Ovako.
nisam neiskusan u uzgoju palmi i drugih suptropskih biljaka. Prosao sam faze , od ushicenja

do razocarenja

...pokopao neke zablude

i dobro znam sta gdje moze, a sta ne!
Dakle, kupio sam posjed (2000m2) u Blagaj, 7 km JI od Mostara. Namjeravam se tu nastaniti, izgraditi kuci i tako...
vec sam vecinu trchyja iz Sa prebacio dole. Namjeravam nabaviti jos neke palme, odrasle primjerke kao i malene, cikase i sl.
Dakle, zanima me vase misljenje!!!
ZA KOJE PALME (ali i druge egzote) SMATRATE DA SE ISPLATI, IZDVOJIT NE MALA SREDSTA, I NABAVITI IH KAO ODRASLE PRIMJERKE, A KOJE PALME MOGU ISKUSATI KAO PROBNE PRIMJERKE. dAKLE, PUNO MLADJE, MANJE I JEFTINIJE.
Naravno, ja vec imam nekakvu listu ( koju necu prezentirati ) vec dajem vama na raspolaganje da razvijemo malu debatu oko toga.
U blizini mog posijeda vidio sam dosta strih trachyja (deda i nana, penzionera pravih), pa cak i 5 m visoku kanarku.
Oleanderi, shipak, cempresi i sl su na domacem terenu, tj na svakom koraku...
Evo malo o klimi Blagaja od jednok momka koji ima profesionalnu meteo-stanicu koja snadbjeva informacijama Meteo Zavod BiH:
"...Da to su podaci sa mostarskog aerodroma, i u nekih 90% se podudaraju sa meteo stanicom u Blagaju.
Ta temperatura je vjerovatno izmjerena uz tiho vrijeme,jer temperatura se mjeri neovisno o vjetru a ukoliko Vam je potrebno navedite mi godinu i datum kada je ta temp.izmjerena,pa cu probati naci karte i vidjeti da li je i kako jak puhao vjetar. Vjerovatno znas, Wind Chill se izracunaje posebno, metematickom formulama gdje se uzimaju u obzir temp. i vjetra (kao i smjer),a kada puse jaka bura temp.obicno iznose preko 6 stepeni.
Prema sluzbenoj stanici u Mostaru (Bijeli Brijeg),Tmin iznosi -16,4C izmjerena u januaru 1893,tako da je minimalana mogucnost da se ponovi.
Moja mjerenja su zabiljezila minimalnu temperaturu od -9C prije 3 godine.
Vrlo je vazno odrediti mjesto, jer Blagaj, ma koliko on bio malo mjesto ima dosta temperaturnih odstupanja, zbog utjecaja rijeke,pa se sve do nekih 50-tak metara od rijeke temperature pri tlu mogu spustiti i za 2-3 stepena nize od onih izmjerenih na 2 metra. Na Mostarskom aerodromu(mislim na jutarnje temp.) je UVIJEK toplije nego u Blagaju.
Prvi mraz pojavljuje se sredinom oktobra, a moguce je da se pojava desi i u prvoj polovini marta.
Znaci kao sto sam rekao,ledeni dani sa Tmin>-10 stepeni postoji u prosjeku 1-2 godisnje.
Tmin>-5 - 6-7 dana a Tmin> 0C ima oko 25 dana..."
Dakle, prilicno blaga klima s jako puno dana s temperaturama preko 27 stepeni...i tako...
Nadam se da cemo razviti konstuktivnu debatu