Autor Tema: Zimska zaštita banana  (Posjeta: 77509 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita banana
« Odgovori #30 u: Studeni 15, 2008, 23:08:41 poslijepodne »
Meni je M. basjoo davala plodove samo kad sam ju svake jeseni vadio  iz zemlje i u proljeće ponovo sadio u zemlju i to tek 3. godinu , ali iako je to atrakcija plodovi su mali i ne jestivi i puni su sjemenki koje ne dozriju tako da ih više ne vadim nego podsjećem stablo do zemlje i u proljeće potjera puno ljepše i zdravije nego kad ga se vadi ,pa sadi tj. mući. Dok onda u proljeće krene taman bude najljepše kad ih se mora vaditi . :thumb_up:ovak od dolje krenu listovi tako da nije ogoljeno i do jeseni bude oko 3 metra , a ima i onih koji u to ne vjeruju da može narasti u sezoni takvo stablo,pa kad vide kod mene ostanu bez rijeći.

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #31 u: Studeni 16, 2008, 00:56:26 prijepodne »
Prema onome šta sam ja pročitao i pratio Musa basjoo neće dati plod a niti cvjetat ako se svake godine smrzne i sjeće, potrebne su joj dvije godine bez smrzavanja da bi dala plod (slično kao i kod drugih banana). Tada neće nikada niti doseći svoju punu veličinu jer će svake seone iznova krenuti sa rastom.

Ono sto sam napisao sam licno video, tako da ostaje jedino da uradim fotodokumentaciju i ne budem lenj  :wink:
Ja sam procitao drugu stvar u vezi cvetanja M.basjoo. Koliko me secanje drzi, nije bitno da li se sece i koliko je stara. Neko je utvrdio da posle X isteranih listova u sezoni, X+1 je cvetni. Ne secam se tacno, ali za M.basjoo bi bilo X=14 ili sl. Znam sigurno da sam ovo nasao na internetu, a ne u knjizi, tako da se postavlja pitanje koliko je informacija tacna. Svasta ljudi pisu, a ipak, cini mi se da bi autor ove teorije o broju listova i cvetanju mogao da se svrsta u dve kategorije, u slucaju da mu je teorija netacna:
1) Covek je slucaj za psihijatra
2) Pogresna observacija eksperimenta

Oduvek sam tvrdio da postoje 3 vrste ljudi:
1) Oni koji znaju da broje
2) Oni koji ne znaju

:rofl:

Pozdrav, Badnjevac

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #32 u: Studeni 30, 2008, 16:09:26 poslijepodne »
Danas je bas oblacno, pa su slike malo tamnije... Dakle, pravo sam skupio listove i lepo ih pritegao uz stablo onim papirnim selotejpom, zatim plitko zabadao kukurzovinu oko stabla i izdanaka , da napravim konstrukciju koja drzi slamu uz stablo, i onda polako popunio konstrukciju, i to je to... i preko sam stavio najlonsku kesu i ovo cudo belo .. Kad krenu jaci mrazevi popunicu slamom do vrha sve, to je jos nekih 40cm-a, i sve obmotati debelim najlonom. a tu jos imam opuntiu kompresu i sejanca trahija, keruleu i lovor. Videcemo na prolece sta se desava  :thumb_up:

« Zadnja izmjena: Studeni 30, 2008, 16:14:39 poslijepodne od penJ. »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #33 u: Studeni 30, 2008, 18:39:37 poslijepodne »
Dobro si je zapakirao, ja svoju sikkimensis neću dirati. Ako smrzne valjda će izbaciti ponovno.

Offline penJ.

• Phoenix
  • *
« Odgovori #34 u: Studeni 30, 2008, 18:55:45 poslijepodne »
Bolje da je zastitis malo, sikimensis ne raste istom brzinom kao basjoo, duplo sporije raste, sacuvaj joj bar stablo, nekih 50-60 cm... Nabacaj lisce bar ili zemlju.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #35 u: Studeni 30, 2008, 18:57:57 poslijepodne »
Ajde dobro, imaš pravo i bolje da je zaštitim malo ovu prvu zimu.

Nešto ću izmislit :misli:

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #36 u: Ožujak 24, 2010, 12:08:14 poslijepodne »
Negdje sam nasao fotke kako je ovaj tip iz njemacke zastitio banane 2009. godine. To trebate vidjeti, za par godina ce biti najvisi staklenik u njemackoj :)

« Zadnja izmjena: Ožujak 24, 2010, 12:47:57 poslijepodne od dubrovnik »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #37 u: Ožujak 24, 2010, 12:51:37 poslijepodne »
Sad je na onu staru konstrukciju dodao još jedan kat  :shocked:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline ivan

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #38 u: Listopad 31, 2010, 18:15:36 poslijepodne »
Musa basjoo

Ensete glaucum i ensete ventricosum

Offline count

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Prosinac 04, 2010, 10:12:41 prijepodne »
Molim za savjet: kako za predstojeću noć najavljuju niske temperature, htio bih napokon zaštititi svoju basjoo bananu koja raste u vrtu. U dilemi sam da li da ju zamotam danas, prije mraza, dok su joj još listovi živi, ili da čekam do sutra da nastradaju pa da onda to obavim. Naravno, ako bih ju motao danas, odrezao bih listove. Inače, mislim da bi temperatura mogla biti oko -3 maksimalno (tj. minimalno :)

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #40 u: Prosinac 04, 2010, 10:54:57 prijepodne »
Ako ne očekuješ takve temp. na duže razdoblje ja još nebi ništa reza nego bi pokrio (ako je moguće zbog bure) cijelu bananu nečim da ne pada led direktno po njoj. Ako će ledovi potrajati i znaš da će sigurno biti oštećenja onda motaj odmah da sačuvaš šta više zdravog tkiva. Bilo bi bolje da listove ne režeš nego ih slomi prema dolje da legnu uz stapku i tako i oni pomognu malo u zaštiti.
 :thumb_up:

Offline count

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #41 u: Prosinac 04, 2010, 22:12:53 poslijepodne »
Eto, ipak sam zamotao za do proljeća iako će od ponedjeljka južina. Bio je već mrak i brrr zima, sigurno ispod nule jer sam na listovima vidio oštećenja od hladnoće, a vreća koju sam uzeo je premala da pokrije cijelu bananu, tako da sam savinuo listove, pozabijao uokolo 4 kolca, napunio s palminim "krznom" (učinilo mi se kao potencijalno dobar izolator), i preko svega vreću. I doviđenja do 4. mjeseca!  :sun:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #42 u: Prosinac 05, 2010, 16:04:48 poslijepodne »
Bilo bi bolje da listove ne režeš nego ih slomi prema dolje da legnu uz stapku i tako i oni pomognu malo u zaštiti

Evo, i ja danas slomio listove, neka štite malo...ionako bi brzo propali.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #43 u: Prosinac 10, 2010, 19:41:54 poslijepodne »
Bura je napravila prvi korak u zaštiti, moje je bilo da to samo ušminkam :icon_neutral:

:thumb_up:

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #44 u: Prosinac 11, 2010, 02:22:50 prijepodne »
Kod tebe zbilja "dere",jeli to iza i araliju oderalo?Imali sjemenja na njoj?
bvb