damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« : Travanj 01, 2010, 20:10:53 » |
|
 lavanda, smokve...  chamaerops humillis  ogromna magnolia grandiflora, ja mislio prvo neki fikus  kasnije sam saznao da je rjec o magnoliji, te trachycarpus
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
živjelo globalno "zatopljenje"
šta oči vide, ruke sade ;)
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Travanj 01, 2010, 20:19:12 » |
|
  veliki trachy  bazen na 3. katu!!  to bi volio "uzgojit" hehehe
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #2 : Travanj 01, 2010, 20:23:12 » |
|
 trachy i neko drvo, mislim "nespula"  super terase kamen-drvo -trska 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Travanj 01, 2010, 20:27:52 » |
|
Lijepe slike! 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #4 : Travanj 01, 2010, 20:29:40 » |
|
 masline  panorama izmedju krosnji drače  e , ovo je kamenjar 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Travanj 01, 2010, 20:34:14 » |
|
puno egzota, dosta ih nisam ni poslikao. npr araukarije, phoenix canariensisi,,,, agava ko u prici,,, itd...
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Travanj 01, 2010, 21:10:08 damir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #6 : Travanj 01, 2010, 23:29:39 » |
|
Čuo sam za te P. canariensise, kako izgledaju? Je li ih tko vidio nakon ove zime?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Travanj 01, 2010, 23:44:35 » |
|
Ja sam ih vidio prije 3 godine i bli su u dobrom stanju, baš me zanma kako su izgurali ovu zimu. Osobno mislim da bi Phoenix theophrasti bio daleko bolji za Međugorje od canariensisa.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Travanj 02, 2010, 08:12:51 » |
|
zadnji put sam bio prije 2 godine dole. ispred crkve ih ima par komada zasadjenih u zemlju,velikih, i izgledaju sasvim normalno.mozda malo manje nego ona icupijeva. sad dal ih stite kako po zimi, ne znam. mozda dadoxxl zna, on je iz mostara. isto tako sam u grudama vidio veliki primjerak canariensisa, tik uz kucu posadjen, mozda i veci od icupijevog. puno vise ima trachycarpusa, od posušja pa na dole prema čapljini. uz svaku kucu s bazenom idu, naravno i palme  . a ima ih iiiiii.... evo i prikladne pjesme, mostarskog benda zoster, hercegovina-kalifornija 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #9 : Travanj 02, 2010, 11:07:56 » |
|
Bio sam u jesen 2006. u Međugorju. Nisam zapazio niti jedan veći canariensis, oni pred crkvom su bili manji, listovi možda 1,5 metar, početak razvoja debla. Ima dosta lijepih većih stabala maslina, lijepih agava.. U Ljubuškom slično, tamo se mogu vidjeti i uredne manje plantaže maslina. Sjevernije od toga, u Grudama nisam uočio nešto od 'egzota', tamo je klima ipak grublja, više nalik klimi Dalm. Zagore, tako da me čudi taj veći canariensis tamo.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #10 : Travanj 02, 2010, 11:09:58 » |
|
Pokušao sam naći slike tih P. canariensisa, ali nisam uspio naći slike novijeg datuma. Opis koji je dao porat odgovara ovome što sam našao na netu prva je iz 9 mjeseca 2006.  a druga je isto vjerojatno snimljena te ili 2007 godine 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Henoh
|
 |
« Odgovor #11 : Travanj 02, 2010, 11:34:59 » |
|
Našao sam još jednu ali je približno iste veličine  međutim, ovo me iznenadilo dok sam pretraživao slike prepoznaje li tko gdje je ovo točno. Naime, slika je skinuta iz Panoramia. E sad je li osoba koja je stavljala slike dobro pozicionirala mjesto gdje su snimljene?  vjerujem da je to negdje u Hercegovini, prepoznaje li tko gdje je   evo i linkova http://www.panoramio.com/photo/23111073http://www.panoramio.com/photo/23111065
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2010, 11:41:25 Henoh »
|
Evidentirano
|
|
|
|
damir
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #12 : Travanj 02, 2010, 17:14:10 » |
|
e,ta u grudama canariensis je u pola debla "niza" od ovoga sto je prikazan. a za ovu lokaciju ne bi znao, vjerovatno medjugorje ili okolica. meni djeluje ko neki samostan il tako nesto.
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Travanj 02, 2010, 17:36:17 damir »
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #13 : Travanj 02, 2010, 18:02:14 » |
|
Polje 30-80 m nadmorske visine, oko 6 km JI od Ljubuškog i 6 km JZ od Međugorja, 11 km SZ od Čapljine i doline Neretve. Lako je naći prema geografskim koordinatama (zemljopisnoj širini i dužini) na slici. Lako moguće da su slike od tamo, Čapljina ima već pravu mediteransku klimu, sličnu klimi obližnjeg Metkovića.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
Tony
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #14 : Listopad 12, 2010, 14:02:46 » |
|
zadnji put sam bio prije 2 godine dole. ispred crkve ih ima par komada zasadjenih u zemlju,velikih, i izgledaju sasvim normalno.mozda malo manje nego ona icupijeva. sad dal ih stite kako po zimi, ne znam. mozda dadoxxl zna, on je iz mostara. isto tako sam u grudama vidio veliki primjerak canariensisa, tik uz kucu posadjen, mozda i veci od icupijevog. puno vise ima trachycarpusa, od posušja pa na dole prema čapljini. uz svaku kucu s bazenom idu, naravno i palme  . U Posušju palmi baš i nema, budući da je gore puno hladnije nego u Imotskom. A za Kanarku u Grudama, 'si siguran? 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|