A kad bi svaku smokvu otvarao nikad se nebih najeo smokava.
Veljoking,Tu divlju smokvu možeš kalemiti,treba iskoristiti tu jaku podlogu.A divlja smokva je dobra i zbog oplodnje,u jesenskim smokvicama-cvjetovima,prezimljavaju smokvine osice koje su zaslužne za dobru oplodnju smokava.Čestitke na kolekciji 
Hvala.Da divlja smokva raste nenormalnom brzinom u odnosu na pitome.E sad citao sam na internetu i donekle sam upucen da u divljoj smokvi prezimljuju smokvine osice,koje su odlicne za oprasivanje smokve,samim tim plodovi smokve brze sazrevaju jer ih one oprasuju.Medjutim mi smo doneli pelcer iz Crne Gore koji je bio nekih 10 cm i posadili ga 2007 godine,nije imao plodove a samim tim ni smokvine osice,posto je bio mali.Ta divlja smokva raste i pravi okrugle plodove smokve, cesto i opadnu plodovi i nema ni jedne smokvine osice u njoj.
Smokvine osiceCitao sam na internetu prirodno staniste mediteran i submetiren.Na kontinetu ih nema.Trpe mraz do -15 c.
Znam za primere u Bugarskoj da su ih bugari doneli iz Grcke i ubacili kod njih u pojedinim mestima grad (Plovdiv..idt). E tu je problem kako ih doneti..
Mislim da bi moglo vece stablo sa korenom koje obavezno ima plodove,da se komplet iskopa i na bilo koji deo kontinenta donese i posle bi to bilo lako one bi se razmnozavale i od tog stabla bi se uzimale reznice sa plodom divlje smokve i sadile i osice razmnozavale.
Druga varijanta laksa oseći reznice na moru divlje smokve obavezno sa plodovima u periodu kad su osice tacnije larve u plodovima i odmah reznice staviti u vodu i tako ih transportovati na kontinet,itd..staviti ih da se ozile reynice i osice ce izaći,itd.Bugari su pricali ako se ne stavi reznica u vodu odmah osice umiru.
Bilo bi mi drago ako bi se neko zainteresovo za smokvine osice da rasiri po kontinetu jer zaista ja verujem da mnogo znace za smokvu,tacnije za oplodnju a samim tim i verujem da bi plodovi bili ukusniji.Meni ako se ukaze prilika probacu to da uradim.Navescu vam primer grozdja kod mene, pre dve godine jedana vrsta insekata( mislim da je mutant pcela muva tako je izgledao) oprasivalo mi je grozdje tako sto su insekti skidali kapice sa grodja koje su obomotane oko semenke grodja u aprilu,maju moze se videti.Posle nekog perioda grodje kako se razvija samo odbaci kapice one koje nisu oprasile, mogu vam reci da mi je tada grodje te godine bilo najsladje u odnosu na pre.u Avgustu je stiglo nikad ranije nije ni sazreloa isto se moglo videti ono zelenije zrno sto insekat nije oprasio u odnosu na ono crno zrno koje je oprasio i ranije krenulo da se razvija itd..Mislim da je isti takav slucaj i sa smokvom posto se sastoji od malih semenki ...