Autor Tema: Travnjaci  (Posjeta: 8302 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Travnjaci
« Odgovori #15 u: Ožujak 28, 2008, 11:32:38 prijepodne »
Kao sto su seni i palmark napisali,
preljepa je narocito u kamenjarima ili posadena u grupi ispod neceg visokog, a dosada nisam primijetila da je nesto smeta osim previse vode, ona je vrlo jednostavna, a kada raste i prezimljuje ovdje vani, moze i kod tebe sigurno.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #16 u: Ožujak 28, 2008, 12:19:52 poslijepodne »
Da... zanimljiva je i razmisljam da je nabavim kada i ako budem pravio kamenjar sa Yuccama i kaktusima... Lepo izgleda, ali nije bas ono na sta sam na pocetku mislio.

Mislio sam da postoji i neka druga plava trava koja je vise za travnjake i koja lici na englesku travu, samo sto je... plavkasta.  :misli: Mozda i postoji...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #17 u: Ožujak 28, 2008, 15:12:04 poslijepodne »
A nisam nikada cula da je rasipanje vodom zabranjeno? :misli:
Jesi ti to Palmark mislio ono cisto ekoloski, ili je to kod vas tako?

Ma kakva zabrana... pa svatko ima mjerilo i koliko vode potroši toliko će i platit.
Na visu je jedino ljeti u srcu sezone zabranjeno kada su redukcije...
Ali ja imam bunar od 60.000 litara tako da ni tad nije problem... a uostalom tko te i vidi.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #18 u: Ožujak 28, 2008, 16:59:30 poslijepodne »
Ma zato sam se i ja cudila,
ajde razumijela bih jos otoke ono ljeti zna zagustit.
Ma da vidite kako moja mama to zna potopit kad krene od oko 20 - 23, djeca iz susjedstva se uvijek raduju oni onda igraju lovice kod nas po zemljistu dok rade rasprsivaci!
A bogami nekada i ja s njima :icon_joy:

Znam da nije ekoloski, ali ......... :wink:
Jednom se zivi!!!!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #19 u: Ožujak 28, 2008, 19:07:46 poslijepodne »
 :cigle:

Srećom da mlađe generacije razmišljaju sasvim drukčije, na ekološki način  :icon_lol:

Ma dajte ljudi, ne pričajte svašta, pa rasipanje vodom je grijeh. Da imam jezero ispod terena i da mi je besplatno ne bi zaljevao velike površine travnjaka da mi budu lijepi fini zeleni usred ljeta, jedva čekam da se i kod nas to počinje strogo kažnjavati kao i po evropskim mediteranskim zemljama... :icon_smile:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #20 u: Ožujak 28, 2008, 19:14:25 poslijepodne »
Cuti, Veruda, jezik pregriz'o.  :icon_mrhappy:

Sta fali da se malo zalije preko leta? Pa nekad je takva susa da bez zalivanja ni od voca ne bi bilo nista a kamo li od trave.  :icon_neutral: Protiv sam koriscenja gradske vode za zalivanje velikih travnjaka, njiva i slicno, ali ko ima bunar ili ima pristup reci ili jezeru, samo napred!  :cool:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #21 u: Ožujak 28, 2008, 19:17:59 poslijepodne »
80% vode za zaljevanje biljaka je od kišnice kod mene. A sada da te pitam Xenon, misliš li da će te podzemne vode, bunari i jezera koje eto nisu ničije vlasništvo (šta je glupost) biti vječno tu. Za zaljevanje gradskom vodom u ljetnim mjesecima uveo bih rigorozne kazne...

:cool:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #22 u: Ožujak 28, 2008, 19:57:31 poslijepodne »
Slažem se  :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #23 u: Ožujak 28, 2008, 23:36:44 poslijepodne »
A sada da te pitam Xenon, misliš li da će te podzemne vode, bunari i jezera koje eto nisu ničije vlasništvo (šta je glupost) biti vječno tu.

Pa nismo u Sahari, pobogu. Kisa pada i ta voda se obnavlja. Cak i da npr. ceo Dunav ljudi iskoriste za navodnjavanje i da ni kap vode ne stigne do Crnog mora, mislis li da ce se more isusiti?  :mrgreen:

Sva ta voda koju mi iskoristimo za navodnjavanje ne nestaje, nego se ili vraca u zemlju kao podzemne vode (koje ce opet neko iz bunara izvaditi), ili isparava i posle pada u vidu kise (i opet ili ide u podzemne vode ili isparava i tako u nedogled).

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #24 u: Ožujak 28, 2008, 23:42:03 poslijepodne »
Jasno je meni to, ali isto tako znam da su suše sve češće i da razuman odnos prema vodi nije od mene izmišljen već se godinama i desetljećima prakticira kod ipak tehnološko-ekološki razvijenijih zemalja. Pa zar restrikcije koje se uvode po skoro svim zemljama medieterana ne govori dovoljno kako će u  budućnosti voda biti itekako cijenjena.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #25 u: Ožujak 28, 2008, 23:52:26 poslijepodne »
Stvar je u tome sto npr. juzna Italija, Spanija, Portugal, Grcka i sl. nemaju vece reke velicine Save ili Dunava pa nemaju obnovljive izvore vode sto im znatno otezava navodnjavanje i zato oni sa sve vece i vece dubine crpe podzemne vode, jer se one ne obnavljaju kao kod nas. Tako bi npr. bilo i na Jadranu kada bi poljoprivreda bila tako intenzivna kao u gorepomenutim zemljama.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #26 u: Ožujak 28, 2008, 23:59:11 poslijepodne »
Ono što ja pokušavam reći je da je već nastupilo sušnije doba u ovim područjima. Svi noviji pokazatelji govore da će upravo ovaj dio Mediterana imati sve češća sušna razdoblja kroz cijelu godinu. Tu dakle otpada teza o obnovljivim izvorima, mora se misliti šta će biti a ne kako je sada, mislimo malo na buduća pokoljenja (ma kako to patetično zvučalo)

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #27 u: Ožujak 29, 2008, 00:24:12 prijepodne »
Ma gledajte puno toga sto radimo nije ekoloski,
ali vise od svega mrzim kaznjavanje, nisam neki anarhista, ali dozvolit cu si rec ovakvih nekoliko stvari,
prica se odnosno sva se ta ekologija "vrti oko love", a onih koji stvarno ekoloski istinito razmisljaju je nazalost malo.
Sada cu zaoffat ono do nedogleda ali vi brisite ako zelite kasnije.
Politicari i njihovi savjetnici pricaju o nekoj ekologiji,
sto nam je sa Zerpom(prodali su guzicu za prismrdit Europi),
pricaju nam o klimatskom zatopljenju(a oduvijek je bilo takvih faza, treba im samo lova za nove studije)
unosi se bio dizel,u gorivo, evo ovi tehnoloski razvijeni, Njemci!!!samo da bi unistili malene proizvodace,
zabranjuje se pusenje u Europi, uskoro ce i kod nas(a sto se sada desava, lobiji u Njemackoj, sada ruse zakone, u svakoj republici durgacije)
voda, svaki brod ima prociscivace slane u slatku vodu, a ljudi u Africi umiru od zedi i gladi,novac potrose savjetnici i ostali, od 1EUR oni vide0,01cent!
Veruda vjeruj mi ne lupam, radila sam na takvom mjestu i mogu ti potvrditi da su se tisuce tona psenice i kukuruza, soje unistavale, palile, da bi se odrzavala cijena na trzistu!
Palile su se tone banana i povrca, umjesto da se daju gladnima a ima ih svagdje od ovih tehnolosko razvijenih pa do nasih balkanskih!!!
A o Indiji, Bangladesu i Africi da i ne pricam!

Dok nam politicari deru po "ekologiji" nema od toga nista, zeleni kao hoce nesto, a pogaze ih u startu cim zucnu!
U bilo kojoj zemlji krenuvsi od Njemacke, pa nadalje, a kod nas ih jos i ismiju!!!
Previse su lobiji koji urgiraju za novac i zaradu jaki, oni uvijek zmrdaju zelene i eko grupe kako njima treba!!!

Kapu skidam za tvoje razmisljanje, i ja sam tu negdje solarno grijanje, bio gorivo, bio hrana, voda, svugdje na zemlji mir bez ratova, itd......
ali dok su ovakvi degenericni politicari na vlasti u puno puno zemalja, samo ce ostati ideali.
A sto je negdje 85 pjevao Corba? Necu biti vulgarna ali sjetit cete se, barem neki od vas, hoce!
Sad cu pretjerati ali sto mislite da je Busch umarsirao u Irak jer mu je stalo do toga da ih oslobodi Sadamovog rezima ili do neceg drugog?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #28 u: Ožujak 29, 2008, 06:53:43 prijepodne »
80% vode za zaljevanje biljaka je od kišnice kod mene. A sada da te pitam Xenon, misliš li da će te podzemne vode, bunari i jezera koje eto nisu ničije vlasništvo (šta je glupost) biti vječno tu. Za zaljevanje gradskom vodom u ljetnim mjesecima uveo bih rigorozne kazne...

:cool:

I ja za pranje jahti i prskanje turista jahtaša dok traju redukcije...
Nema kazni dok država poljoprivrednicima ne osigura navodnjavanje... lako je onima na neretvi.
Ljeti se agrumi moraju zaljevat i tu nema "možda", jednostavno se moraju... ili od roda nema ništa.

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Ožujak 29, 2008, 11:16:22 prijepodne »
Kod vas na  otoku je to možda malo teže da država osigura navodnajavanje... :misli:

Ali kod nas u nizini je jako puno napravljeno... svi voćnjaci i ostale kulture kojima je neophodna voda za ljeta imaju osigurano navodnajavanje.... :thumb_up: