Autor Tema: Najsunčaniji otok?  (Posjeta: 724 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sedum

  • Brahea
  • *
  • Postova: 939
  • Karma: +0/-0
  • Spol: Muški
    • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najsunčaniji otok?
« Odgovori #15 u: Listopad 18, 2009, 22:46:36 poslijepodne »
Kako sam donedavna zamalo godinu dana bio izvan Zagreba bez interneta, nisam se javio na ovu temu koja me itekako zanima prvo zbog moga stručnog posla (bioklimati), ali takodjer i zato jer su mi sukulenti glavni hobi - a njima je insolacija itekako važna (više nego ostalim egzotima). Dakle, glavni problem poznavanja osunčanosti su malobrojne mjerne stanice koje izravno mjere trajanje i intenzitet insolacije, a kod nas su takve samo uz veće gradove ili ondje gdje lokalni ekonomski interesi to podržavaju, npr. biznis 'Sunčani Hvar' na Hvaru, dok na većini ostalih otoka sada nema tih direktnih mjerenja. Ipak - relativni odnos količine insolacije može se dobiti drugdje iz ranijih mjerenja, ali i posrednim izvodom iz više drugih pojava usko povezanih s insolacijom koje se duže mjere na brojnijim postajama: npr. naoblaka, oborine, zračna vlaga, dana s maglom, itd.
Od naših postaja s dugoročnim mjerenjima do danas, Hvar tek formalno ima najdužu insolaciju samo zato, jer na desetak inih još sunčanijih jadranskih postaja danas nema takvih mjerenja, ili su ona ranije bila kratkoročna i zato nesigurna - ali im se ipak može provjeriti vjerodostojnost statističkom poredbom s tim drugim povezanim pojavama. Npr. Palagruža ima duplo manje oborina od Hvara i nižu naoblaku, slično kao Vis i Lastovo, dok su Mljet, Korčula i ostali otoci kišniji i oblačniji od Hvara pa vjerojatno i manje sunčani. Izvodom tih kombiniranih pokazatelja uglavnom sam siguran da je od većih naseljenih otoka ipak najsunčaniji Vis, i to nadasve Komiža.
Inače, po tim izvodima kombiniranih podataka, izrazito su sunčane prema široj okolini i vrlo bliske Hvaru (osim nižih temperatura) takodjer i olujne postaje gornjeg Jadrana s najjačom burom preko 180 dana/god., jer po buri na moru uprkos hladnoći uglavnom sije blistavo sunce. Zato tu izrazitu hladno-sunčanu i suhu klimu bez magle i naoblake (zgodno za sukulente ali loše za palme) imaju osobito Baška na Krku, burni Karlobag i Ledenice (izmedju Senja i Novog Vinodolskog), a senjski Prvić i Goli otok vjerojatno su sunčaniji od 'Sunčanog Hvara' ali o tom nema sigurnih dugoročnih mjerenja. Npr. u kasnu jesen i zimi pri čestom i jakom jugu, dok je čitavi Jadran od Istre do Visa i Dubrovnika u polumraku pod teškom naoblakom i uzastopnim kišurinama, istodobno u trokutu Ledenice-Baška-Karlobag danima tutnji orkanska bura uz azurno nebo i blistavo-zubato sunce (poput tzv. orkanskog 'oka') s ekstremnom pustinjskom sušom od 5% - 20% rel. vlage (kao Sahara ili Arabija) - što je kod nas najidealnija klima za čitavi niz otpornijih sukulenata koji ne trpe previše vlage ali dobro podnose suhe mrazove.  
« Zadnja izmjena: Listopad 18, 2009, 22:57:54 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana