Xenon,da li si bio u Zarkovu da uslikas nespolu?
Ja u poslednje vreme slabije idem u grad,ali cim budem,ponecu aparat da slikam one dve iz Zemuna,ako me ljudi puste u vrt!
A dotle vam prenosim post od MaryJo sa SB sa teme o nespoli,napisan 9.februara ove godine:
Danas sam na Banovom brdu u jednom dvoristu slucajno ugledala stablo nespole Drvo je bilo bar 4 m sa lepo razgranatom krosnjom. Tragovi zime su bili samo na cvetovima i nijedna grancica nije bila smrznuta. Zasadjeno je izmedju kuce i zida od ograde sto znaci da ga i kuca i visoka ograda stite od velikih severnih vetrova.
Naravno da sam zagledala i virila kroz ogradu koliko god sam mogla. Ni traga od neke zastite a kako dosta sporo raste, ocigledno je da je staro bar dvadesetak godina sto znaci da je prezimilo i one jako hladne i duge zime koje smo imali pre par godina. Sjajna vest Nespule moze da prezimi u Beogradu i da cveta. MOja ovog proleca ide napolje
Dakle,ima jos nespola po Beogradu,samo ih treba pronaci! Uz to,ova sto ju je videla Mary je i najveca,pa je dobar pokazatelj dugotrajnog i uspesnog prezimljavanja na kontinentu!
Sad kome se svidja ovo voce,moze da razmislja o sadnji u vrtu,ali nazalost samo u svojstvu ornamentalnog drveta!