Henoh ima i portugal svoj porez(koliko vidim mislim 20%) kao i sve druge zemlje.
Mislim da su kod nas marže znatno veće jer koliko čujem popusti od 20-30 % se ponekad tako olako daju. Dobro, ponekad se treba riješit zaliha ako prodaja slabo ide, možda i tu leži zec.
Možda griješim, ali ono šta je činjenica da su kod nas skupe te neke vrste. Mislim da kod nas vrijedi ona da se večina na brzinu žele obogatit. Malo sam van teme ali eto.
Archontophoenix nebi trebala biti rijetka palma u rasadnicima na mediteranu. Zna dosta često biti archontophoenixa u mbm-a. Ne idem tamo često ali čujem i od drugih članova foruma.
To bi trebala bit jeftina palma, kao i dosta drugih (ravenea, syagrus...).
Ali valjda će se stvari na tržištu mjenjat, ponuda povečavat, a cijene padat. Čujem da vani rasadnici zbog ove recesije su spuštali cijene podosta samo da bi prodali. Neznam kakva je situacija bila kod nas, ali kad se sjetim onih uništenih syagrusa za preko 9.000 kn ništa mi nije jasno.
Henoh, jako puno (večina) palmi sa svih strana svijeta koje se danas koriste u kultivaciji se uzgaja i u rasadnicima na mediteranu.
Sječam se kad sam prošle zime gledao stranice nekih europskih rasadnika da sam vidio jako veliki broj tropskih i subtropskih vrsta. Archontophoenix se podrazumjeva kao "najnormalnije".