Autor Tema: Moje palme (Veruda)  (Posjeta: 66781 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline lovranpalm3

• Washingtonia
  • *
    • Email
Odg: Moje palme (Veruda)
« Odgovori #180 u: Veljača 23, 2010, 18:47:39 poslijepodne »
Veruda, ja sam kod takvih smrzavanja(npr.1996g.) napravio slijedeće, čim stane kiša, kod svih ovih palmi gdje je oštećeno koplje (listove ionako moramo otpisati) treba uzeti oštru pilu ili rezne škare i ići rezati prema zdravom tkivu. Ja sam uvijek počinjao od donjih peteljki, tj. vanjskih listova. Uzmeš peteljku koja je već gotovo odrvenjela i povučeš je prema dolje, dok ti se ne ukaže zdrava boja tkiva.Tako nastaviš prema vršnom listu. Kad dodješ do koplja tj. nerazvijenih listova, trebao bi gledajući sa strane vidjeti do koje dubine je koplje smrzlo. Do te točke sam ja rezao koplje u dubinu.MORAŠ DOĆI DO ZDRAVOG TKIVA IDUĆI U DUBINU. Tako izrezani vršak koplja mora na sebi, ako ne cijeli, a onda barem djelomično, davati znakove života tj nesmrznuto tkivo. To treba onda dobro natopiti modrom galicom, kao i cijelu palmu. Nakon toga, ja sam ti uzimao produžni kabel i fen,obični fen, staviš puhanje na lagano i NE PREBLIZU da se ne spali tkivo, ali moraš dobro posušiti pošpricano srce palme. Nadji zatim veliku plastičnu kantu, barem 10 cm širu od debla palme-nikako najlon, te postavivši najprije 4 štapa u zemlju i na njih natakneš kantu, te tako pokriješ cijelu palmu. Pazi da imaš negdje oko 10 cm od poda za ventilaciju. Za svaki slučaj daj i dvostruki sloj akrila oko svega toga(kažu da sredinom ožujka dolaze jutarnji mrazevi, pa neće škoditi). Po mogućnosti pazi da kanta nije crne boje-kad se konačno pojavi sunce da ti ne bi ispod zakuhalo! U travnju kad sve skineš,pošpricaj još jednu ruku fungicida, sada malo blaže i otkopaj nježno oko palme zemlju u širini 40-50 cm, naspi dobrog humusa i sve pokrij vlažnom pokošenom travom. Ako ti robuste i druge palme nisu mrtve, po ovom receptu imaš na njima do studenog 8-10 novih listova. Sretno!!

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
« Odgovori #181 u: Veljača 23, 2010, 23:26:42 poslijepodne »
Veruda sretno.
Brahea armata navodno dobro podnosi gubitak koplja. Ja sam ga isčupao jednom seedlingu kompletnog i bez prskanja je krenulo novo.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #182 u: Veljača 24, 2010, 16:44:54 poslijepodne »
Hvala svima  :sretan:

Napravit ću onako prema preporuci lovranpalma, nadam se da će se ipak izvući...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #183 u: Ožujak 30, 2010, 08:40:53 prijepodne »
Ovako je to izgledalo početkom 3. mjeseca. Morao sam sam dosta kopati u dubinu kako bi došao do nesmrznutog (trulog) djela lista. Danas je ta robusta izbacila list van i mislim da je spašena...

Devastacija...

Filifera, pravo iznenađenje kako je podnjela ovu hladnu i prije svega vlažnu zimu  :sretan:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #184 u: Ožujak 30, 2010, 09:09:49 prijepodne »
W. filifera je prva liga. Vidim da si joj skinuo par listova, ali to je gotovo pravilo nakon svake zime. Čini mi se da je W. robusta spašena. Sad si testirao i praktično zimom koja je robusta, a koja je filifera  :icon_mrhappy: .  Na manjem P. canariensisu mi se čini da je i onaj list koji je ostavljen isto mrtav.
Dobro je, kad se uzme u obzir kakve su bile crne slutnje ovo je dobro prošlo.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #185 u: Ožujak 30, 2010, 09:20:37 prijepodne »
I na manjem i na ovom drugom sam naknadno morao ukloniti ostatak listova nakon one orkanske bure kada su ti polusmrznuti listovi jednostavno napukli i pali na pod...Tako da je na kanarkama ostalo svega nekoliko listova koji izlaze iz sredine.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #186 u: Ožujak 30, 2010, 09:24:44 prijepodne »
Ipak je ova palma najbolje prošla  :icon_lol:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #187 u: Ožujak 30, 2010, 09:39:39 prijepodne »
Gadno, gadno prijatelju, joj poslije tvojih slika, mi se neda otic doma! :icon_twisted:
Oporavit ce se sve to, ali ostaju oziljci!
Dobila sam sliku kako su nase na Rivi porezali izgledaju kao ananas, a i moji Canariensissi doma, su dobro dobili jucer sam sliku dobila, bolje da nisam!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #188 u: Ožujak 30, 2010, 09:42:05 prijepodne »
Ništa, ajmo opet nove saditi i kuće graditi  :rofl:

Šta misliš da će ostati ožiljci na deblu na kanarkama i washingtoniama? Vidio sam kanarke na rivi, izgleda da će se i one sve oporaviti, ali izgledaju smiješno sa onako velikim deblom i par kratkih šiba iz debla...

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #189 u: Ožujak 30, 2010, 09:46:27 prijepodne »
Ma bas tako, imam puno novih stvari koje ce ic u zemlju, a i kuce graditi kod nas je "umjetnost", to je jos gore nego ova zima, pricam iz iskustva!  :rofl:
Vjeruj meni lakse se je sa zimom borit, nego s "nasim majstorima"!

Oziljke, sam mislila ono "pjesnicki"  :wink: ne na oziljke na palmama!
Ful su smijesne, ali zato imaju nove pitare, pa makar nesto!  :thumb_up:

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #190 u: Ožujak 30, 2010, 11:17:16 prijepodne »
uf dobro je, ova robusta je za dlaku prošla,za misec dana par novih listova i ko da ništa nije bilo :wink:
« Zadnja izmjena: Ožujak 30, 2010, 11:18:11 prijepodne od akaranus »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #191 u: Ožujak 30, 2010, 12:33:54 poslijepodne »
Samo mi nije jasno da je Canariensis onako strada :misli:

Offline lovranpalm3

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #192 u: Ožujak 30, 2010, 13:29:25 poslijepodne »
I mislio sam si da je tako nekako prošlo, sad, ja bih na tvojem mjestu odmah porezao sve one suhe i polusuhe listove na canariensisu, sredinu pošpricao fungicidom i oko palme po podu stavio crnu foliju koja će dizati temperaturu korijenu i tlu, te privlačiti sunčeve zrake. Kako god se dobro taj feniks oporavio, slijedeće zime MORAŠ staviti dobru zaštitu, jer još jedno, makar i manje smrzavanje neće preživjeti. Na robusti samo malo fungicida i nemoj je uopće zalijevati, osim prirodno kišom, a pazi i na umjetno gnojivo da ga ne daš previše, zna se dogoditi da robusta naglo izbije mlade listove, pa ih samo onda prelomi nadolje. Svejedno, robusta će do studenog biti prava, ti imaš jako osunčani vrt, neće biti problema.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #193 u: Ožujak 30, 2010, 13:53:59 poslijepodne »
Na robusti samo malo fungicida i nemoj je uopće zalijevati, osim prirodno kišom, a pazi i na umjetno gnojivo da ga ne daš previše, zna se dogoditi da robusta naglo izbije mlade listove, pa ih samo onda prelomi nadolje.

Neću ni davati umjetnog gnojiva, ali sam stavio malo oko nje prirodnog stajskog. Misliš da je to ok ili da ga maknem?

Offline franceska

• Jubaea
  • *
« Odgovori #194 u: Ožujak 30, 2010, 14:05:33 poslijepodne »
Koje vi doma fungicide koristite za palme?
Dosada mi tako nesto nije trebali, ali mislim da ce i meni ovog proljeca trebat?
Imate neke koji su za preporuciti?