Autor Tema: Prijedlozi: sadnja Dubai  (Posjeta: 18126 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Prijedlozi: sadnja Dubai
« Odgovori #15 u: Listopada 25, 2007, 12:23:48 poslijepodne »
Carpentaria acuminata (vjerojatno) porijeklom iz Australije zahtjeva puno vode koliko sam upoznat. Podnosi puno sunce, ali u tvojoj zoni možda bi bilo i bolje i malo hlada. Prilično jednostavna za uzgoj...neka još netko kaže ako zna nešto o toj palmi.

Phoenix

• Gost
« Odgovori #16 u: Listopada 25, 2007, 12:31:13 poslijepodne »
Veruda,

Oni su ih posadili direkt u zemlju, pa kad je sve pomrlo, onda su shvatili sta je, pa su zakopali velike kontejnere koji su duboko unutar, ali su im zidovi malte ne na samoj povrsini, tako da sada slana voda ne dolazi do njih, samo slani vetar - za sta ja sumnjam da moze toliko da im smeta.

Ali moram da spomenem takodje i da ih zalivaju vatrogasnim crevom iz cisterne pod punim mlazom. Ma tuga . . .

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #17 u: Listopada 25, 2007, 12:32:32 poslijepodne »
Ali moram da spomenem takodje i da ih zalivaju vatrogasnim crevom iz cisterne pod punim mlazom. Ma tuga . . .

:eusa_doh:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #18 u: Listopada 25, 2007, 12:32:46 poslijepodne »
Citat:
Carpentaria acuminata is native to the rain forest areas of Australia's Northern Territory, where it grows in flat lowland areas near lakes and rivers, and at the heads of salt water estuaries.
Citat:
Note that the relatively short life span of Carpentaria palm requires that specimens be replaced about every forty years.

dakle dosta vode bi trebala...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #19 u: Listopada 25, 2007, 12:33:30 poslijepodne »

:rofl:

Phoenix

• Gost
« Odgovori #20 u: Listopada 25, 2007, 12:41:06 poslijepodne »

Ovo se drvo zove Damas, i raste u vreme kad sve ostalo vene - raste jako brzo i veliko tako da cesto sadimo osetljive biljke u njihov "sareni" hlad.
Mozda bih mogla to da probam i sa palmama . . . na zalost ovde nigde hlada - dok ga mi ne napravimo - hahaha

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #21 u: Listopada 25, 2007, 15:29:29 poslijepodne »
Brahee bi sigurno dobro rasle u Dubaiju, ali su i one spore... a i ne trpe presadjivanje...  :zbunjen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Phoenix

• Gost
« Odgovori #22 u: Listopada 28, 2007, 08:11:32 prijepodne »
Xenon,

pogledala sam malo o tome ( Brahea Armata) - kazu da ne trpi vlagu, a ovde je vlaga 200% - ne uvek ali dosta dugo - oko 5 meseci, ne znam dali da probam, deluje mi zaista impozantno i sigurno bi osvezila ovaj ustaljeni ritam sadnje - sad sam zvala nabavljace da vidim ima li sanse da se nadje - videcemo . . .

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #23 u: Listopada 28, 2007, 09:36:11 prijepodne »
Ma Brahea armata bi super uspevala tu u Dubaiju, ona je pustinjska palma iz Meksika ali sasvim dobro raste i u malo vlaznijim podrucjima. Najveci problem je to sto ona stvarno ne trpi presadjivanje i mnogo je veca sansa da se velika palma kada se presadi osusi nego da se primi.  :icon_neutral: Za sadnju iz semena treba previse vremena.  :zbunjen:

Opet bih ti savetovao da probas sa Roystoneom regiom, ta palma izgleda velicanstveno, sunce, toplotu i vlagu obozava, a suv vazduh trpi jako dobro, npr. u Arizoni ima mnogo primeraka ove palme (zalivaju se obilno cele godine).

Osim nje, uslove u Dubaiju bi odlicno trpeo i Chamaerops humilis (narocito var. carifera), a moguce i pojedini Trithrinaxi, Nannorrhops ritchiana (Iran silver), neki Sabali iz susnih predela Meksika, mozda cak i neka Butia.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Phoenix

• Gost
« Odgovori #24 u: Listopada 28, 2007, 11:00:03 prijepodne »
E svaka cast,

Ja sam sad pokupila sve ove informacije i sad samo da vidim dal ce ovi dobavljaci uspeti da ih nadju - sto se tice Brahee - porucila sam malu biljku - odnosno sve sam porucila male - to ce sve da ide u moju bastu na probu i istrazivanje.
A cim stigne - slike

Sto se slika tice - ima toga dosta - ne znam samo koga sta zanima . . .

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #25 u: Listopada 28, 2007, 11:35:57 prijepodne »
Palme, kaktusi, agave, cikasi, yucce, banane...sve nas zanima...
Naravno, netko će dodati još nešto.
Očekujemo slikice tih tvojih palmica u bašti kad ih staviš  :thumb_up:

Phoenix

• Gost
« Odgovori #26 u: Listopada 28, 2007, 12:50:36 poslijepodne »
Ljudi super,

Nasla sam Roystonea regia, samo da je pokupim - oko 1,5m visine, a nije ni skupa puno . . .

Sve ostalo sto je Xenon napisao imaju ali ne u Dubaiju vec u Fujairah, a nece da isporuce (grozni su) i mnogo je skuplje, a sve su biljke preko 2m tako da ce to malo da saceka, ali Royal Palm ce biti uskoro i poslacu vam slikicu - jedva cekam.

Phoenix

• Gost
« Odgovori #27 u: Listopada 28, 2007, 13:23:31 poslijepodne »

Evo i dokaza kako se zalivaju trava i palme na "Palmi". . . .

nazalost dok sam ja uzela kameru - oni su vec iskljucili vodu i krenuli iza kuce, ali mozete zamisliti kakav je mlaz iz ovoga . . . .

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #28 u: Listopada 28, 2007, 13:55:11 poslijepodne »
Super da si roystoneu regiu nabavila. Ja sam neki dan sjemenke nabavio iako najvjerojatnije neće moči prezimljavati ovdje ali ću probati.

Jel netko već živi u ovim kućama?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Listopada 28, 2007, 19:02:56 poslijepodne »
Možda i hoće. Da sam ja na tvom mjestu, održao bih Roystoneu pod svaku cijenu. Bio bih je spreman i grijalicom grijati kao što icupi grije svoju kanarsku datulju u Donjem Miholjcu.
USDA zone: 7a