|
donata
Gost
|
 |
« : Listopad 27, 2007, 21:02:16 » |
|
Evo jedne biljke lat.naziva ZIZYPHUS JUJUBA L. koja se udomaćila u Dalmaciji a porijeklom je iz Sirije.. Odlazim redovito u ovo doba kod frendice na degustaciju njene čičindre..plodovi su jestivi i jako ljekoviti.. 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
palmofan
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #1 : Listopad 27, 2007, 21:05:14 » |
|
Biljka izgleda zanimljivo no ja je nikada nisam vidio na moru. Kakvog su okusa plodovi?
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7a
|
|
|
|
donata
Gost
|
 |
« Odgovor #2 : Listopad 27, 2007, 21:11:24 » |
|
Pa to je teško objasniti moj MM kaže da to nije voće jer ne možeš pošteno ugristi...ah to dalmatinsko voće... Okus je neobičan nemogu ga usporediti ni sa čime...nije ni slatkast...ni gorak... 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
Xenon
En Taro Adun
Global Moderator

Spol: 
|
 |
« Odgovor #3 : Listopad 27, 2007, 21:11:46 » |
|
Plodovi su... slatkasto-kiseli. Ja sam zizulu jeo u Crnoj Gori, ima je koliko hoces, a ona moze rasti i u zoni 7b, mozda i 7a. Inace, poznata je i kao "kineska urma/datulja", mada nema nikakve veze sa Phoenix dactyliferom. Latinsko ime je ziziphus ili tako nesto. Evo na wikipediji (ali na zalost nema na "nasem" jeziku): http://en.wikipedia.org/wiki/Ziziphus_zizyphus
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
USDA zone: 7b AHS heat zone: 5 Average temperature: 11.7°C (53°F) Annual precipitation: 700 mm (27.56 inches)
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #4 : Listopad 27, 2007, 21:20:44 » |
|
Mislim da znam šta je ovo ali nisam siguran. Redovno sam to kao mali jeo na potezu bačvica u splitu...ima dosta stabala...oko nekih privatnih kuća... A zaboravio sam kako smo to mi zvali 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
više sadit, manje razmišljat
|
|
|
Mila1
Washingtonia
Spol: 
|
 |
« Odgovor #5 : Prosinac 08, 2007, 17:20:48 » |
|
Meni je jako ukusna i podsjeca na jabuku dok cim malo odstoji dobija neki poseban okus neusporediv s bilo cim.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
franceska
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #6 : Prosinac 08, 2007, 20:23:36 » |
|
Zdrava je, kazu, i lijepo izgleda, ali moj nono tvrdi da je ipak najbolja u Istarskoj rakiji...Grapa plus + zizula svaki dan jedna casa i evo njega u 98 godini!!! Malo sale ne skodi, ali ostalo je ziva istina 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
agava
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #7 : Veljača 25, 2008, 20:25:19 » |
|
Podsjeća me na djetinstvo
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
porat
Jubaea
Spol: 
|
 |
« Odgovor #8 : Veljača 26, 2008, 15:00:15 » |
|
Plod koji nije sasvim zrel mi je osobno ukusniji. Zrel je nekako slatkast i postane brašnast. Kod nas raste uz obalu, ali i u Dalm. Zagori, za kontinentalni dio Hrvatske ne znam. Pokušao sam presaditi dvije male biljćice s korijenom koje sam u Šibeniku iskopao ispod većeg drveta (valjda nikle iz koštica), ali mi se nisu primile u vrtu u Drnišu.
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
DRNIŠ: USDA zone: 8b (prema 8a) Prosječna godišnja apsolut. min. temp.: -9,4°C Apsolutna minimalna temperatura: -16,1°C - 1985. g. (razdoblje od 1961. g. do 2010. g.) Godišnja prosječna temperatura: 13,0°C Ukupna godiš. količina padalina: oko 900 mm
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #9 : Veljača 26, 2008, 15:57:38 » |
|
ja sam ih kao dijete u splitu isto imao običaj jesti nezrele ili poluzrele 
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
donata
Gost
|
 |
« Odgovor #10 : Veljača 28, 2008, 15:27:54 » |
|
ja sam ih kao dijete u splitu isto imao običaj jesti nezrele ili poluzrele  mislim da ovo dalmatinsko voće...tipa amulica, čičindra, fafarikula, neškupa i ini...sitni plodovi... u mom djetinjstvu nisu ni mogli sazriti od prevelike potražnje...  tri dvorišta na jedno stablo...
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|
Pivi
|
 |
« Odgovor #11 : Veljača 28, 2008, 15:28:44 » |
|
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
dubrovnik
Brahea
|
 |
« Odgovor #12 : Rujan 13, 2009, 22:44:07 » |
|
u dubrovniku se zove ćićimak
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
sale
Washingtonia
|
 |
« Odgovor #13 : Rujan 14, 2009, 12:04:03 » |
|
Ima u botaničkoj bašti u Beogradu dve velike žižule. Sigurno nekih 4-5 m visine. Ono što me je zbunilo je da su plodovi jako mali. 1 cm u prečniku, možda čak i manje. Verovatno su u pitanju divlji primerci. Koje su veličine plodovi kod sortne žižule?
|
|
|
|
« Zadnja izmjena: Rujan 14, 2009, 12:05:49 sale »
|
Evidentirano
|
|
|
|
Dundo
ex. HolyHero
Phoenix
Spol: 
|
 |
« Odgovor #14 : Rujan 14, 2009, 19:34:46 » |
|
Malo više od toga, nemam plod da ga izmjerim ali nije puno više.Uglavnom variraju plodovi od veličine malo veće trešnje pa do manje šljive. Nije to veliko voće :)
|
|
|
|
|
Evidentirano
|
|
|
|
|