xenon ništa neobično za tako nježnu palmu da joj pri toj temp sprži listove...ima dosta slika na frezze damage data na pt...
soap isto za sve dypsise dok se ne podignu, ljeti ih zaštitit od sunca, zimi od vlage..ja sam svoje izgubia decary zbog vlage, decipiens ljeti zbog vrućine...totov se decipiens već nekoliko godina muči i degradira jer je premjestia crnu jamu u koju je vjerojatno umočia korjen pa ga sad naše ljeto uništava, jedini lipši decipiens ima jakobušić trenutno kojeg će tek sad posadit u hlad i zimi osugurat suhoću....
Kod Tota je problem što je općenito na otoku jako malo vode. Pa se tamo ljeti treba redovno zaljevati ( a voda je skupa ).
Mislim da sa Decipiens nebi trebalo biti brige ako mu se osigura dovoljno vode ljeti.
lutescens i decary bi možda mogli podnijeti našu vlagu zimu ako bi tlo bilo propusno. Recimo pjeskovito.
Ja razmišljam da probam sa Decipiens i Decary. Nastojat ću na mjesto gdje ih posadim nabacit pjeska. Tako da tlo oko njih bude propusno. A za vodu kod mene nije problem. Palme mogu polijevati svaki dan sa izvorskom vodom, a ispod moje kuće teču podzemni tokovi. Tako ako bi pustili korijenje dovoljno duboko, možda bi i sami našli vodu.
A i voda kod mene nije klorirana. Uvijek me zanimalo koliko klor u vodi utječe na palme.
Često se govori da koplje palmi zna trunuti ako ih se prska vodom po lišću, makar im kiša ne smeta. Možda klor ima veze sa tim.