Autor Tema: bolesti palmi i njihovo lecenje  (Posjeta: 26402 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: bolesti palmi i njihovo lecenje
« Odgovori #15 u: Prosinca 20, 2011, 21:41:42 poslijepodne »
Već je netko prije govorio da neki fungicid može naštetiti butii,i insekticid ako je prejaka doza može uništiti biljku,imao sam slučajeve kada sam sa biokilom spržio mini šipak,a jednom sa nekim nuvanom ili nečim sličnim isto tako uništio neku biljku,znači sa tvorničkom koncentracijom,tada sam skužio da nije svaki insekticid za prskanje po biljkama.Ako je trovanje u pitanju probaj lišće dobro istuširati,ali da ti voda ne ide u pitar.U zimskim uslovima kad biljka spava,usporen metabolizam,možda je upotreba kemikalija još pogubnija.Nije dobro ni ako su žile izašle vani i trule,možda je neka boleština izvana ušla preko žila unutra i korijen propada.Ja bih palmu u svakom slučaju istresao vani i pregledao u kakvom je stanju korjen,sve što je trulo,odsjeći.Presaditi u veći,bar dublji pitar,na dno staviti drenažni sloj mljevenog kamena-tucanika granulacija5-15mm,bar 5 cm,osim što pomaže da se na dnu pitara ne skuplja voda većini biljaka predstavlja branu preko koje korjen ne ide vani,zona sa previše zraka.Skalar preporučio bih ti da nabaviš treset ili mješavinu zemlje sa tresetom,osobno nikad nisam imao puno uspjeha sa zimovanjem biljaka koje su bile u običnoj vrtnoj zemlji,ako je korijen počeo truliti,onda obavezno upotrijebi treset.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #16 u: Prosinca 20, 2011, 21:48:14 poslijepodne »
Tacno, pogledaj sutra sta se desava sa korenom i svaka hemikalija koja sadrzi teske metale je ubica za butiu.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Prosinca 20, 2011, 22:38:49 poslijepodne »
moze svasta biti tacno je da je koren koji je izasao iz posude biuo truo nisam obracao paznju na to reko neka do proleca pa ce u zemlju sutra je vadim nije bila obicna zemlja vec zemlja za cvece pesak i obicna zemlja celu godinu je rasla u njoj kao luda i sad odjednom ovo moze da bude i da je prejak insekticid bio koce ga znati sutra cu videti i ja sumnjam na koren kad je izvadim slikacu pa cemo videti.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Prosinca 21, 2011, 11:14:53 prijepodne »
evo malopre sam izvadio butiu i mogu vam reci koliko ja vidim zile su u redu nisu trule zemlja jeste malo vise vlazna zemlja ali nema trulezi mislim da je ostavim ovako dan dva na toplom da se vlaga malo isusi pa da je ponovo vratim u posudu i dodam nove zemlje na dnu i okolo ali vidi se da centralno koplje ima zute fleke i verovatno ce propasti evo pogledajte

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Prosinca 21, 2011, 11:17:11 prijepodne »
jos

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #20 u: Prosinca 21, 2011, 11:20:45 prijepodne »
Bas mi je zao sto to vidim.... Nadam se da ce se izvuci. Nemoj olako da se predas Scalar, ima dosta forumasa koji koliko toliko mogu da pomognu raznim savetima, tako da ces moci nesto da iskombinujes, samo nemoj da dozvolis da ti tolika butia propadne... Stvarno bi bila steta. Ja se bas i ne razumem u bolesti biljaka, a i za sada nisam imao licnog iskustva sa bolestima - daleko bilo, ali rado bih ti pomogao da mogu. Ne daj se  :thumb_up:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #21 u: Prosinca 21, 2011, 11:23:06 prijepodne »
nezna sta je bilo odjednom sta je tu je ako prezivi dobro je ako ne idemo dalje :wink:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #22 u: Prosinca 21, 2011, 11:24:54 prijepodne »
Žile deluju zdravo ali činjenica da je u mokroj zemlji što je pogubno za butiu,bar po mom iskustvu....uvek je problem kod zalivanja u saksiji što nikad ne znaš u kakvom je stanju zemlja,površinski sloj je suv a ispod zna da pliva u vodu...scalar ja mislim da ima nade i SMANJI ZALIVANJE!!!!! :thumb_up:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #23 u: Prosinca 21, 2011, 11:37:53 prijepodne »
Činjenica je da ima itrulih žila, po obodu zemlje....teško je reći u kakvom stanju su ostale žile i u samoj zemlji koje se ne vide....očigledno da korenov sistem je delimično truo ali to ne mora da znači da će propasti i da je voda jedini uzrok propadanja :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Prosinca 21, 2011, 11:39:38 prijepodne »
Žile deluju zdravo ali činjenica da je u mokroj zemlji što je pogubno za butiu,bar po mom iskustvu....uvek je problem kod zalivanja u saksiji što nikad ne znaš u kakvom je stanju zemlja,površinski sloj je suv a ispod zna da pliva u vodu...scalar ja mislim da ima nade i SMANJI ZALIVANJE!!!!! :thumb_up:
sta mislis da je ne rasturam zemlju da je ostavim ovako da se malo isusi pa posle vratim.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #25 u: Prosinca 21, 2011, 11:49:34 prijepodne »
sta mislis da je ne rasturam zemlju da je ostavim ovako da se malo isusi pa posle vratim.
Ako budeš rasturao mokru zemlju možeš samo pokidati korenov sistem,pogotovo kad ima ovoliki busen....moje amatersko mišljenje je da je ostaviš ovako do se prosuši zemlja i onda rastruri busen,ukloni trule žile....za samo tretiranje palme stvarno bolje da ti neko drugi kaže...ja stvarno mislim da je korenov sistem delimično propao a dali je voda samo uzrok najbolje da još neko sa foruma da neki savet :thumb_up:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #26 u: Prosinca 21, 2011, 12:08:28 poslijepodne »
Scalar,baš gledam ovaj tvoj busen i nisam i sam pametan dali uopšte bilo kakvo rasturanje je pametno...suviše je velik da bi se bezbedno moglo to uraditi....uništićeš verovatno i zdrave žile jer je to veoma teško uraditi sa ovakvim velikim korenom :misli:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #27 u: Prosinca 21, 2011, 12:18:07 poslijepodne »
Scalar,baš gledam ovaj tvoj busen i nisam i sam pametan dali uopšte bilo kakvo rasturanje je pametno...suviše je velik da bi se bezbedno moglo to uraditi....uništićeš verovatno i zdrave žile jer je to veoma teško uraditi sa ovakvim velikim korenom :misli:
necu ni rasturati nista samo malo okolo cu skinuti zemlje kupio sam novu zemlju i malo vecu posudu uradicu dole dobru drenazu presaditi pa sta joj bog da neka se malo isusi ova zemlja stavio sam pored peci pa cu onda da je presadim

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #28 u: Prosinca 21, 2011, 12:28:48 poslijepodne »
necu ni rasturati nista samo malo okolo cu skinuti zemlje kupio sam novu zemlju i malo vecu posudu uradicu dole dobru drenazu presaditi pa sta joj bog da neka se malo isusi ova zemlja stavio sam pored peci pa cu onda da je presadim
Možda je najbolje tako uraditi,nadam se da će se palma oporaviti,butie su nezgodne za gajenje u posudi baš zbog zalivanja,nikad ne znaš šta je dole...ja imam problem što volim da zalivam moje palme,nikad ne znaš dali treba ili ne a neke vrste ne podnose mokru zemlju,rapido mi je propao isto zbog toga...sad sam nabavio merač vlažnosti sa sondom pa je mnogo lakše za te osetljive vrste :wink:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Prosinca 21, 2011, 12:31:14 poslijepodne »
Možda je najbolje tako uraditi,nadam se da će se palma oporaviti,butie su nezgodne za gajenje u posudi baš zbog zalivanja,nikad ne znaš šta je dole...ja imam problem što volim da zalivam moje palme,nikad ne znaš dali treba ili ne a neke vrste ne podnose mokru zemlju,rapido mi je propao isto zbog toga...sad sam nabavio merač vlažnosti sa sondom pa je mnogo lakše za te osetljive vrste :wink:
sta mislis da je ovako ostavim van posude do sutra.