prije jedno godinu i po sam skuzio nekoliko klijanaca "neke palme" pred jednom kucom. kazem neke jer su imale samo one prve nepodjeljene listove. al odma su mi zapeli za oko jer su bili dosta poduzi od klasicnih npr datulja,trachya... prosle godine u proljece sam prolazio i jos su bile citave. mislio, reko krepat ce to kroz koji dan... jer zima je bila onako osrednja... -13 jedan dan, dosta s -10 i uglavnom oko -5. al je bilo kolko se sjecam preko 2 tjedna nije prelazilo nulu. znaci stalno to vrijeme ispod nule. za trachy ajde ok. al veceras prolazim, kad ima sta za vidit. nije lepezasta palma vec perasta!!

jedna najveca ima 1 pravi list-granu oko pola metra duljine, ostale bi trebale na proljece izbaciti,sustizu je. ovi "ne pravi" listovi su jako dugacki preko 40 cm. cudna totalno. a fora u svemu je da nikako nije sticena, to znam. mislio slikat al kamera na mobu nije ni za k... a bio sumrak vec. sutra idem slikat s aparatom i ako budem mogo doc do vlasnika, da pitam sta je?? phoenix neki je 100 %. sad koji, odakle... neznam. locirane su pred kucom jugoistocno,odma do ceste. zvuci predobro da bi bilo istinito. kolko sam vidio nema nikakvog ostecenja na listovima, citave da ne mogu bit citavije.moram priznat da sam bio u iskusenju da jednu "presadim" , al nisam. pitat cu, pa cu poslje.hehehehe. ili cu uspit uzicat jednu.
danas bio u pevecu ovdje u os, i imaju nekoliko onih klasicnih canariensisa koji su im ostali vani pod nekom ko terasom totalno sprljeni listovi, a ovo skroz zdravo. te jos znam za jedan poveci p.canariensis kod bazena su casne sestre ga posadile vani,al ga je ubila zima skroz. znam za jos jedan slobodno posadjeni vani, sutra obilazak,slike...
zivili!