Autor Tema: Sabal palmetto  (Posjeta: 70829 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Sabal palmetto
« Odgovori #45 u: Rujna 25, 2008, 14:26:04 poslijepodne »
Naravno da sam preterao sa rastom,pa to svi rade ali otprilike jednu palmicu sam merio par dana i prosek je bio izmedju 0,5-0,7 cm dnevno,zadnjih dva dana malo stagnira ali sam zadovoljan uopsteno napreduju po mome dobro iako nemam ranijih iskustava o palmama.Sto se tice uslova i zemlje...nista posebno,to je sobica bez spoljne izolacije...temperatura skoro spoljasnja,zemlja  -crnica,pomesana sa peskom pola pola a semenke su u dvolitrama svaka sama...eto nema droge ni ostalih opijata...naravno semenke mislim da su super bile bar po izgledu...moje laicko iskustvo...Dali neko ima neki savet za mlade palmice u ovom stadijumu dobro dosao......

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #46 u: Rujna 25, 2008, 14:28:40 poslijepodne »
Ako ti palmice tako dobro rastu  :shocked: onda ti nas treba da savetujes, a ne obrnuto.  :misli:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #47 u: Rujna 25, 2008, 14:31:32 poslijepodne »
Evo savet-stavljajte semenke u pivske dvolitre,mozda vole alkohol....

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #48 u: Rujna 25, 2008, 14:35:00 poslijepodne »
Sudeci po mestu sa koga poticu, mozda bi jos bolje bilo da ih drzimo u flasama od Jack Daniels-a ili Southern Comfort-a.  :mrgreen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #49 u: Rujna 25, 2008, 14:43:08 poslijepodne »
Ja kolko znam,palmeto je nacionalna biljka Floride i Juzne Karoline,pa naravno da voli viski...salu na stranu ja sam verovatno slucajno merio palmicu kad je imala intezivan rast ali znam da je nemoguce da raste dalje tako jer bih vec za godinu dana imao drvetinu...sad ce verovatno stagnirati par dana ili jedan period...videcemo javicu kako napreduje...

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #50 u: Rujna 25, 2008, 16:25:39 poslijepodne »
Slusaj vladimiro, ovo ti je super vest! Pitao sam se cesto kakve veze ima to sto koren S. palmetto dosta brzo dodje do dna saksije (dubina saksije je 15-20cm) i zatim pocne da se uvrce u spiralu. Mislim da mi je sad jasno. Pivske flase su mnogo dublje i izgleda da koren moze da se razvija u dubinu i istovremeno list ide brze na gore. Cak i brzina od 0,5-0,7cm/dan je po meni izuzetno dobar rezultat za S. palmetto.
Eto kako jednostavna stvar moze da pomogne. Sta da ti kazem, osim: BRAVO MAJSTORE!  :eusa_clap:
Ova metoda ima jos jednu pozitivnu stranu. Kad jednom covek odluci da palmu zasadi napolje, ne mora da brine da ce doci do totalnog zamrzavanja korena, jer najdublja zila ce biti ispod nivoa smrznutog zemljista. Jedino sto mi se ne svidja kod plasticnih flasa (bilo da su pivske ili neke druge) je to sto nisu ravne, pa ne moze biljka da se izvadi prostim okretanjem naopacke. Mora da radi noz ili skalpel. :icon_neutral:

Ja cu se potruditi da ako sledece godine idem preko velike bare donesem jos semenki. Jedini prakticni problem je sto u datom trenutku treba u okolini palme da se nadje crnac koji ce za saku dolara da se popne na vrh i pokupi semenke. :mrgreen: Ovo je jedini prakticni problem, posto verovatno gradsko zelenilo na nizim stablima uklanja grane sa semenkama.  :icon_mad:
« Zadnja izmjena: Rujna 25, 2008, 16:30:27 poslijepodne od Badnjevac »

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #51 u: Rujna 25, 2008, 22:03:31 poslijepodne »
Super ti je komentar ali nemoj da pravis prebrzo zakljucke,ja sam stvarno pocetnik za palme ne mogu da pariram u znanju mnogima  vama,znam ponesto iz tekstova sa drvece i grmlja...danas mi je ova sto merim porasla 2 mm,sad sam je izmerio i sinoc u isto vreme ali mislim da je i to super.....videcemo dalje narednih dana sta ce biti?....

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #52 u: Rujna 26, 2008, 19:52:04 poslijepodne »
Super ti je komentar ali nemoj da pravis prebrzo zakljucke,ja sam stvarno pocetnik za palme ne mogu da pariram u znanju mnogima  vama,znam ponesto iz tekstova sa drvece i grmlja...danas mi je ova sto merim porasla 2 mm,sad sam je izmerio i sinoc u isto vreme ali mislim da je i to super.....videcemo dalje narednih dana sta ce biti?....

Kako god bilo, ti si ovde jedini kod kojeg S. palmetto raste 2-3 puta brze nego kod ostalih clanova. Cak i ta 2mm koje si izmerio juce predstavljaju "svetlosnu brzinu" u odnosu na moje klijance koji prakticno miruju poslednjih dana. Samo tako nastavi, a rezultate cemo s' vremena na vreme da uporedjujemo.

Offline tasana

• Phoenix
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #53 u: Rujna 29, 2008, 21:01:57 poslijepodne »
Ja nisam merila dnevni porast, ali mi se cini da su dobro krenuli. Na 2. strani sam okacila sliku od 10 jula gde tek krece drugi listic, a sad vec imaju po 3...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #54 u: Rujna 29, 2008, 21:10:21 poslijepodne »
To mi se čini sasvim pristojno za S. palmetto
Evo jedne usporedbe rasta posijanih u isto vrijeme s lijeva na desno Sabal minor 'Louisiana', Sabal minor 'North Carolina', Sabal palmetto, Sabal 'Birmingham'

izvor: http://www.ubcbotanicalgarden.org/forums/showthread.php?t=15988
« Zadnja izmjena: Rujna 29, 2008, 21:18:49 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #55 u: Rujna 30, 2008, 07:40:52 prijepodne »
Ako si i ti sejao prosle zime, onda su tvoji ipak mnogo napredniji, posto svi imaju po jedan list vise-dobro, mozda je u pitanju i koji mesec gore dole, pa i to moze doprineti toj razlici, ali dosta su veci-super su ti .
Moji birminghami su , recimo, sa tri jednaka lista, a minori su kupljeni od Badnjevca sad imaju po dva i ja sam zadovoljna, vazno da su zdravi i lepi  :thumb_up:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #56 u: Rujna 30, 2008, 09:38:16 prijepodne »
Palme su vam super,i moje napreduju okej,sad u proseku po 2mm dnevno,bar ova sto je pratim a ostalo od oka kako kazu.Nisam koristio nikakvu hemiju za zemlju,sad sam kupio neki fungicid PROPLANT 722,pa me strah da ih ne spalim.Ako neko misli da NE treba tretirati zemlju u ovoj fazi nek javi,najveci klijanac mi je 12cm.Pozdrav

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #57 u: Rujna 30, 2008, 17:58:17 poslijepodne »
Ako si i ti sejao prosle zime, onda su tvoji ipak mnogo napredniji, posto svi imaju po jedan list vise-dobro, mozda je u pitanju i koji mesec gore dole, pa i to moze doprineti toj razlici, ali dosta su veci-super su ti .
Moji birminghami su , recimo, sa tri jednaka lista, a minori su kupljeni od Badnjevca sad imaju po dva i ja sam zadovoljna, vazno da su zdravi i lepi  :thumb_up:
Mislim da je došlo do nesporazuma, ovo nisu moji. Slika je preuzeta s linka postavljenog u završetku poruke
izvor: http://www.ubcbotanicalgarden.org/forums/showthread.php?t=15988
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline tasana

• Phoenix
  • *
« Odgovori #58 u: Listopada 03, 2008, 20:19:18 poslijepodne »
Ha, ha, sad mi je lakse, toliko sam se zagledala u biljke da nisam ni videla link  :thumb_up:

Offline Badnjevac

• Phoenix
  • *
    • www.magnolije.com
« Odgovori #59 u: Listopada 06, 2008, 20:13:23 poslijepodne »
Nasao sam jedan veci primerak u privatnoj basti u jednom selu. Nazalost, vlasnik koji ga je zasadio nije bio tu, pa sam pricao samo sa covekom koji radi na odrzavanju imanja. Ovo je sve sto sam uspeo da saznam...

Gazda ga je doneo pre nekoliko godina iz Nemacke. Tada je bio "do kolena". Sada ima nesto vise od 1,5m. Zimi ga ne stite nicim, osim sto mu krosnju vezuju kanapom. Svake godine ga orezuju (skidaju stare listove). Cak ga i ne okopavaju, vec samo sisaju travu oko stabla. Saznao sam i da ga gazda jednom godisnje djubri tecnim djubrivom. I to je to.

Lepo izgleda, tek je poceo da formira stablo i na listovima prakticno nema znakova ostecenja. Jedino me brine ono sto sam video u podnozju stabla, a to je pukotina velicine par cm. Da li je to zbog hladnoce ili je normalna pojava na starim i sasusenim listovima kod svih palmi? Listovi su klasicni (eng. costapalmate), kao kod S. palmetto.

Ocekivao sam nesto vecu palmu, ali i ovako mala ima tropski smek.  :cool:

Okacicu slike, samo da obradim u paintu to mesto sa pukotinom (koje me zabrinjava).  :misli: