Da živim na lokaciji gdje je i vrt vjerojatno bih možda i postavio nad Y. brvifolie nekakvu nadstrešnicu, ali opet tko bi očekivao da će ovo ljeto izaći na ono što je bilo. Nisam planirao da bih morao neke Yucce i kaktuse štititi ljeti :(
Probleme nisu pokazivale sljedeće vrste: sve forme Y. gloriosa, recurvifiolia, filamentosa/flacida, zatim Y. aloifolia, Y. rostrata, Y. torreyi, Y. baccata, Y. arizonica, Y. reverchonii (naručena kao Y. rupicola), Y. palida, Y. thompsoniana. Y. glauca (stariji listovi počeli propadati od vlage), Y. campestris jedan klijanac propao, Y. neomexicana (vrlo vjerojatno će dvije propasti - ne znam za sposobnost obnavljanja iz korijena), Y. constricta jedna propala (klijanac) i Y brevifolie jako pate, Y. elata (? ne znam moram još pratiti sredinu), Y. carnerosanu sam izvadio jer bi vjerojatno zimi opet izgubila sam nadzemni dio. Većina hibrida ok.
Kada pogledam popis onih koje su imale problema dolazim do zaključka da su prema zemljopisnom podrijetlu uglavnom na potezu one vrste od Texasa do Nevade i Utaha. Tamo sigurno nemaju nikad ovakva ljeta.