocom i vidi kako će izdržat zimu...

Offline Treehugger

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #578 u: Studenoga 14, 2012, 11:26:11 prijepodne »
Mogli bi preimenovat ovu temu u ja volimJubaeu chilensis. Cuj, kad ih vec imaš toliko, možda bi mogao ovu ostavit vani, uz pasivnu zaštitu ove zime...pa vidjeti na proljece/ljeto kako ce joj ici i eventualno  prema rezultatima odluciti na drugu jesen. Mislim da bi to bio jako vrijedan eksperiment i za nas, tu.
Pain heals. Chicks dig scars. Glory... lasts forever.

Offline ivo

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #579 u: Studenoga 14, 2012, 12:31:35 poslijepodne »
Dobro, poslusatcu vas.
Plus je to da, kako se vidi na slike prvog sejanca, dubina je mozda malo veca od optimalne(u svakom slucaju e preko ili ne manje od 10-12 cm, sto prakticno znaci da 90 posto nece biti ispod nule), ali to ce uvecati sanse da prozivi kad je vec proklijala.
Munus - ipak je zaista suvise manja, nema ni prvi list - da bi imala bar jos 20-tak dana...ali zaista je i moja zelja probati to veca pa cu je ostaviti tamo. Hvala, a nakon nekih 3 mjeseca - videcemo rezultat :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #580 u: Studenoga 21, 2012, 22:20:56 poslijepodne »
jubea nije nužno spora palma, sve ovisi koliku ćeš posadit :)..lokacija herceg novi, vrt nekog rusa, već je neko stavlja slike, to će za koju godinu izgledat nevjerojatno, čovik je posadia masu velikih brahea, filifera, jubea i butia uz araucarie i chorisie, vidia sam u pripremi i velike sabale i syagruse...

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #581 u: Studenoga 21, 2012, 22:21:49 poslijepodne »

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #582 u: Studenoga 21, 2012, 22:22:17 poslijepodne »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #583 u: Studenoga 21, 2012, 22:29:10 poslijepodne »
majko mila kakve palme nezna se koja je od koje lepsa a tek koliko su kostale ne treba ni pricati svaka cast  :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
« Odgovori #584 u: Studenoga 21, 2012, 22:32:39 poslijepodne »
jubee su otprilike tisuću ili tisuću ipo eura po metru debla, a toliko toga ima da je uloženo od oka 400-500 tisuća eura...masa ogromnih palmi, neki strastveni ljubitelj koji ide na sigurno sa vrstama šta se tiče temperature i ne fali mu novaca :)