Autor Tema: Henohove palme  (Posjeta: 159846 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline branimir

• Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Henohove palme
« Odgovori #255 u: Lipnja 10, 2010, 11:06:21 prijepodne »
Butia je ogromna, pravi kapitalac. Morati češ je po zimi jako dobro zaštititi.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #256 u: Lipnja 10, 2010, 15:25:17 poslijepodne »
Da kapitalac je s obzirom na njezinu cijenu koja mislim da je povoljna.

Odnos veličine, moja mala kći pored Butie

@Veruda, kad budem izoperirao T. wagnerianusa javim šta je bilo  :icon_neutral:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #257 u: Lipnja 12, 2010, 21:15:48 poslijepodne »
operirao sam danas na svom T. wagnerianusu i nakon dosta muke oko skidanja dlaka, bušenja bušilicom  :shocked: i čupanja kombinirkama uspio sam iščupati osnovu mladog lista koji je trulio unutra i nikda nije stigao doći do vrha. Naime, dok sam prije svako malo pokušavao vući van koplja, nije nikako išlo. Tek kad sam ih uklonio (sasušene ostatke) dio po dio skalpelom i probušio nekoliko cm u dubinu bušilicom uspio sam doći do ovoga što se vidi na slikama. Sutra opet idem na vikendicu jer danas nisam imao fungicid. Valjda još uvijek nije prekasno  :icon_neutral:

Molim za eventualne savjete. Veruda i ti si imao izvlačenja koplja pa ako stigneš javi šta misliš.

P.S. možete zamisliti šokirane prolaznike pored vikendice dok su gledali manijaka koji se iživljava bušilicom po palmi.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #258 u: Lipnja 12, 2010, 21:31:40 poslijepodne »
Ne znam koliko se to primjeti na slici, ali sad mu se smanjila visina jer sam uklonio dosta toga, a listove sam povio prema zemlji dok sam uklanjao sredinu. Uzevši u obzir da je ono što sam izvukao oko 20 cm dužine, da sam iznad toga izvukao 10. cm raznih ostataka drugih listova onda bi zdravi dio ako ga ima bio negdje na 15-20 cm iznad površine zemlje  :misli:

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #259 u: Lipnja 12, 2010, 23:09:14 poslijepodne »
Viđao sam slične slučajeve gdje su se palme potpuno oporavile,mada nisu bile izgubile toliko debla,ali smatram da ima šanse za oporavak,svaki list raste iz samog početka debla,pa ono što bih ja uradio nakon čiščenja koje si proveo,poprskao bi nekim fungicidom protiv truljenja,zaštio je od kiše da je ne zalijeva po rani i potom bih je predao na brigu svevišnjem.Sretno. :sun:
bvb

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #260 u: Lipnja 13, 2010, 08:55:45 prijepodne »
ulij sad u rupu nekog fungicida. na onom mom sto je prezivio ovu zimu na vani, izvadio sam bio 2 mala koplja koja se tek pomolila vani. bili su skroz suhi. uzeo sam "antracol" od bayera, razmutio s vodom kako pise, i odmah nakon par dana palma je pocela rast. izbacila je ostatak lisne drske koja je bila zdrava,a poslje cjeli zdravi listovi.

živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #261 u: Lipnja 13, 2010, 18:24:08 poslijepodne »
Ulio sam u rupu razblaženi 6% Hidrogen peroksid. Našao sam da je dobar i ad djeluje kao fungicid. Prije toga sam s tankom cijevi uspio dodatno iščistiti rupu. Nad otvorom sam napravio zaštitu od kiše. Ono što je Veruda pisao o prepreci za rast je doista tako izgledalo. Ja sam uspio doći do tog trulog dijela tek nakon bušenja i čupanja dijelova suhih listova. Sad više nema fizičke barijere da novo koplje izbije van, ali ostaje pitanje hoće li palma to uspjeti napraviti. Ostaje samo čekati.

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #262 u: Lipnja 13, 2010, 21:41:28 poslijepodne »
Henoh, dobra večer, gledam ove tvoje slike i evo mog mišljenja: na humilisima i fortuneima bih odmah porezao sve donje oštećene listove, palme će ih hitro zamijeniti novima. Na wagiju pak, ne znam, mislim da bih išao istim postupkom što sam preporučio verudi na robusti: odrezao bih sve listove i krenuo prema dolje, do zdravoga, uzalud ti ti stari listovi, kad je sredina koma. Morao bi snagu i hranu iz starih listova prebaciti u očišćeno središnje koplje, te tako za zimu imati 3 ili 4 nova zdrava lista ali i zdravu sredinu!!!! Inače ti ovaj wagi ne prezimi..ovo je samo moje mišljenje, ti sad vidi...pozdrav

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #263 u: Srpnja 11, 2010, 21:13:48 poslijepodne »
T. wagnerianus je mrtav. Danas sam ga ispilio još niže jer nije davao nikakve znakove. Ništa morat ću pokušat ponovno s wagnerianusom i nadam se da neću biti tako loše ruke kao prošli put  :icon_sad: Nije mi jasno kako je došlo do propadanja točke rasta jer je ona prva počela propadati. Niti u jednom trenutku nisam mogao povući mlade listove van, tek nakon guljenja i čupanja dlaka uspio sam doći do trulog dijela, no prekasno ako je uopće bilo šanse za spas.

nakon guljenja i skidanja dijelova došao sam do ovoga

unutra je bilo propalo sve do drvenastog dijela

« Zadnja izmjena: Srpnja 11, 2010, 21:16:27 poslijepodne od Henoh »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #264 u: Srpnja 12, 2010, 10:30:15 prijepodne »
Šteta!

Treba dobro paziti kod kupnje novih palmi, pogotovo nešto skupljih primjeraka iako je to dosta teško jer će neke palme pokazati oštećenja zbog lošeg i neprimjernog uzgoja tek dosta kasnije....

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #265 u: Srpnja 12, 2010, 12:50:38 poslijepodne »
Vjeruj mi Veruda, taj wagnerianus sam obilazi u više navrata i cimo ga za lišće, čeprko mu po posudi prije negoli sam ga kupio, ali eto nakon nekoliko tjedana što sam ga kupio počeo je pokazivati prve znakove propadanja. Da je tad sasječen možda bi i imao šanse, ali tko sječe palmu koju je tek kupio  :shocked: Naime, nisam niti siguran što je izazvalo truljenje jer posljedica zime nije sigurno što obično biva kod izvlačenja koplja. Morao sam mu prvo ukloniti propale listove, zatim skinuti dio konaca, navući listove na svaku stranu, bušiti sredinu bušilicom da bih došao do bolesnog dijela i iščupao klještima truli dio. Tek na kraju je išao ovaj dio. Šest listova koji su bili još živi i zeleni bi po prirodi stvari nakon nekog vremena propali. Uglavnom završio je na kompostu, najvećim dijelom isjeckan. Počeo sam se opraštati od njega već krajem 5 mjeseca kad sam vidio da se s njim ništa ne događa tako da mi je ova sječa u neku ruku i olakšanje. Eto, nije mu presudila zima već meni još nepoznata bolest ili šta već?

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #266 u: Srpnja 12, 2010, 21:15:50 poslijepodne »
Da, bojao sam se da će ovako završiti, vidjelo se po sredini da palma zapravo umire ili je bila otpisana već prije nekoliko mjeseci, kod trahikarpusa se vanjski listovi održavaju dugo na životu čak i sa minimalnim dotokom hrane, no, srce je zapravo već duže bilo mrtvo- oprez, jer su na tržište stigli novi wagiji od metra po 250 kn, treba sačekati pa vidjeti kako će se ponašati.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #267 u: Kolovoza 23, 2010, 16:16:15 poslijepodne »
Evo i jednog od tih wagnerianusa po 250 + kuna. Šutio sam o njemu dok nisam bio siguran da raste  :icon_mrhappy:.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #268 u: Kolovoza 23, 2010, 16:19:23 poslijepodne »
Lovranpalm, Sabal minor koji sam dobio od tebe sada izbacuje drugi list od sadnje što smatram dobrim jer je palma iskopana iz vrta, a minori to baš i ne vole kad su veći. Očekujem da će do kraja sezone izbaciti do kraja ovaj drugi list i eventualno početak novog koplja.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #269 u: Kolovoza 23, 2010, 16:32:36 poslijepodne »
Chamaerops humilis var. cerifera od kad je u zemlji raste podjednako sporo kao i u tegli. Znatno sporije od regularnog C. humilisa. Listovi su mu kraći i zbijeniji s izraženijom srebrnkastom bojom, vjerojatno zbog uvjeta rasta. Na zimu njemu ide teško malčiranje i pokrov od neke kante.