Autor Tema: Travnjaci  (Posjeta: 8304 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Travnjaci
« Odgovori #30 u: Ožujak 29, 2008, 13:43:58 poslijepodne »
A zašto onda svi plačamo? Shvačaš?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #31 u: Ožujak 29, 2008, 14:14:42 poslijepodne »
Kod vas na  otoku je to možda malo teže da država osigura navodnajavanje... :misli:

Ali kod nas u nizini je jako puno napravljeno... svi voćnjaci i ostale kulture kojima je neophodna voda za ljeta imaju osigurano navodnajavanje.... :thumb_up:

Pa to ja i pricam, sasvim je drugacija situacija na Jadranu i npr. u Slavoniji ili Vojvodini.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #32 u: Ožujak 29, 2008, 16:42:47 poslijepodne »
Neretva je zakon  :mrgreen:
O problemu navodnjavanja (ne javnog vodovoda) se priča već dugo... po pitanju otoka...valjda će situacija biti drugačija za određeni broj godina pa neće polja biti prazna nego će npr. i po viškim poljima rasti agrumi, a ne samo u vrtovima uz kuće gdje je osigurana voda.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Travanj 02, 2008, 11:27:17 prijepodne »
Ma ja se slažem sa Xenonom da je voda obnovljiva i to sezonski, tako da ne razumijem tu 'dugotrajnu' štednju. Nije to nafta pa ako je sad koristimo više u budućnosti je nećemo imat. Uz to Hrvatska je 4 zemlja u Europi po bogatstvu vodom (ne znam da li u apsolutnom iznosu ili prema broju stanovnika, ali na sreću je imamo stvarno puno). Štednja ima smisla u sušnim mjesecima i urbanim središtima gdje privremeno potrošnja može biti veća od raspoložive količine, a to se kod nas iznimno rijetko događa. A činjenica je da imamo sve većih problema sa poljoprivredom u sušnim razdobljima, ali to nije zato jer nemamo dovoljno vode nego zato što nemamo razvijen sustav navodnjavanja (kao ni sustav odvodnje), a i one kanale koje smo imali su zapušteni i obrasli tokom rata i ovih godina. Po meni je veći problem zagađivanje industrijom, sve većim prometom i neracionalnim korištenjem mineralnih gnojiva u poljoprivredi. To su elementi koji ostaju dugo u tlu i konstantno po malo zagađuju vodene tokove.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline merijt

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #34 u: Svibanj 19, 2008, 22:41:43 poslijepodne »
Ja sam oe godine posle 9 godina obnavljala travnjak. Prethodno sm proucila karakteristike pojedinih vrsta trava i zaista sam zadovoljna izborom. ne znam koliko znate kao kvalitete mesavine broje se vrste sa uskolisnom travom. Svaka od raylicitih vrsta trava ima prednosti i nedostatke. Tako napr. engleski ljulj brzo nice, ali je neotporan na susu i kad jednom propadne vise se ne obnavlja. U mojoj mesavini bilo ga je samo 20%. Najkvalitetnjija je prava livadarka, ali ona sporije nice.Festuce su dobre za senovite terene. Ja sam uyela travu marke Jonsons engleskog proizvodjaca i ima lepu malo svetliju boju.
Na zalost ukraden nam je mobilni preko koga smo slikali bastu, pa ne mogu poslati sliku.
Veliki pozdrav od mene

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #35 u: Lipanj 05, 2010, 00:31:11 prijepodne »
Imam travnjak velicine oko 150 kvadrata vec 5,6 godina koji je uvek u extra stanju bez obzira kakvi su vremenski uslovi i koje je godisnje doba.Travnjak izgleda gotovo savrseno,trava je posejana gusto,kao tepih je.

Radi se o travi domace proizvodnje -proizvodjac "AGROS" Krusevac a naziv trave je "San trava"

SASTAV:

-Engleski ljulj - 40%
-Crveni vijuk - 40%
-Prava livadarka - 20%

Trava je za sunce i jako dobro podnosi gazenje (cak je uzimaju za stadione)
Samo je potrebno s vremena na vreme zaliti i prehraniti je 2 do 3 puta godisnje djubrivom NPK (posebno za travnjake) i to je to.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #36 u: Studeni 21, 2010, 20:33:15 poslijepodne »
Kod mene u basti travnjak tj. ,,korovnjak'' postoji, da ne preteram, ali sigurno jedno 25-30 godina i nikad nije bio zaliven ni prihranjen, a kosi se tek od nedavno.Uvek je zelen, cak i tokom najsusnijih letnjih dana.
Sastav:Svasta nesto(razne samonikle biljke)-100%  :icon_mrhappy:

Evo i slike u junu:A ono preko ogradice je basta mog dede, neiscrpivi izvor paradajza!  :icon_lol: Klasican primer tog ,,kaznjivog'' zalivanja leti, on svaki drugi dan lepo uzme crevo pa udri... mada bih se slozio sa Pivijem da racun za vodu ne postoji dzabe.

milka

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #37 u: Prosinac 08, 2010, 08:29:09 prijepodne »
neki dan sam gledao na tv-u emisiju o tavnjacima negdi u skotskoj. posadili su neku skotsku travu , ona obicna trava samo koja je jako jako gusta, dosta se busa, i kad je covjek pokusao procesljat do zemlje, ni ne vidi se zemlja kolko ima gust sklop. e to da je nabavit. pravi tepih. zbog gustoce ne da ostalim korovima da probiju kroz nju. inace je koriste za ispasu krava. izgleda identicno ko ljulj samo gusta do bola. ne znam jel ju ima kod nas nabavit.
živjelo globalno "zatopljenje"