Autor Tema: Sabal "havanensis"  (Posjeta: 101815 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Sabal havanensis
« Odgovori #120 u: Lipnja 16, 2008, 15:46:34 poslijepodne »
Našao sam ok stranicu gdje je službeni popis svih sabala ukljucujuci prihvacena (boldano) i neprihvacena imena.
Tu je i havanensis za koji kažu da je "zaboravljeno" ime ali ništa o tome pod što je pao poslje.

http://apps.kew.org/wcsp/qsearch.do?plantName=Sabal&page=quickSearch

na ovoj stranici s popisom palmi svijeta "A List of the Palms of the World" za Sabal havanensis piše da ime ne vrijedi "not valid". Mislim da smo sve bliže tomu da možemo reći kako ne postoji Sabal havanensis kao posebna vrsta. Što je on onda točno ???
http://www.plantapalm.com/Vpe/misc/palmsoftheworld.PDF

U saveznoj državi Alabami postoji mjesto Havana i ne samo u toj saveznoj državi. Ovdje je i mapa raširenosti sabal minora u Alabami
http://plants.usda.gov/java/county?state_name=Alabama&statefips=01&symbol=SAMI8
sad mi se čini nekako bliže koji je sabal u pitanju
« Zadnja izmjena: Lipnja 16, 2008, 16:02:17 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #121 u: Lipnja 16, 2008, 21:49:28 poslijepodne »
Bravo, Henoh, stvarno si si dao truda i tetaljno istražio o Sabal havanensisu.  :thumb_up: Mene zanima kakva je klima u tom gradu u Alabami, pretpostavljam da ako havanensisi mogu rasti tamo da mogu i na jadransoj obali. Ne bih se baš složio da su havanensis i minor jedno te isto jer je između njih jako velika razlika u obliku cvjetnih drški, drške kod minora su nerazgranate a kod havanensisa se svaka drška se grana nekoliko puta.Osim toga je drška kod havanensisa i nešto deblja nego kod minora.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #122 u: Lipnja 16, 2008, 21:59:29 poslijepodne »
čekaj... ali havanensis koliko sam ja do sada mislio je vezan sa havanom na kubi... a ne alabami?  :mrgreen:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #123 u: Lipnja 16, 2008, 22:25:20 poslijepodne »
Ta Havana u Alabami je neko malo mesto na autoputu/autocesti 69, tako da ne verujem da se radi o toj Havani.

Havana u Alabami se nalazi na 32.895 stepeni severno i 87.62 stepeni zapadno, na 404 stope (oko 130 metara) nadmorske visine.

Ostale Havane su na nepovoljnim pozicijama za gajenje Sabala, osim, naravno, Havane na Kubi, koja je i meni delovala kao Havana po kojoj je Sabal havanensis mogao dobiti ime.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #124 u: Lipnja 16, 2008, 22:27:04 poslijepodne »
Pa i meni je logičnije da je havanensis dobio ime po glavnom gradu Kube a ne po nekom zaseoku u Alabami.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #125 u: Lipnja 16, 2008, 23:24:23 poslijepodne »
Pa i meni je logičnije da je havanensis dobio ime po glavnom gradu Kube a ne po nekom zaseoku u Alabami.

Sumnjam da bi njegov otkrivac iz 19.st povezao s tim malim mjestom.
Kad se spomene havanensis njegovim otkrivacem se spominje Lodd. ex Mart.
Na stranici gdje kažu da je ime zagubljeno (http://apps.kew.org/wcsp/namedetail.do;jsessionid=AD950753590EFF59111E91A2436F2649?accepted_id=-9999&repSynonym_id=-9998&name_id=181035&status=false)
Uz otkrivaca: Lodd. ex Mart. se cak kaže da se havanensis spominje u "Historia naturalis palmarum" knjizi trecoj, na stranici 320.
izdanju iz 1853. godine.
Na netu ima scan cjele knjige (http://www.botanicus.org/title/b12036171) i na toj stranici jesu Sabali ali havanensisu ni traga.
Za neke osim otocja navodi cak i kordinate.

Svi govore da nije to što bi trebao biti a nitko što ubiti je.
Ostaje samo odgovor iz botanickog vrta. :zbunjen:
« Zadnja izmjena: Lipnja 16, 2008, 23:28:46 poslijepodne od branimir »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #126 u: Lipnja 16, 2008, 23:37:23 poslijepodne »
Iskreno sumnjam da će biti nekakav stručan odgovor iz botaničkog.
Moje mišljenje je da nisu baš stručni šta se palmi tiče (izvinite na ovom  :mrgreen: ) a pogotovo palma za koju ima tako malo podataka na internetu...
Još i dan danas fortunei zovu Trachycarpus excelsus... tako da...
Ja mislim da ih pitam kakva je to palma da nebi ni znali da je fortunei  :lol:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #127 u: Lipnja 17, 2008, 17:54:04 poslijepodne »
Mislim da bi bilo dovoljno da daju nekakve podatke o porijeklu palme i kada su je dobili. To bi svakako morali imati zabilježeno.

U Hrvatskoj ima botaničara, ali ne tako usko specijaliziranih recimo samo za palme tako da me nebi čudilo da ne znaju ništa o tome...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #128 u: Lipnja 17, 2008, 21:50:45 poslijepodne »
Mislim da bi bilo dovoljno da daju nekakve podatke o porijeklu palme i kada su je dobili. To bi svakako morali imati zabilježeno.

Imaju sigurno...barem sam ja tako razumio voditeljicu vrta

Sumnjam da bi njegov otkrivac iz 19.st povezao s tim malim mjestom.
Kad se spomene havanensis njegovim otkrivacem se spominje Lodd. ex Mart.
Na stranici gdje kažu da je ime zagubljeno (http://apps.kew.org/wcsp/namedetail.do;jsessionid=AD950753590EFF59111E91A2436F2649?accepted_id=-9999&repSynonym_id=-9998&name_id=181035&status=false)
Uz otkrivaca: Lodd. ex Mart. se cak kaže da se havanensis spominje u "Historia naturalis palmarum" knjizi trecoj, na stranici 320.
izdanju iz 1853. godine.
Na netu ima scan cjele knjige (http://www.botanicus.org/title/b12036171) i na toj stranici jesu Sabali ali havanensisu ni traga.
Za neke osim otocja navodi cak i kordinate.

Svi govore da nije to što bi trebao biti a nitko što ubiti je.
Ostaje samo odgovor iz botanickog vrta. :zbunjen:

Sabal havanensisu je ime dao navodno francuski botaničar Michel Adanson (živio u XVIII st.1727 - 1806). On je dao ime i cijelom genusu Sabala koje nije on izmislio već ga je preuzeo od lokalnih Indijanaca. Korijen ima u riječi sibul koja je kod Indijanaca označavala crnu pticu. Prije njega su Španjolci oo 1560 spominjali minijaturne palme (u biti s. minor kojeg je prvi opisao Jacquin 1776)
spominje se na http://www.dipbot.unict.it/orto-botanico/scheda.aspx?i=749 i www.plantapalm.com/Vpe/misc/palmsoftheworld.PDF 
http://www.horticulturalconsultants.com/palm/sabal.html

Ako je palma porijeklom s Kube onda su tamo s prirodnim staništem u XVIII st. sljedeći sabali: Sabal domingensis, Sabal maritima, Sabal palmetto, Sabal yapa (neka netko dopuni ako sam propustio kojeg), a čini mi se da ni jedan od njih nema patuljast rast.

nešto o sabal havanensisu ima i ovdje  Bulletin de la Societe botanique de France. (1), 1883 v. 30 (1), Page XXXIV
http://www.biodiversitylibrary.org/name/Sabal_havanensis

Pokušat ću još pronaći gdje je sve Adanson imao istraživanja

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #129 u: Lipnja 17, 2008, 22:40:43 poslijepodne »
Ne bih se baš složio da su havanensis i minor jedno te isto jer je između njih jako velika razlika u obliku cvjetnih drški, drške kod minora su nerazgranate a kod havanensisa se svaka drška se grana nekoliko puta.Osim toga je drška kod havanensisa i nešto deblja nego kod minora.

Moram priznati da ja ne vidim toliku razliku u cvjetnim drškama između navodnog s.havanensisa i s. minora (ne tvrdim da su isto, ali mi najviše sliče). Našao sam dosta slika s. minora gdje su im cvjetne drške upravo razgranate, a neke od tih slika su već postavljane na temu. U početku drška ide u visinu i izbacuje sa strane cvjetne (male) grančice, a kako se formiraju bobice sa sjemenom pod njihovim teretom se cijela drška krivi lagano prema zemlji. Snimit ću ove god cijeli proces formiranja sjemena kod "s. havanensisa" kako bi se možda time približili identifikaciji ovog sabala.

Razmišljao sam zašto se negdje pod imenom s. havanensisa pojavljuju visoki, a drugdje patuljasti sabali. Kako je sjeme svih sabala jako slično moguće je da je dolazilo do miješanja i slučajnog nabavljanja sjemena nekog sabala pod drugim imenom  :misli:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #130 u: Lipnja 17, 2008, 23:00:38 poslijepodne »
Ako je palma porijeklom s Kube onda su tamo s prirodnim staništem u XVIII st. sljedeći sabali: Sabal domingensis, Sabal maritima, Sabal palmetto, Sabal yapa (neka netko dopuni ako sam propustio kojeg), a čini mi se da ni jedan od njih nema patuljast rast.

Henoh ali nitko ni ne kaže da havanensis ima patuljast rast. Dapaće ja vjerujem da je to palma koja će rast sa deblom.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #131 u: Lipnja 18, 2008, 13:34:23 poslijepodne »
 :misli: moguće. Meni se nekako činio najsličnijim s. minoru pa nikako da se okanem te ideje  :icon_mrhappy:
Uglavnom evo još jedne usporedbe. Namakao sam sjeme s. blackburniane (bermuda) i "s. havanensisa" tjedan dana (isto i t.fortuneia). S. blackburniana je izbacila klice (isto i t.fortunei) nakon mjesec dana, a "s.havanensis" ima samo naznake da će to učiniti (pojavila se točka iz koje će izbiti klica-drugi put slika). Bili su uzemlji na temperaturi između 24-25 stupnjeva.

@ Palmofan evo slike cvjetne drške od "S.havanensisa" od prije par dana. Razgranata je, ali ja sam takvih viđao i na slikama s. minora  :misli:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #132 u: Lipnja 18, 2008, 20:38:36 poslijepodne »
Jedino što nam preostaje je čekati odgovor iz botaničkog, što se više bavimo havanensisom to smo sve zbunjeniji.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #133 u: Lipnja 18, 2008, 20:49:41 poslijepodne »
Slikao sam sabal havanensis koji se nalazi u drvenoj posudi (veći) izbacio je cvjetnu dršku. S lijeve i desne strane su mu stare

Osnova iste palme s početkom stabla

Meni isto izgleda kao pocetak stabla a onaj u manjoj posudi još nije dosao do te faze.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #134 u: Lipnja 18, 2008, 20:53:11 poslijepodne »
Čini se da bi mogao biti početak stabla no to još nije sigurno. Pretpostavljam da će se to bolje vidjeti za koju godinu.