Autor Tema: Cocos nucifera  (Posjeta: 148101 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Cocos nucifera
« Odgovori #105 u: Kolovoza 06, 2008, 16:22:59 poslijepodne »
Mislim da nuciferi preko leta ne bi smetala ni stajaca voda, zalivanje jednom u 15 dana preko leta, posebno ako palma stoji na suncu, znaci sigurnu smt.

Dakle... presadi nuciferu u nesto dosta vece od toga u cemu je sad, u mesavinu peska i zemlje (moze i u cist pesak), zalivaj po potrebi, i lagano je prilagodjavaj suncu, nemoj naglo da je izneses jer ce je sunce sprziti.

Preko zime je zalivaj redje i drzi je po mogucstvu na nekih 15-20 stepeni uz retko zalivanje, ako je temperatura veca moraces cesce i da je zalivas. Orosavanje ti preporucujem bar nekoliko puta dnevno, i zimi i leti (narocito zimi), a sto se tice kamencica, potpuno je svejedno da li se radi o pravim kamencicima ili o onoj terracoti...
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #106 u: Kolovoza 06, 2008, 22:23:09 poslijepodne »
Sutra idem kupiti veću teglu i nešto za ispod. Pijeska i zemlje imam doma. Imam u kantici pijeska koji sam s mora donijela.  :sretan: Stavljati ću je onda van malo po malo. Možda samo ranije ujutro dok još nije jako sunce. I prskati par puta dnevno znači. I da, neće joj smetati to seljakanje malo nutra, malo van?  :zbunjen:
Da pitam još što se zalijevanja tiče, mora se dalje od oraha ili mu ne smeta ako se smoči? Od ispod neću moći zalijevati ako će stajati na kamenčićima koji budi tik iznad vode.
Jer ja to zaslužujem! :)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #107 u: Kolovoza 06, 2008, 22:33:22 poslijepodne »
Probaj joj napraviti nekakav pomićni zaklon od sunca kako bi izbjegla to seljakanje unutra-van, ne voli to ni jedna palma. Provjeravaj svako toliko zemlju i zalijevaj tek kada je zemlja suha, zalijevaj odozdo.

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #108 u: Kolovoza 07, 2008, 21:12:07 poslijepodne »
Bila sam danas u Vrtnom centru u Lučkom. Kupila sam teglu i veći tanjur za ispod da mi i kamenje stane. Kupila sam bijele oblutke. Rekla sam ženi da mi nagrabi za pokriti dno tanjura, ali dala mi je duplo manje! Nisam uopće provjerila. Makar ima i to 4kg.  :icon_sad:

Koliko tamo plami imaju!!!!!! Puno dvorište, od malih do barem 5-6 metara visokih! Ne vidiš kraja toj džungli! Jedva sam se maknula od tamo...

Uglavnom, vidjela sam da je kokos palma unutra smještena pod sobnim biljem, nije vani sa ostalim. Možda je ipak bolje da ja nju ostavim u sobi?  :misli:

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #109 u: Kolovoza 08, 2008, 09:09:13 prijepodne »
Evo, presadila sam. Mješavina zemlje i pijeska, skoro pola-pola. Ipak je malo više zemlje. Ispod sam nasipala pijesak i na njega posložila kamenčiće. Stabilnije stoji jer su se kamenčići utisnuli u pijesak.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #110 u: Kolovoza 08, 2008, 09:46:21 prijepodne »
Želim joj puno sreće  :thumb_up:

Snoopy, rekla si da imaju puno palmi u vrtnom centru Lučko (mbm?). Da li znaš da li imaju Syagruse? Imaju li neke zanimljive palme?

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #111 u: Kolovoza 08, 2008, 10:29:34 prijepodne »
Joj i ja joj želim dug život, sretna znam da bude.  :icon_mrhappy:

A za to što imaju stvarno ne znam. Ne prepoznajem ja baš palme po izgledu. Nisam toliki znalac. A čitala nisam. U svakom slučaju mislim da se može nazvat i pitat. ja uglavnom kad vidim nešto što mi se sviđa i mogu si priuštiti, tek onda to proučavam. A nadam se da ću s vremenom naučiti i o onima  koje nemam....
« Zadnja izmjena: Kolovoza 08, 2008, 10:32:16 prijepodne od snoopyxx9 »

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #112 u: Kolovoza 11, 2008, 21:04:05 poslijepodne »
Po mom nekom iskustvu sa Cocosicama,tegla ti je ok iako sam ju ja presadio u još veću.
Moja je isto na balkonu ali na S/Z strani i ima dosta sunca popodne ali nije izgorila(valjda zato što je večinu dana hlad).
Zaljevam ju sada po ljet 1 put tjedno i to sa 2,5 l odstajale vode,stim da ju tu i tamo koji pljusak malo opere.
Iako je vlaga zraka u Zg dosta visoka,redovito joj prskam lišće.
Pazi samo da ti vjetar ne slomi lišće,jer te kupovne su sve neke hibridne sa tankim i dugačkim listovima koje i umjeren vjetar lako potrga.
Evo moja tjera svoj prvi list na balkonu,ne onako brzo kako bi ja htio ali bolje ikako nego nikako:-))

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #113 u: Kolovoza 13, 2008, 10:58:50 prijepodne »
A ti si svoju odmah iz dućana stavio na terasu? Meni sad stoji u sobi, nekako na sredini jer mi soba ide u "L" pa na onom "vanjskom kutu" da sa tri strane ima mjesta i ne dotiče zid. Ima puno svjetla, ali ne dolazi joj baš direktno sunce. Bojim ju se staviti na balkon jer je na istočnoj strani i zna biti sad po ljeti užasno vruće. Neizdrživo na primjer meni da budem duže od 15-ak minuta u vremenu 10-13h. Pa se malo bojim, jer kako kažu da te biljke prije sunca nisu vidjele.... Ne znam... Stavila sam joj vodu u kamenčiće, prskam 1-2 puta na dan, a sad sam zaljevala svaki drugi dan po malo, cca 0,5l.
Jel' to u redu?
Pomični zaslon za balkon još nemam. A i nije moj balkon tako veliki da bi mogli nesmetano kraj nje prolaziti. Zasad mi se savršeno uklapa pored akvarija sa afričkim ciklidima iz Malawi jezera.  :sretan: A tek kad jednog dana morski složim pasat će još bolje.

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #114 u: Kolovoza 13, 2008, 11:59:17 prijepodne »
Prvih  tjedna sam je držao u kuhinji pored vrata od balkona i onda krajem lipnja ju stavio van.
Moram reći da je moj balkon na sjeverozapadnoj strani tako da sunca ima od 16:30 do zalaska ,a tada više nije tako jako.
Nije dobila nikakva oštećenja od sunca,samo mi ju je malo vjetar prošamarao par puta jer ima prevelike listove a ona je sva tanka i još se nije skroz ukorjenila.
kad jako puše,sklanjam je unutra(za svaki slućaj)
Poznato je (iz iskustva) da slijedeći list koji izraste će biti manji od prethodna dva i tako slijedeći i slijedeći,jer ovako veliki i uski listovi nisu prirodni nego rezultat uzgoja u stakleniku pod umjetnim svijetlom i pucanjem hormonima brzog rasta.
Prošlu Cocos palmu koju sam imao 6 god kad sam je kupio imala je oko 2 m a nakon 2 god 1,3m ali su listovi bili jako široki i pucali su (postajali perasti),a peteljka je bila izrazito žute boje
Stari tj listovi sa kojima  sam ju kupio u roku od god dana su propali
Ja to sve pričam iz iskustva,pa ako budeš imala još kakvih pitanja,let me know:-)))

Offline snoopyxx9

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #115 u: Kolovoza 13, 2008, 12:43:35 poslijepodne »
Ja na SZ strani imam veliki prozor i tamo mi na metar od poda stoje dvije banane. Ali palmi bi tamo bilo preusko, a na to postolje ne bi stala jer je previsoka. Na drugoj strani je onaj vrući balkon. A kak sam u potkrovlju, druge dvije strane otpadaju. A nadam se da će joj tu biti dobro. Znači, ne moram se brinuti kad ovi listovi počnu padati...  :icon_sad: Vidi se po slici da je tvoja palmica niža i punija. Znači to mogu očekivati. Dobro, kad se počne "mijenjati" ak budem imala pitanja javim se. Hvala. :)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #116 u: Kolovoza 13, 2008, 13:55:51 poslijepodne »
Ono o čemu ja maštam je da jednoga dana posadim Cocos vani bez straha da li će preživiti, mislim da bi se trebao preseliti u puno toplije krajeve  :rofl:

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #117 u: Kolovoza 13, 2008, 15:52:46 poslijepodne »
Slažem se s tobom
Ja obožavam palme, ali Cocosica mi je naj,možda zato kaj je tako zahtjevna i treba puno truda oko nje ili pak što podsjeća na sve one otoke u tropima :icon_lol:
Naime nije dobar znak propadanja listova ako istovremeno ne tjera nove :icon_mrhappy:
Moja je nakon 3 god u tegli,godišnje potjerala 3-4 nova lista i nije stajala ni u stanu ali je preko ljeta(6-10. mj.) bila vani pred zgradom,na kiši suncu,vijetru ali tek kad se dobrano ukorjenila.

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #118 u: Rujna 17, 2008, 22:22:24 poslijepodne »
Ljubitelji Cocosica,jeste pospremili svije palme na toplo:-))?

Offline sakyzg

• Brahea
  • *
« Odgovori #119 u: Listopada 30, 2008, 23:25:20 poslijepodne »
Zanima me kako napreduju Cococice sada u zatvorenom kod ljudi koji ih imaju,ima li tko kakve slike??
Moja počela tjerat list u 10. mj,valjda zbog ovih visokih temp i obilja sunca u zadnjih 14 dana iako mislim da neće još dugo rast jer su dani sve krači.