Autor Tema: Mangifera indica (MANGO)  (Posjeta: 79217 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline avocatier

• Washingtonia
  • *
Odg: Mangifera indica (MANGO)
« Odgovori #165 u: Rujna 11, 2014, 23:30:53 poslijepodne »

evo ga prvi mango je tu :))) ima li tko da je uspio uzgojiti bar do dvije godine? ima li koji dobar savjet za dalje.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #166 u: Rujna 12, 2014, 08:18:14 prijepodne »
Odličan.Sad s njim u pitar,može i malo veći,bar 5 l.Ima jednog koji je preživio dvije zime.Mislim da im je korijen osjetljiviji na hladnoću nego nadzemni dio,veći pitar- manji su temperaturni šokovi u njemu.I za njega osiguraj dobru drenažu,i ovu zimu nek provede u toplom.Moj je od ovog proljeća u 30 l i lijepo razvijen očekuje treću zimu :thumb_up:
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #167 u: Rujna 12, 2014, 12:37:52 poslijepodne »
Trava jesu jos zivi 2 sto sam doljeo kostice iz Pakistana? Mislim da su i oni jednu zimu prezivjeli!? :misli:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #168 u: Rujna 12, 2014, 18:25:54 poslijepodne »
Nisu dva nego tri,rastu ko ludi.Prvi slijeva je onaj polyembrionalni,bila su 4 sad su tri stabla,ova druga dva su urasla u zemlju,pa ću imati posla sa presađivanjem ovih dana.

bvb

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #169 u: Rujna 12, 2014, 20:17:23 poslijepodne »
Odlični! U mene je par na klijanju ali mislim da ništa od toga. Onaj šta sam ima je dobio nekakav virus i odnile ga vile.
Šta manje čačkat to bolje.
 :thumb_up:

Offline avocatier

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #170 u: Rujna 12, 2014, 20:55:53 poslijepodne »
kakva divota od stabalaca, tako zdravi listovi i lijepi, kao da ih gledam u prirodnom okruzju. svaka cast trava, to je puno truda i znanja ulozeno, jos koja godinica pa ce i plodovi ako bog da, haha.
znaci prateci tvoj savjet stavila sam ga u veci pitar, i u treset zemlju, valjda je to to, kad se spominje bolja drenaza.
i jos koje pitanje: je li potrebna ikakva prihrana, ako da, koja? je li to ono sto je spomenuo amelito, kopriva i vrba? i o zalijevanju, kako cesto?

evo mog veceras u obliku srca, vec pokazuje karakter :-)

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #171 u: Rujna 12, 2014, 23:13:55 poslijepodne »
Čudan je taj tvoj klijanac,moji su u startu obično imali 1-2 para listova,ovaj tvoj ako sam dobro prebrojio,kreće sa 11 listova,u prvoj fazi razvija ono što su moji razvili od zimus do danas.Čudna beštija.Osim polyembrionalnih izgleda da ima i ,da ga tako nazovem,multiembrionalnih zametaka?Znaš li od koje je sorte taj mango?Ako se u dućanu nalaze u originalnoj kašeti onda se može na etiketi vidjeti koja je sorta.
Prihrani ga tek kad potpuno razvije listove,kad potpuno otvrdnu.Ja sam moje prihranjivao otpopinom stajnjaka i razmućenim npk-florin,ne baš često,možda ukupno 4 puta ovo ljeto.Održavam ih uvijek srednje vlažne,a kad krenu u rast sa novim listovima,onda malo pojačati,tada je najbolje ne preskočiti zalivanje.
bvb

Offline avocatier

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #172 u: Rujna 12, 2014, 23:54:20 poslijepodne »
o tim zametcima ti ja nemam pojma, sacuvala sam etiketu, to je mango kupljen u Konzumu prije desetak dana (uzela sam nekoliko komada, gledam danas i drugi su mi se poceli zeleniti), danas sam gledala ima ga jos za kupit, ali bit cu iskrena, vocka nije bila nesto posebno. puuuno vlakana i macak u vreci jer budu svakakvi unutra. ali ok, ubrani su zeleni itd.. medjutim nema veze za vlakna, to je i dalje super zdrava i luznata namirnica!! trava, puno hvala!

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #173 u: Rujna 13, 2014, 04:46:34 prijepodne »
Avocatier, da tvoj je brazilski, a ove sto sam ja donjeo Travi su pakistanski i bile su kostice od potpuno sazrelog manga (na stablu). Taj mango vec u plodu pocne klijati, tako da kada sam donjeo Travi svi su vec prakticno isklijali iz kostice. Mislim da na ovoj temi imaju fotke koje sam postavljao.

Trava svaka cast, stvarno su iznenadjenje, veliki i pravi listovi manga. To kod tebe ko ludi rastu.  :thumb_up:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #174 u: Rujna 13, 2014, 08:22:04 prijepodne »
Eto,napokon si ih vidio.Jeli sad vrijeme za one žute duguljaste?
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #175 u: Rujna 13, 2014, 09:13:42 prijepodne »
Da hvala  :thumb_up: :mrgreen: Trebalo bi bit, ako nisam fulao, jer mi posljednjih tjedan dana nisu dostupne, kada dodjem iduci tjedan nazad u Kabul probacu doci do njih.

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #176 u: Rujna 13, 2014, 09:27:40 prijepodne »
Taj #4959 je Tommy Atkins, Haden ili Kent. Ja sam nedavno uzeo jedan isto u konzuma i bio je jedan od top 3 voćki odavno. Totalno opravdanje imena kraljevskoga voća. Ako ko naleti na 4312 ili 4961 neka viče.
Večina aziskih mangoa su poliembrionični tako da sve ovo šta je Savar donio vrijedi za par skala više od ovih koje kupujemo u dućanima.

Offline avocatier

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #177 u: Rujna 13, 2014, 10:00:51 prijepodne »
Avocatier, da tvoj je brazilski, a ove sto sam ja donjeo Travi su pakistanski i bile su kostice od potpuno sazrelog manga (na stablu). Taj mango vec u plodu pocne klijati, tako da kada sam donjeo Travi svi su vec prakticno isklijali iz kostice. Mislim da na ovoj temi imaju fotke koje sam postavljao.

Trava svaka cast, stvarno su iznenadjenje, veliki i pravi listovi manga. To kod tebe ko ludi rastu.  :thumb_up:

vidjela sam ja te fotke, Savar, to sto ste vas dvojica izveli je fantasticno. tako bi trebalo svaki put kad se ide u daleke zemlje ''prokrijumcarit'' koju lokalnu sjemenkicu...

dalmatiansoap, i ja sam tjedan dana prije u Konzuma kupila mango koji je bio nevjerojatno ukusan, zut, bez previse vlakana, kao da je upravo ubran i to zreo; vratila sam se u ducan po jos ali ih vise nije bilo... zamijenili su ih ovim drugim koje sam ranije pokazala, isti je broj, ali jako razlicita vocka. Ovaj ukusni nazalost nikako da proklija, evo mu etikete:

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #178 u: Rujna 13, 2014, 10:05:41 prijepodne »
Hehe, muke po Mangu :mrgreen: U svakoga isto. Ništa, idemo dalje, neko će nešto već iskopat.
 :thumb_up:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #179 u: Rujna 13, 2014, 10:44:51 prijepodne »
Ova tri sto su narastao kod Trave koliko se sjecam bi trebali biti vrsta Chaunsa jedna od tri najkvalitetnije sorte , izrazito socan i sladak s vrlo malo gotovo bez niti.
Dozrijeva od sredine srpnja do pocetka rujna (u Pakistanu) jedna je od vrlo starih sorti.