Ovako stvari stoje. Voditeljica vrta je Mr. sc. Biserka Juretić koja je i napravila kratak tekst o palmama (nalazi se na ploči ispred polja s palmama)

Pokušao sam doći do nje i saznati nešto više o porijeklu Sabal havanensisa. Uspio sam ju naći i postaviti joj pitanje, možda u krivo vrijeme jer je imala neke goste iz Makedonije. Rekla mi je da bi za porijeklo (tj. od kud su nabavili/dobili sabal havanensis morala pogledati u kartoteke ili katalog njihovih biljnih vrsta.). Zamolio sam ju da mi ako nije problem odgovori mailom na što je pristala, no tek iza sljedećeg tjedna jer putuje na teren (Velebit). Nadam se da ovo nije bilo fino ispaljivanje jer je stvarno imala neku delegaciju u to vrijeme. Valjda ćemo se u slučaju odgovora službene osobe približiti ili saznati točno porijeklo ovog sabala.
Neke od palmi (oko trećine) na svojim pločicama imaju otisnuto i porijeklo od kuda su i koje godine dospijele u zbirku bot. vrta...npr. šifr. primjerka :12383 latania lontaroides Trsteno (19)84; Trachycarpus excelsus

(mada na velikom primjerku kod ulaza stoji Trachycarpus fortunei) Marseille (19)97; Chamaerops humilis Argentea - Monaco (19)94; šifr: 379413 Washingtonia robusta Barcelona (19)84 itd.
Na sabal havanensisu stoji šifra 3700 i ime sabala bez porijekla i godine.

Izgleda da je u posudi bio još jedan sabal koji nije uspio preživjeti

Ovaj drugi manji sabal havanensis je malo napredniji u izbacivanju cvjetne drške u odnosu na veći primjerak koji se nalazi u drvenoj posudi (jučer sam stavio njegovu sliku)

prošlogodišnji plodovi

izgled cijele palme