Autor Tema: Mjesto za sadnju  (Posjeta: 3934 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Mare

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Mjesto za sadnju
« u: Rujna 09, 2012, 14:06:49 poslijepodne »
Pozdrav ljudi, evo da se malo predstavim, nov sam na forumu, imam 27 g. Živim u Rijeci.
Prije par godina zaljubio sam se u palme, a prije godinu pokušo sam ih i sam uzgojit.
Nabavio sam 2 sjemena od Phoenix canariensis, ali naravno nisu mi uspjele jer nisam znao ništa o uzgoju.

I tako dok sam ovo prolječe išao na krk malo sredit i očistit okučnicu gdje se tokom prošle jeseni i zime nakupilo dosta lišča, našao sam ispod lišča 3 male palme, i naravno pustio ih neka rastu, valjda če preživjet zimu :)

E sad moje pitanje u vezi tih palmi, Neznam točno koja je vrsta, ali mislim da je Trachycarpus fortunei pa me zanima dali bi bilo dobro presadit ih u vaze, ili ih samo pognojit i ostavit vani.
I još nešto kasnije bi dvije presadio a jednu ostavio na tom mjestu, e sad to je jako blizu šterne (bunara) negdje pola metra, pa me zanima kakav je korjen palme,
jer obično nije preporučljivo tako blizu sadit stabla, da nebi korijen išo na vodu i probio zid šterne.

Pozdrav

Offline bocun

• Phoenix
  • *
    • Email
Odg: Mjesto za sadnju
« Odgovori #1 u: Rujna 09, 2012, 16:03:42 poslijepodne »
Zdravo Mare.

Prvo cu ti dati savjet za ono sto pouzdano znam. Sklanjaj svaku vecu biljku bar 3 metra od bistijerne. Vidio sam uzivo sto korijen murve moze da uradi kad je blizu bistijerni.

Sto se mladih trachycarpusa tice ja bih im dao malcarenje tim suvim liscem i borovim iglicama pa na proljece rasadjuj. Dobro ih prekrij suvim liscem, i suvimborovim iglicama tamo negdje u novembru. To su palme koje podnose do -17, to vazi za odrasle primjerke, ali za Krk ne bi trebalo da bude problema od smrzavanja.

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #2 u: Rujna 09, 2012, 17:46:44 poslijepodne »
Pozdrav Mare i dobrodosao na forum!

Bilo bi dobro da malo poslikas da vidimo o cemu se radi...
Kao sto kaze Bocun ja ih sad ne bi dirao, a ovisi i kolko su velike, ako ostetis korjen mogu i propast.
Svakako netrebas gnojit, pogotovo ne sad.

Offline Mare

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Rujna 09, 2012, 19:46:29 poslijepodne »
Hvala na odgovorima

Onda ću napravit kako kažete, prekrit ih iglicama i lišćem,  :sretan:

Znači onda ništa od tog mjesta za palmu, da toga sam se i bojao da bi korjen mogo probit zid....

Inače živim u Rijeci, drugi tj idem na krk pa ću ih poslikat, velike su negdje između 10-15 cm

A neznam imate preporuku za neko drugo drvce da stavim na to mjesto recimo neku manju Yuccu, neznam kakvo je njeno korjene, dali ide duboko, ili bi bilo najbolje neku Agavu...

Hvala
« Zadnja izmjena: Rujna 09, 2012, 19:49:37 poslijepodne od Mare »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Rujna 09, 2012, 21:20:57 poslijepodne »
Pozdrav i dobrodošao Mare  :thumb_up:

Možeš bez problema posaditi agavu na to mjesto. Ja bih ostavio i Trachycarpus jer znam da nema korijen koji ide u širinu već u dubinu, ali ipak, nemoj riskirati.

Nadam se da će u vrtu na Krku biti uskoro još podosta ostalih palmi osim uobičajnih Trachycarpusa.

Offline Mare

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #5 u: Rujna 11, 2012, 22:15:02 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici i lijepim željama, bit će naravno :)

Evo da ne otvaram novu temu postavio bi ovdje još jedno pitanje

Dali je ovo yucca i ako je koja vrsta...hvala

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #6 u: Rujna 11, 2012, 22:32:27 poslijepodne »
Yucca je, ali koja je teško reći zbog loše slike...tipujem na gloriosu, pošto je to najčešće sađena yucca na sjevernom Jadranu, a i liči ovako izdaleka...

Offline Mare

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #7 u: Rujna 11, 2012, 23:13:17 poslijepodne »
ok, hvala na brzom odgovoru

pozz

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Ožujka 13, 2015, 18:24:42 poslijepodne »
Pozdrav svima na forumu nov sam ovde i imam nedoumicu oko mesta gde da je posadim palmu u dvoristu. Palmu je 40 godina stara i sve vreme je u ovom buretu i unosena je zimi u kucu. Zanima me dal ce nesto da joj smeta jer je priviknuta na takve uslove
Marko Stankovic

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #9 u: Ožujka 13, 2015, 18:31:45 poslijepodne »
Biće joj hladovina tu, bitno je da je lokacija zaštićena od severnih i istočnih vetrova, a da je otvorena prema jugu, da uhvati maksimum sunca.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Ožujka 13, 2015, 18:37:09 poslijepodne »
Pozdrav s26mar i dobrodošao na forum! :sretan: Mjesto koje si odabrao za sadnju palme mi izgleda dobro, ali bi još bolje bilo mjesto koje je otvoreno jugu a sa sjevera zaštićeno kućom ili visokim zidom, ako imaš takvo mjesto. Palma izgleda zdravo i njegovano, neće joj uopće smetati promjena životnih uvjeta, dapače, "buknuti" će kad se korijen konačno dočepa zemlje i bude se mogao nesmetano širiti. Palmu posadi početkom 4. mjeseca, kada prestane opasnost od mraza. Ne znam koliki su zimski minimumi u tvom mjestu, no prvih nekoliko zima ćeš palmu morati bar pasivno štititi, dok se ne adaptira na vanjske uvjete. Ne bi bilo loše ni razmisliti o dogrijavanju palme tijekom prve zime, jer je prva zima za palmu najkritičnija.
USDA zone: 7a

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Ožujka 13, 2015, 18:37:27 poslijepodne »
Znaci mora dole jos da ide? Ja mislio da ovoj palmi vise hlad odgovara(negde procitao da joj prijaju temperature od 15-25C) pa zato hteo tu. Pa kod mene u Zitoradji i nema bas vetrova, nema Kosave:)
Marko Stankovic

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Ožujka 13, 2015, 18:41:04 poslijepodne »
Pa preko zime cu je stiti, video sam da postoji ta tema pa cu se edukovati o tome malo. Znaci da bi je trebao staviti na mestu gde sunca najvise ima u toku dana?
Marko Stankovic

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #13 u: Ožujka 13, 2015, 18:41:37 poslijepodne »
Mislim da bi prošarani hlad bio idealan, trachy nije palma koja se treba cijeli dan pržiti na suncu, iako dobro podnosi i te uvjete.
USDA zone: 7a

Offline s26mar

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Ožujka 13, 2015, 18:44:39 poslijepodne »
pa onda mi je bolje da je  stavim u  drugom delu dvorista(vidi se na slikama). Ovog leta sredjujem celo dvoriste pa cu da okacim slike
Marko Stankovic