E moj badnjevac. Neki dan sam unio palme u zatvorenu verandu gdje će mi biti preko zime.
I kako mi je svaka palma prešla preko ruke primjetio sam da ih ima sa kako ih već zovemo bijelim paucima/štitastim ušima/mealybugs.
Ima ih i na dypsis decipiensima. E sad bilo bi ludo a i ne baš praktično kad bi ja možda imao 50ak i više palmi napadnutih da idem to rukama skidat...lako je kad ih imaš par....
Odmah sam javio bratu u split da mi kupi bijelo ulje koje je upravo za tu namjenu. To si trebao i ti napravit.
Ima za kupit u agro dučanima, ovdje je 2 / 2.5 dcl 15-20 kn. To se razrijedi sa vodom i onda se prskaju palme. Treba dobro poprskati sve dijelove gdje su pauci jer otopina "fizički" uništava.
Da li postoji teorijska sansa da se palmice oporave?
tko to zna... dali su se i drugi listovi sasušili koje nisi prskao? ipak je to otrov...
Recimo da nisam prskao sprejom za muve, nego da sam samo isekao listove do nivoa zemlje. Da li klijanac moze da se opravi od ovakvog soka?
e sad ovo te nisam baš shvatio.
Želiš pitati bili se palmica oporavila od šoka da je nisi sprejao, nego da si posjekao sve listove do nivoa zemlje?
neznam, ovisi... ako su jako male, ako sporo bacaju listove i sad joj ti sasječeš to šta ima... neznam, možda i bi.

Najjednostavnije riješenje ti je bilo bijelo ulje, ili neko sredstvo namjenjeno upravo tome.
žao mi je