Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 287227 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #345 u: Veljače 17, 2008, 19:58:22 poslijepodne »
joj palmark već je bilo govora o tome.
Ostavi na 35 ako si siguran da neće zemlja presušit ali da ni ne zaljevaš previše da je morka gore, a recimo dolje suha.
Možda da čašice pokriješ najlonom (ako već nisu) da zadržava vlagu. I možda odmaknut malo od radijatore s obzirom da dolje puno grije, a gore ne pa će dolje zemlje biti suha a gore će ti biti mokro.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #346 u: Veljače 18, 2008, 11:42:49 prijepodne »
Evo mog neuspješnog iskustva sa datuljom: proklijalo 6,7 od 10 sjemenki nakon 2 tjedna. 2,3 su bile plitko ukopane i klica im je djelomično virila iz zemlje, tj. bila na površini zemlje. Ostavio sam ih na radijatoru, samo sam ih malo podigao da nisu direktno i otklopio sam ih jer se na neproklijalim sjemenkama počela loviti pljesan-očito je zemlja bila previše vlažna. Pogledao sam sutradan i klice su se posušile- bile su bijele, scijetlo žute i promjera oko 2,3 mm i u jedan dan postale tanke, suhe, smežurane. Nije mi jasno kako se to dogodilo u jedan dan?? Netko je ovdje napisao da klica kad proklija ne treba previše vlage jer ju uzima iz sjemenke!
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2008, 13:49:14 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #347 u: Veljače 18, 2008, 12:00:22 poslijepodne »
kako ne treba vlage? Pa sigurno ne previše (koliko si ti vjerojatno dao jer je bilo mokro) ali ni suho kako si vjerojanto pustio da zemlja isuši.
Pa naravno da treba.
Jedina poanta je da nikad se nesmije sa vlagom pretjerat. Zemlja treba biti blago vlažna, samo malo na dodir.
Meni se recimo ne sviđa ova vaša tehnika sa stavljanjem na radijator jer previše suši zemlju od dolje, tj. sa jedne strane.
Kad zalijete, zemlje će uvijek više gore biti mokra, a dole suha.
I naravno na tom radijatoru postoji velika mogučnost isušivanja a pogotovo kad podigneš poklopac sa kutijice, što se i dogodilo.
Čim ti se javila plijesanj vjerojatno je bilo pre previše vlage...a poslije toga si pustio da isuši.
Ni jedno nije dobro ni nevalja.

ps. i neznam kako misliš da je klica virila? klica bi trebala biti pod zemljom. (ali to je u ovoj priči manje bitno)
« Zadnja izmjena: Veljače 18, 2008, 13:40:02 poslijepodne od Pivi »

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #348 u: Veljače 18, 2008, 13:54:27 poslijepodne »
klica je izbila po sredini gornje, 'glatke' strane sjemenke (na strani suprotnoj od onog 'žljeba') i kako je sjemenka bila usađena plitko malo je izvirila, i zaokrenula prema dolje u zemlju. Mislio sam da kad sjemenka proklija ne mora biti više na tako visokoj temperaturi i da ne treba više biti previše vlažno i zato sam malo podigao posude od radijatora i otklopio. Očito je i dalje bilo prevruće, a zrak je od centralnog jako suh pa se zemlja skroz isušila u jednom danu. Ali da će se klica datulje posušiti u jednom danu to mi je stvarno čudno.
DRNIŠ:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #349 u: Veljače 18, 2008, 14:01:10 poslijepodne »
To sa klicom je u redu. Ona i izbija sa te strane i normalno je da se okrenula prema zemlji ako je ta strana bila prema gore.
Da, očito je bio problem da ti se zemlja isušila. Kao što kažeš zrak od centralnog je suh i pogotovo šta su posude bile na radijatoru i to otvorene sve ti se jako brzo posušilo.
Nije čudo da se klica posušila ako je ostala u jaaako suhoj zemlji. Ona ju je isušila.
Trebao si konstano pazit na vlagu. Nikad nesmije biti ni previše ni premalo. Ali to koliko je dovoljno sam moraš otrit jer se baš nemože ovako objanit.
U svakom slučaju zemlja nesmije biti mokra.
Ja to vidim ovako.
Zemlja ti je bila premokra u klijalištu. Trebala je biti manje mokra, samo vlažna malo i onda su ti sjemenke mogle dulje ostat unutra dok se malo ne formiraju nakon klice.
Ali kako si ti vidio plijesanj ti si ih otvorio i ostavio na suhom zraku i zemlja i klica su potpuno isušile.
Vidi gdje griješiš i to nemoj ponovit drugi put i sve će biti u redu  :wink:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #350 u: Veljače 18, 2008, 14:09:10 poslijepodne »
Uzdao sam se u početničku sreću, ali ništa  :zbunjen: !
Imam još 3, 4 neproklijale i vlažnost je ok pa ćemo vidit...
DRNIŠ:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #351 u: Veljače 18, 2008, 14:56:05 poslijepodne »
meni sjeme nakon što proklijala stoji uglavnom u potpuno suhoj, ali rahloj zemlji i sve je ok. tako izbjegavam sve opasnosti oko prevlažne zemlje, tek nakon mjesec dana počinjem lagano zaljevati...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #352 u: Veljače 18, 2008, 14:57:10 poslijepodne »
Potpuno suhoj?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #353 u: Veljače 18, 2008, 14:59:32 poslijepodne »
da, ali je rahla jer sam nabavio neki substrat koji kao već kupljeni ima u sebi vlage koju dugo zadržava. Pa ne treba sjemenki kada proklija i dok je vezana i hrani se iz sjemnke voda, mislim ja nisam imao problema...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #354 u: Veljače 18, 2008, 15:02:02 poslijepodne »
Aha pa tako reci. Dakle univerzalni supstrat koji u sebi ima već vlagu.
Pa to je ok, i ako posuda nije na toplom mjestu jer bi onda taj supstrat brzo isušio.
On kupovni ima već dovoljno vlage u sebi ako ga držiš na negrijanom mjestu.
I ja koristim te supstrate, samo šta su meni klijanci na toplome sada (iznad 20 stupnjeva) pa ih treba svaka 3-4 dana zaljevat.
A dok ih ne prebacim u čašice stoje u klijalištu u istom supstratu u kojem su proklijali gdje je vlaga stalna i temperatura. Ali nikako mokro.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #355 u: Ožujka 05, 2008, 20:59:30 poslijepodne »
Konačno su mi proklijale sjemenke sabala za kojeg mislim da bi mogao biti Sabal minor.  :icon_joy:
Slika je malo mutna zbog slabijeg svjetla ali se lijepo vide klice sabala.

USDA zone: 7a

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #356 u: Ožujka 06, 2008, 19:46:59 poslijepodne »
naravno da je dobro da bude pokriveno folijom...neki čak ostavljau sjemenke u posudi sve dok klijanci ne počmu udarat u foliju...
Naravno treba pazit da ne bude previše vlage, a opet i da zemlja ne isuši od velike topline (ako se nalazi blizu izvora topline).

Proklijalo mi je ipak nekoliko datulja! Od toga su tri već nikle, najveća ima oko 5-6 cm i razvija drugi listić! Od 12, 13 koliko sam posadio još 2,3 sjemenke imaju klice, a sve ostale osim jedne imaju 'rupicu' gdje je vjerojatno bila klica ali je istrunula od previše vlage. Nekoliko klica sam isušio kad sam ih otklopio nakon što su proklijale.
Sve u svemu mislim da je ovo dobro za jednog početnika  :icon_smile: .

Sad ne znam da li da ih 'otklopim' ili da ih još držim pokrivene? U stanu mi je oko 22 C, noću 20, pa ih držim iznad radijatora jer tamo imaju najviše svjetla, a i temp. je veća, pa se bojim da će se zemlja opet presušiti ako ih otklopim.
U kakvu zemlju da ih presadim? Ovo je zemlja za klijanje, i mislim da nije dobra za daljnji rast biljke, puna je vlakana i zrnaca perlita i mislim da u njoj nema nikakvog gnjojiva.
Koliko velike moraju bit posude u koje se sadi?
DRNIŠ:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #357 u: Ožujka 06, 2008, 19:59:39 poslijepodne »
Ma super porat :eusa_clap:
vidis da sve ide i da se nesto mora na pocetku i zrtvovat da bi se shvatilo kako ide, sve je to za ljude! :wink:
Evo mislim da smo ih bili skoro u isto vrijeme stavili klijat, moje su izbacile skoro sve osim dvije korijen, ali dosada samo je ona jedna "lagano smirglana" (sad ce me pivi)  :pom:
izbacila listic koji raste lijepo ali nema jos drugog na vidiku, a ostale luduju jos pod zemljom, ili cak i korijen je jednu izgurao izvan zemlje pa sam je malo nasula, jer nisu pokrivene, i pokusala sam iz zaboravit, stoje na nekih 20C na svijetlu prozor u firmi!
Puno srece! :wink:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #358 u: Ožujka 06, 2008, 20:06:45 poslijepodne »
Mladi klijanci se ne prihranjuju jer i sami koriste sjeme za prihranu tako da sastav zemlje nije bitan za prvih 6 mjeseci. Poželjno je da je zemlja propusna.

Nemoj ih držati iznad radijatora jer se zemlja suši od ispod a to se ne vidi jer je gore još vlažna, pa je tako moguće da baš u donjem sloju zemlje ona presuši i tako cijela palmica propadne. Sada je bitno imati "dobru ruku i oko"

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #359 u: Ožujka 06, 2008, 20:09:33 poslijepodne »
Maknite sadnice sa direktnih izvora topline. To nikako nije dobro.
Ako je na radijatoru zemlje ekstremno suši odzdo, a da ne govorim koliko lako cijela isuši ako bi se slučajno ostavila otvorena posuda.
Stavi je na neko svijetlo i toplo mjesto u stanu. Temperature od 20°C su sasvim u redu sada.