Već je netko prije govorio da neki fungicid može naštetiti butii,i insekticid ako je prejaka doza može uništiti biljku,imao sam slučajeve kada sam sa biokilom spržio mini šipak,a jednom sa nekim nuvanom ili nečim sličnim isto tako uništio neku biljku,znači sa tvorničkom koncentracijom,tada sam skužio da nije svaki insekticid za prskanje po biljkama.Ako je trovanje u pitanju probaj lišće dobro istuširati,ali da ti voda ne ide u pitar.U zimskim uslovima kad biljka spava,usporen metabolizam,možda je upotreba kemikalija još pogubnija.Nije dobro ni ako su žile izašle vani i trule,možda je neka boleština izvana ušla preko žila unutra i korijen propada.Ja bih palmu u svakom slučaju istresao vani i pregledao u kakvom je stanju korjen,sve što je trulo,odsjeći.Presaditi u veći,bar dublji pitar,na dno staviti drenažni sloj mljevenog kamena-tucanika granulacija5-15mm,bar 5 cm,osim što pomaže da se na dnu pitara ne skuplja voda većini biljaka predstavlja branu preko koje korjen ne ide vani,zona sa previše zraka.Skalar preporučio bih ti da nabaviš treset ili mješavinu zemlje sa tresetom,osobno nikad nisam imao puno uspjeha sa zimovanjem biljaka koje su bile u običnoj vrtnoj zemlji,ako je korijen počeo truliti,onda obavezno upotrijebi treset.