Ja sam prije mjesec dana naručio od njih sjeme palmi.
Imao sam nekih problema sa klijanjem (zanemarimo sad kratko vrijeme od mjesec dana) i nakon toga pokrenuo topic na palmtalk forumu gdje su mišljenja drugih da se najvjerojatnije radi o starom sjemenu.
Tako mi je i izgledalo kad sam ga dobio.
Između ostaloga sam naručio 100 komada archontophoenix maxime. Još mi je ona i izgledala najbolje od svih, ošišćena (da, neke druge vrste su imale i opnu na sebi), ali je izgledala poprilično "suha" tj. kao da je duže vrijeme stojala u jako suhim uvjetima u kakvim se sjemenke nebi trebale čuvat.
Naišao sam na mnogo izvora koji kažu kako je sjeme archontophoenixa kratkog života...do nekih 3-4 mjeseca (pogotovo ako se loše čuvaju).
E, ali kako je mogu znati koliko je sjeme archontophoenixa staro? Ne mogu... pretpostavio sam po izgledu sjemenke oko godinu dana sigurno.
I šta se onda dogodilo?
Slučajno stupim u kontakt sa čovjekom iz australije koji također prodaje sjeme archontophoenix maxime, ali svježe ubrano.
I kažem ja njemu kako imam problema sa sjemenom iz KPR, Češka jer nešto što je naličilo na klicu u biti nije klica...kao da je krenulo klijati (i to svih 100 sjemenki) i onda stalo na nečemu šta se nemože nazvat klica... ne znaći da neće proklijati ali nije dobro...
I kaže meni čovjek "pa ja sam slao sjeme arch. maxime u češku" ja ostao ovako

(mali svijet)... pitam ja kad? Kaže krajem prošle godine.
Dakle moja sumnja se potvrdila da sjeme ima oko godinu dana, ali tko zna možda šta i bude od njega.
Kažem, čini se da archontophoenixi imaju kratak vijek trajanja ali mi kažu da bi maxima trebala biti nešto bolja po tome pitanju jer je sjeme krupnije od drugih archontophoenixa...
Vidit ćemo hoće šta bit... u međuvremenu sam naručio novu pošiljku iz australije pa ćemo vidit kako će ta klijat u odnosu na ovu.
Eto, moje iskustvo je da prodaju staro sjeme.
E sad ako uzimaš neku vrstu koja se češće kupuje onda možda i naletiš na ok sjeme.
Pogotovo ako se radi u sjemenu kojemu je vijek klijavosti znatno duži.
ps. možda si se krivo izrazio, ali ne radi se o domačem site-u nego češkom-slovačkom.