Autor Tema: Henohove palme  (Posjeta: 160027 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Henohove palme
« Odgovori #150 u: Prosinca 13, 2009, 22:14:39 poslijepodne »
Henoh, totalno si ih ušuškao i to je dobro.  :thumb_up:
Mislim da je ipak bitno da im stvoriš i nadstrešnicu, barem od najlona zato da ih kiša ne namaće.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #151 u: Prosinca 13, 2009, 22:24:19 poslijepodne »
@Pivi, nisam pravio sam vreću od agrila već je kupovna kao ove na slici

materijal je isti kao agril samo je nešto malo deblji, ali s istim karakteristikama.

@Branimire, nakon ušuškavanja kako se vidi na slikama, manjeg T. fortuneia i klijance sam pokrio kantama dok sam na nešto većeg (od ovog malog) T. fortunei i C. humilis dodatno prevukao vreću koja izgleda kao na gornjoj slici. Nad sve sam to razvukao najlon na 6 štapova. Bočni su kraći u sredini nešto veći da bi dobio kosine. Sa svih je strana otvoreno osim od gore. Nadam se da će izdržati teret snijega. To sam danas na brzinu improvizirao. Zašto nisam uslikao? Ajoj...jako ružno izgleda ta moja konstrukcija, ali kao što je Pivi napisao "bitan je cilj, a to je da palme ne stradaju".
« Zadnja izmjena: Prosinca 13, 2009, 22:25:25 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #152 u: Prosinca 13, 2009, 22:29:48 poslijepodne »
Naravno da je bitan cilj. Ovo sa kokosovim pokrivalom je isto novo i zanimljivo.
Mislim da se netreba bojati težine snjega.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #153 u: Prosinca 13, 2009, 22:40:08 poslijepodne »
materijal je isti kao agril samo je nešto malo deblji, ali s istim karakteristikama.

Znači ipak nije agril, ali služi za istu svrhu.
Kakav je to točno materijal, kako se zove?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #154 u: Prosinca 13, 2009, 22:42:16 poslijepodne »
Stvar je u tome da je sama konstrukcija dosta "gracilna", ali se nadam da će zbog kosine snijeg samo skliznuti sa strana.

@Pivi, provjerit ću pa ću napisati točan naziv. Negdje sam stavljao (mislim u temi zimska zaštita palmi) ime proizvođača i neke osnovne informacije.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #155 u: Prosinca 13, 2009, 22:52:13 poslijepodne »
Provjerio sam, proizvođač je Windhager (Austrija). U pitanju je nešto deblji materijal s uzicama za zatezanje u donjem dijelu i bile su  po 37 kn. Na njihovim stranicama te vreće nazivaju Winter-Geomembrane »Bag«. Ne znam je li taj materijal Geomembrane nešto posebno, no meni je izgledao pod prstima i s onim sitnim rupicam isti kao agril, samo nešto deblji.

http://www.windhager.at/gartenhilfen.html?&L=1&tx_ttproducts_pi1[backPID]=14&tx_ttproducts_pi1[begin_at]=10&tx_ttproducts_pi1[swords]=winter&tx_ttproducts_pi1[product]=197&cHash=dc5b398942

bilo ih je raznih veličina. Ove na njihovim stranicama su nešto većih dimenzija nego moje.
« Zadnja izmjena: Prosinca 13, 2009, 22:53:24 poslijepodne od Henoh »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #156 u: Siječnja 01, 2010, 23:16:46 poslijepodne »
Jedna od rijetkih vrsti klijanaca koje posjedujem, a čija mi je brzina zadovoljavajuća, su Trachycarpusi fortunei.

Trachycarpus fortunei (sjeme iz Zadra) nakon tjedan dana namakanja u vodi i blizu mjesec dana u zemlji (cca sve ukupno oko 1 mj) na temp od 24-25 stupnjeva

danas nakon 17 i pol mjeseci od klijanja. Prošlu zimu su imali kratak period mirovanja, ove zime sam ih ostavio u toplom. Oštećenja na rubovima su od sunca dok su se klijanci nalazili u malom plasteniku koji sam zaboravio otvoriti za izrazito toplog dana u 10 mjesecu. Na proljeće idu van na različite pozicije po stupnju osunčanosti i izloženosti vjetru. Bit će interesantno pratiti njihovo ponašanje.

« Zadnja izmjena: Siječnja 01, 2010, 23:22:05 poslijepodne od Henoh »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #157 u: Siječnja 01, 2010, 23:42:31 poslijepodne »
Lijepo izgledaju, ali..
Čini mi se da je to premali ograđeni prostor za korjenje za nešto šta je staro preko godinu dana. Koliko ih je u toj tegli?
Možda je korjenje prošlo ispod pregrada?

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #158 u: Siječnja 01, 2010, 23:58:52 poslijepodne »
Sigurno je mali prostor u prosjeku kvadrat 7x7 cm i dubine 20 cm, no nisam primjetio da ih to nešto bitno usporava. Važno mi je da idu s korijenom u dubinu. Ako su i probili ispod razdjelnica ispod je sloj od 1 cm sitnih kamenčića pa ih neće biti problem razdvojiti. Vidjet ću na proljeće kad ih budem sadio u vani u zemlju šta se događalo. Prošle godine kad sam ih presađivao iz manje posude isto s pregradama nije bilo nikakvih problema. Ukupno ih je 9 kom. Kako klijance držim u stanu ovo mi se učinilo dobrim rješenjem za uštedu prostora. Naravno, ovo ne preporučujem za sve vrste palmi - samo za Trachycarpuse i Sabale. Ne bih preporučio ovoliki broj klijanaca u istoj posudi s pregradama za vrste poput Brahea, Nannorrhopsa, Trithrinaxa i sl. Eventualno može do stadija od nekoliko listova 3-4 dok korijen nije prejak.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #159 u: Siječnja 02, 2010, 16:20:16 poslijepodne »
Henoh ovi fortuneii su ti stvarno napredovali munjevitom brzinom, svaka čast :thumb_up:

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #160 u: Siječnja 03, 2010, 00:20:51 prijepodne »
Stvarno dobar i brz rast  :thumb_up:
Svaka cast !  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline dubrovnik

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #161 u: Siječnja 03, 2010, 19:35:34 poslijepodne »
trachiji u principu bolje podnose rast u grastama od phoeniksa, bitno je da je i jednom i drugom grasta sto dublja, ja sam svojevremeno imao jednu od cca 80 cm visine i cca 30 cm promjera i odlicno je napredovao

Offline Zexland

• Jubaea
  • *
    • Z&Z Design Studio
« Odgovori #162 u: Siječnja 06, 2010, 18:57:12 poslijepodne »
Henoh, kada ces ici do vikendice da vidis u kakvom su stanju palme?

Ova zima je skroz luda, skidaj kante - stavljaj kante  :sretan:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #163 u: Siječnja 06, 2010, 22:42:59 poslijepodne »
Nažalost nemam baš vremena sad ići do tamo, plus ceste su neočišćene na tom području (palo je preko 20 cm snijega). Kako sam stavio zaštitu tako je i ostala. Prošle godine su neki klijanci proveli cijelo vrijeme od 15. 11. 2008. do negdje početka drugog mjeseca 2009. pod kantama ušuškani sa slamom i nedostatak svjetlosti nije ostavio vidljivih posljedica na njih. Nadam se da će i ove godine biti tako. Javim čim saznam kakvo je stanje. Mislim da ne bi trebalo biti problema. Najviše me kopka kako je veći C.humilis, Trachyji bi nadam se trebali biti ok, a klijanci Sabal blackburniane za njih sam malo skeptičan da mogu dvije ovakve zime za redom izgurati. Vidjet ćemo.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #164 u: Siječnja 17, 2010, 16:04:17 poslijepodne »
Bio jučer do vikendice. Bez skidanja komplet zaštite, dakle ono što sam uspio vidjeti na vrhovima listova koji vire iz slame stanje je sljedeće:

Trachycarpus fortunei svih stadija od klijanaca do onog najstarijeg su prema izgledu i boji listova isti.

Chamaerops humilis jedan klijanac oštećen (onaj koji je preživio prošlu zimu), ali kod njega je kiksala zaštita. U nekom trenutku ostao je otvoren prema vanjskim utjecajima i bio je mokar prilikom jučerašnjeg pregleda. Ovogodišnji klijanci izgledaju ok. Veći primjerak izgleda isto dobro, jedino sam uspio primjetiti na nekim listovima sitne crne točkice koje su nastale vjerojatno od minusa u kombinaciji s vlagom. Najlon koji je bio razvučen preko njega je zbog tereta mokrog snijega se otrgnuo sa štapova koji su ga držali.

Klijanac Sabal "havanensisa" isti kao jesenas.

Sabal blackburniane izgledaju isto.

Nekoliko jednolisnih Phoenix dactylifera ostalo je živih do visine snijega, vrhovi smrznuti. Snijeg im je bio jedina zaštita.

Slike uskoro...
« Zadnja izmjena: Siječnja 17, 2010, 16:05:45 poslijepodne od Henoh »