Ako se ne varam prosla godina je bila koma s ovdje tri dana s -27 C. U drugom mjesecu. I to su prezivile uz defolijaciju. Ljetos kad sam bio opet u osijeku,sam ih vidio kroz prozor auta al nisam sliko. Tad su bile sve zelene ko sad ova najcitavija. Mislim da je ipak "tajna" opstanka suha zemlja zimi zahvaljujuc krovu kuce iznad,te su dosta uvucene,u zaklonitom mjestu. Zemlja je kupovna pomjesana s ukrasnom korom u debelom sloju. Jos jedna slika..
Napravio sam vlastiti experiment tipa ovog. Saku sjemana datulja sam sibno ispod stepenica, ispred kuce. Henoh je bio kod mene, pa ako se sjecas da su visoke i da imaju "fore" izrast u neku visinu i ako... Sad su to jednolisni klijanci od prosle godine. Stavljao sam mislim slike u onoj svojoj temi vrt... Pri dnu su i sada zelene oko cent dva, a ovo gore je suho,izgleda da taj dio nije bio pokriven qnjegom sad ove zime pa je se smrzo. Al su zive!! I mislim da ce se lako oporavit. Odmah pored njih imam i chamaerops humilis rigida blue koji su isto nezasticeni ko i ove datulje i pokoji trachy. Isti uvjeti,suhi zimi, i zelene se i sad ko i ljetos. Ove godine bi mogli izbacit podjelje listove. Dakle suha zemlja ima mozda vecu ulogu u opstanku egzota zimi od samog kultivara,varijeteta il kako da kazem "verzije" neke palme.
jos jedna slika ovih datulja..