Autor Tema: Chamaerops humilis (niska žumara)  (Posjeta: 294736 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Chamaerops humilis (niska žumara)
« Odgovori #855 u: Ožujka 01, 2012, 15:29:18 poslijepodne »
Čini se da će ona dva veća sigurno preživjeti. Čini mi se upitnim onaj najmanji.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #856 u: Ožujka 01, 2012, 15:36:00 poslijepodne »
Ovako nekako izgledaju i oni moji - plus kanarke klijanci.
Počeli su ukručivanjem listova, zatim sve više i više dok nisu potpuno skupili listove.
Zanimljivo kako klijanac dugo pati da bi na kraju uvenuo.
Carpe diem

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #857 u: Ožujka 02, 2012, 11:49:58 prijepodne »
evo kako izgleda humilis posle skidanja zastite besprekorno
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #858 u: Ožujka 02, 2012, 13:17:18 poslijepodne »
Odlličan,za 5 ,kao da nije bilo zime,ja se dvoumim da skidam zaštitu ili ne,Vaše su palme manje pa stignete na brzinu navuči zaštitu ,a moja je div od skoro 5 metara visine i kad skinem nema više natrag... :thumb_up: :sun:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #859 u: Ožujka 02, 2012, 13:21:53 poslijepodne »
Odlličan,za 5 ,kao da nije bilo zime,ja se dvoumim da skidam zaštitu ili ne,Vaše su palme manje pa stignete na brzinu navuči zaštitu ,a moja je div od skoro 5 metara visine i kad skinem nema više natrag... :thumb_up: :sun:
ma znam da ti je zeznuto ogroman ti je plastenik ja mogu caskom da nabacim kad zahladni sve je tu pored samo poklopim ma najavljuju opet nekih zahladjenja moracu opet da poklapam malo neka udahnu vazduha,

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #860 u: Ožujka 02, 2012, 13:35:29 poslijepodne »
ma za 10!!  :thumb_up: nije bas brz ovaj chamaerops. ja cu se nacekat da moj dobije deblo. a i od cerifere.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #861 u: Ožujka 02, 2012, 14:06:18 poslijepodne »
pa nije bas brz al nije tako ni spor meni je prosle godine izbacio 6-7 listova na centralnom stablu a na ovim sporednim po 3-4 mislim da on mnogo brze raste kad izbaci lepezaste listove.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #862 u: Ožujka 02, 2012, 14:13:48 poslijepodne »
Odlican Scalar :thumb_up: Zimu nije ni osetio  :mrgreen:
Meni se chamaerops i ne cini tako sporim, ovaj rigida green od Damira uopste ne zaostaje za trachyjima koji su nesto stariji i u proseku imaju samo list vise. Zadovoljan sam njegovim rastom, a pritom je jos klijanac. Kada bude krenuo sa podeljenim listovima ocekujem jos brzi rast.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #863 u: Ožujka 04, 2012, 22:02:38 poslijepodne »
Jedan od ljepših primjeraka Humilisa u Rijeci je poderan od bure, ali čini mi se da je preživio. Lokacija: ispred KBC Rijeka, Mlaka.
Drugim ogromni grm, star sigurno preko 4 desetljeća: kraj crkve Sv. Vida, ispred policije.
Treći grm, malčice manji od drugog- ispred HŽ carga, riva, Žabica.
Ovi drugi i treći su u odličnom stanju, netaknuti.
Carpe diem

Offline matzie

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #864 u: Ožujka 21, 2012, 08:40:05 prijepodne »
Ćao svima!
Krajem septembra sam ubrala sjemenke Kamerops humilisa (greškom sam mislila da je Vašingtonija - početnik), bocnula ih u klijalište i nakon 2 - 3 mjeseca pojavilo se 10 klijanaca. Smjestila sam ih u toplu sobu na visoki prozor i početkom marta razdvojila u zasebne posude.

Uploaded with ImageShack.us
Sada se pitam je li prerano da ih iznesem napolje? Ne znam u koju zonu spada Vršac, ali dvorište mi ima dosta sunca iako ne čitav dan, čak ni ljeti. Kakav položaj bi ovim klijancima najbolje odgovarao napolju?

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #865 u: Ožujka 21, 2012, 09:08:52 prijepodne »
Misliš ih posaditi ili?
Vršac..Hm.. Znaš li možda tijekom godina koliki je bio minimum? (Možeš se dalje raspitati u temi 'USDA zone')
Što se tiče sunca, slobodno ga stavi na neko sunčano mjesto .
 :thumb_up:
Carpe diem

Offline matzie

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #866 u: Ožujka 21, 2012, 10:23:16 prijepodne »
Ne, ne bih ih sadila napolju jer je dvorište maltene svo u betonu, osim jednog uskog zemljanog pojasa (i plitkog) gdje sam upravo smjestila sukulente, plus tri tuje (opet ne znam latinski, ovdje se tako zovu) - nema tu prostora za razvoj korijenja palmi a i ne znam šta bih zimi sa njima, u februaru je ove zime bilo min -27... Nego da skratim, ionako me ima svuda po palmapediji, udavih vas - Kameropse bih, kao i ostale palme, gajila u saksijama. Cikas (znam, nije palma :sretan:) mi je ljetos stajao u sjeni i bilo mu je super. Kako nemam iskustva ne znam da li mlade klijance smijem već sad staviti na osunčano mjesto napolju, a ne znam ni kako bi im prijalo direktno jako ljetnje sunce... Zima nije problem, imam zimsku baštu, dobro izolovanu, na onom ledu iz februara je bez grijanja bilo oko 2-3 stepena.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #867 u: Ožujka 21, 2012, 10:30:20 prijepodne »
Stavi ih na neki prošarani hlad, znači da jedan dio dana budu na suncu, a drugi ni u suncu, ni u hladu  :mrgreen:
Uf..-27C? Onda je za tebe neki sabal i R. hystrix... Koja bi to onda bila zona, 6b?
Carpe diem

Offline matzie

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #868 u: Ožujka 21, 2012, 11:03:55 prijepodne »
Još ne stigoh do zona... :zbunjen:
Ne znam što toliko brinem oko tog sunca, valjda jer su mali... Da ih ne upropastim prije nego što zaliče na palmu... Ima članova foruma koji su u mom podneblju, vidim mnogi od njih hrabro sade palme raznih vrsta u zemlju i štite ih zimi, valjda to znači da ipak može iako nismo u tropima. A ja kao početnik krenula od nule, od sjemenki :sretan: Ne znam, nekako mi to najviše prija, da je sve djelo mojih ruku. Padam u iskušenje da kupim neku odrasliju palmu ali će onda moja "zimska bašta" postati pretijesna :sretan: Ja ću moje klijance napolje, pa kako im bude :sretan:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #869 u: Ožujka 21, 2012, 17:42:08 poslijepodne »
Pozdrav Matzie!!!
Evo da se javim posto smo u slicnoj zoni, a i slicnom podneblju, pa da pomognem koliko mogu  :wink:
Vrsac bi trebao biti otprilike isto kao i Kikinda, zona 6b-7a, mada poslednjih par zima govori da je vise zona 6 nego 7... To nam je sto nam je  :icon_lol: Jedina palma koja bi imala neku sansu dugorocno kod nas bez ikakve zastite je R. hystrix. Za sve ostale samo je pitanje vremena kada ce stradati, posto se svakih par godina (nekad i par godina za redom) ponavljaju konstantni minusi ispod -20...
E sad, sve zavisi koliko imas vremena, volje, entuzijazma... Ima vise nacina zimske zastite, sto mozes i videti na ovom forumu, kako i na koji nacin mi kontinentalci stitimo nase palme. Postoje dva opsta tipa zimske zastite, a to su aktivna zastita (sa grejanjem) i pasivna zastita (bez grejanja) Za nesto vise informacija mozes videti u "zimska zastita palmi", kao i na ostalim temama (vas vrt, projekat ****** itd...)