Ima li tko ideju prema ovome što do sada znamo o ovom sabalu koji bi mogao biti?
Neke usporedbe:
Slika sjemenke "S.havanensisa" nakon mjesec dana u zemlji prije klijanja

U usporedbi s S.blackburnianom (bermuda) "s.havanensis" u istim uvjetima: natapanje 7 dana u mlakoj vodi i temperatura zemlje 24-25 stupnjeva primjetno sporije pokazuje znake klijanja. S. blackburniana ima dobru klijavost i većina sjemenki je proklijala u mjesec dana.
Ovdje su i usporedbe sjemenki "S. havanensisa" i S. blackburniane u milimetrima prije natapanja

Meni isto izgleda kao pocetak stabla a onaj u manjoj posudi još nije dosao do te faze.
Postoji i razlika u brzini izbacivanja cvjetne drške između većeg i manjeg primjerka "S. havanensisa"...ovaj manji radi to puno brže
Jedino što nam preostaje je čekati odgovor iz botaničkog, što se više bavimo havanensisom to smo sve zbunjeniji.
Slažem se Palmofan, nadam se da će biti nešto od tog odgovora iz botaničkog. A da me ovaj sabal zbunjuje istina

prvo sam mislio da je patuljasti minor, pa sam vidio sliku onog visokog pod istim imenom "S. havanensisa"...više nemam pojma koji bi se sabal mogao kriti iza ovog imena i da li uopće moraju biti istog porijekla "S.havanensisi" koji danas još uvijek nose to ime