Autor Tema: Butia odorata (ex capitata)  (Posjeta: 291759 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Butia odorata (ex capitata)
« Odgovori #870 u: Veljače 04, 2013, 21:16:46 poslijepodne »
Lepe su,nema sta,,,,,,,,eh kad li ce moje proklijati i da li ce uopste proklijati.....

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #871 u: Veljače 04, 2013, 21:46:55 poslijepodne »
Lepe su,nema sta,,,,,,,,eh kad li ce moje proklijati i da li ce uopste proklijati.....
imas kod badnjevca na svetu biljaka da se ne zezas sa klijanjem lepih.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #872 u: Veljače 04, 2013, 22:02:54 poslijepodne »
Ok Scalar,,,,,hvala na informaciji.... ;)

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #873 u: Veljače 04, 2013, 22:16:56 poslijepodne »
Odlične. Je li bila Butia paraguayensis u zemlji u 5 mjesecu kad sam bio kod tebe? Nešto je se ne sjećam.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #874 u: Veljače 04, 2013, 22:54:55 poslijepodne »
Paragvajka i yatay mu dodje isto? Pucaju od zdravlja. :thumb_up:
milka

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #875 u: Veljače 05, 2013, 13:26:16 poslijepodne »
@Henoh, nije ni sad u zemlji, u pitaru je još. Jedna manja je u zemlji i prije je nazadna nego napredna :zbunjen:
@Yonex, nije isto to su različite vrste. Yatay nemam nijednu.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #876 u: Veljače 05, 2013, 15:10:33 poslijepodne »
Sad sam ponovno pogledao sliku i da, moja greška, vidi se da je u pitaru. S njima je jedino ako krene žutilo najbolje rješenje sadnja u zemlju. Ovako, ako nema problema s žutilom, onda je poželjno da se razraste što više moguće u pitaru prije sadnje u zemlju.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #877 u: Veljače 05, 2013, 15:12:10 poslijepodne »
Evo kako sam ja pasivno zastitio moju butiu.

Butia je umotana folijom koja se koristi za izolaciju laminata, efekat verovatno slican kao kod one sa mehuricima za pakovanje.
Na vrh ovoga ide jedna kanta, jutin dzak i jedna kesa za djubre sa rupama koja ne ide skroz do dole vec samo stiti dzak od jute. Cigle imaju rupice na sebi tako da se ne potpari. Nabacao sam zemlju pri bazi ove "gradjevine". Nisam mogao bolju zastitu da joj omogucim i nadam se da ce preziveti. Pre zastite sam je stitio jedno 10-ak dana od kise, zasusio koliko sam mogao.

Ima li informacija kakvo je stanje. Šire područje Beograda sa Zemunom nije imalo jakih minusa ove zime, pa pretpostavljam da nije bilo problema?

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #878 u: Veljače 05, 2013, 15:37:21 poslijepodne »
Ima li informacija kakvo je stanje. Šire područje Beograda sa Zemunom nije imalo jakih minusa ove zime, pa pretpostavljam da nije bilo problema?
Ja sam 70km od Beograda bilo je dva puta bar kod mene -16 sve drugo su sitniji minusi kod mene jedino sto mislim da nije izdrzala to je ona filifera pasivno sticena , spoljni listovi su propali skroz neznam u kakvom je stanju centralno koplje videcemo kad je rzamotam .

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #879 u: Veljače 05, 2013, 20:13:53 poslijepodne »
Pravo da ti kazem Henoh nisam gledao, skinuo sam par puta onu crnu kesu da se malo osvezi ali nisam zagledao ispod jer ima preko toga i jutin dzak pa se plasim da ne srusim konstrukciju. Mogao sam to malo stabilnije da sagradim. I ja jedva cekam da je odmotam, a koliko vidim bice lepo vreme ovih dana pa cu je sutra ujutru pazljivo odmotati i malo ucvrstiti konstrukciju ako mogu. Ja se nadam da je prezivela. :thumb_up:
milka

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #880 u: Veljače 06, 2013, 09:36:55 prijepodne »
Proverio sam stanje i mislim da se izvukla nekako. Ima ostecenja po listovima ali je sredina u redu (nisam mogao lepo da slikam, i ovo je losa slika al' bolje ne moze-vide se samo vrhovi listova) Ostavio sam je da se luftira tokom ovih lepih dana pa posle ponovo...

« Zadnja izmjena: Veljače 06, 2013, 09:37:37 prijepodne od Yonex »
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #881 u: Veljače 06, 2013, 11:47:06 prijepodne »
Ma dobro izgleda nije joj nista :thumb_up:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #882 u: Veljače 06, 2013, 11:59:18 prijepodne »
Inace su ova ostecenja po listovima od letos ostala, verovatno su golubovi kljuckali. Znam da su mlade basjoo stradale jer su im ukusne. A ima i raznih buba okolo, mozda su se zasladile Jedino sto su listovi malo tamniji, al tako to bude posle minusa. :sretan:
milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #883 u: Veljače 06, 2013, 20:06:45 poslijepodne »
Ovo je dobro. Vremenom kako se bude odmicala od zemlje u visinu biće joj u gornjim slojevima nešto hladnije. Za očekivati je da B. odorata kod nas uvijek ima oštećenja uz pasivnu zaštitu. Prihvatljivo je do 30% oštećenja lisne mase jer to relativno lako obnovi u sezoni. Problem je ako gljivice napadnu sredinu nakon oštećenja od minusa. B udući da je tebi Butia doma i da je možeš ćešće provjetravati i provjeravati te po potrebi pojačavati ili olakšavati zaštitu kod tebe ne bi trebalo biti problema.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #884 u: Veljače 06, 2013, 20:28:55 poslijepodne »
Danas je ceo dan "disala", sad sam vratio zastitu zbog neke kise koja je najavljena i manjih minusa ujutru narednih dana. Ova mi je vise kao test, a probacu i na nekim drugim mestima sa butiom jer ovu malu przi sunce gotovo ceo dan mada mislim da se navikla - izbacila je 2-3 lista od kad je u zemlji. E sad me muci jos jedna stvar, a to su neke price mog strica koji navodno zna sta prica. On mi kaze da je zemlja u kojoj je ova butia (kao i basjoo i jos neke palme) nekvalitetna jer je tretirana nekim hemikalijama jos davno i da su tackice i mrlje po listovima svih biljaka rezultat viroza. To potkrepljuje cinjenicom da je paradajz koji je tu bio sadjen imao mnogo manje plodova nego onaj koji je sadjen u drugom delu baste koji je on pazio. Ne znam da li bih ja trebao sad da prskam ponovo tu zemlju necim ili da se nadam da su ti otrovi nestali tokom godina (mada znam da neki umeju da se zadze gotovo vecno). Glupo mi je da sadim ista tu ako je zemlja losa. Pritom tu zaista ne uspeva nista sem korovskih trava koje bi progutale sve da se ne kosi redovno.
milka