Autor Tema: Washingtonia filibusta  (Posjeta: 1668 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Washingtonia filibusta
« u: Srpanj 03, 2014, 19:25:38 poslijepodne »
Evo su ameri promovirali filibustu kao novu vrstu,pa nema smisla da ih ne pratimo u stopu.Jutros je osvanula tema na Palmtalku-

http://www.palmtalk.org/forum/index.php?/topic/42412-its-official-filibusta-is-named-and-a-type-specimen-selected/

Sve o novoj vrsti može se pročitati ovdje-

http://www.phytoneuron.net/2014Phytoneuron/68PhytoN-Washingtoniahybrid.pdf

Sad kad znamo kako bi trebala izgledati prava filibusta možemo krenuti u potragu za eventualnim primjercima kod nas.Ima jedna u Dubrovniku,Gruž,mislim da bi ta mogla biti filibusta.
bvb

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
Odg: Washingtonia filibusta
« Odgovori #1 u: Srpanj 03, 2014, 20:34:47 poslijepodne »
Po meni ih ima dosta, mislim da su i puno češće od čistih robusti. Bojim se da opet ne otvorimo pandorinu kutiju.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 04, 2014, 17:37:16 poslijepodne »
Nije promovirana u vrstu. Već je postala službeni hibrid u taksonomiji. :icon_smile:
Odnosno službeno je opisan i imenovan taj hibrid. I sad znamo koje su njegove značajke.

To x u znanstvenom imenu uvjek znači hibrid.

Washingtonia x filibusta :thumb_up:

Premda se često govori da su jako česte, to nije istina.
Filifere i Robuste cvjetaju u različito vrijeme, bez ljudske intervencije teško dolazi do hibrida.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #3 u: Srpanj 04, 2014, 22:21:57 poslijepodne »
Inače važno je također znati da je ne tako davno u taksonomiji za znanstvenike postojalo nekoliko različitih vrsta Washingtonia ( ne samo dvije ). Sve one su bile opisane.
Kasnije nakon revizije ( taksonomija stalno prolazi kroz revizije, tada neke biljke i životinje izgube status vrste ili ga dobiju, ili se pak otkrije da je neka biljka ili životinja srodnija nečem drugom pa joj promjene porodicu ili rod, pa tako i ime ), te različite vrste su spojene sa Robustom i Filiferom.

Puno tih Washingtonia za koje se misli da su Filibuste su ustvari različite forme Robuste ( koje su nekoć bile zasebne vrste, prije nego su izgubile status vrsta u taksonomiji ).

Recimo divlja populacija Washingtonia robusta iz Sonore, imaju te značajke ''Filibusta'', a one nisu nikad bile u doticaju sa Filiferama. I prije su se smatrale zasebnom vrstom Washingtonia ( Washingtonia sonorae ), prije nego su izgubile status vrste i spojili ih sa Robustama.

Prave Filibuste su rijetkost. :wink:

http://www.llifle.com/Encyclopedia/PALMS_AND_CYCADS/Family/Arecaceae/24757/Washingtonia_sonorae

http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=523451

Ovo su Robuste iz Sonore ( nekoć smatrane zasebnom vrstom Washingtonia sonorae, dok im jedan biolog nije ukinuo status vrste ).

I sad bi netko da ih vidi u kultivaciji pomislio da su Filibusta.
« Zadnja izmjena: Srpanj 04, 2014, 22:41:45 poslijepodne od Cikas »

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Rujan 24, 2014, 17:41:49 poslijepodne »
Najveca washingtonia kod mene:

Trebalo bi kao da je filibusta u pitanju, mada ja nisam siguran bas u to... Zna li ko je li stvarno hibrid u pitanju ili ne?
Milos

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #5 u: Lipanj 17, 2018, 18:03:53 poslijepodne »
Washingtonie u Fažani, prva s desna s više filifere u sebi, druga više kao robusta. U Fažani je nekoliko vrtova s još Washingtonia, rekao bih robusti.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline werewolf

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2020, 11:08:06 prijepodne »
Nisam 100% siguran da su filibuste, iako bi trebalo da je tako, pa cu ih postaviti ovde. Moze li neko sa sigurnoscu da kaze da se radi o hibridu?

Milos

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2023, 17:29:01 poslijepodne »

Jedna mostarska. Ne izgleda mi kao čista filifera.

Inače raste kao luda, poduplala se u 3-4 godine.