Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 468550 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #465 u: Siječnja 08, 2009, 11:00:57 prijepodne »

Evo mojih palmi danas sa minimalnom zaštitom.Izgledaju mi ok. Pojavilo se Sunce i listovi se vratili u normalu,a još ujutro su bili onako tamni i skupljeni .Za sad mi se ćini da su palme bez ikakvog oštećenja.

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #466 u: Siječnja 08, 2009, 11:06:48 prijepodne »
Nakon 14 ledenih dana ,sada oko -3 ,a koliko vidim bit će ih još ,listovi u odličnom stanju bez oštećenja.Pod onim veelikim plastenikom je feniksica . Plastenik ima oko 4 metra visine ,a njoj ne fali ništa,samo naravno proljeće.
« Zadnja izmjena: Siječnja 08, 2009, 11:08:42 prijepodne od icupi21 »

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #467 u: Siječnja 08, 2009, 11:13:54 prijepodne »
Samo da napomenem ovi donji listovi na Trahiju na slici u krupnom planu neki su već 2. zimu vani tako da su po mom mišljenju u vrlo dobrom stanju, jer imaju samo malo smeđe vrhove ,ali to nije od ove zime ,već od Sunca ,vjetra i drugih fizićkih utjecaja.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #468 u: Siječnja 08, 2009, 11:22:52 prijepodne »
Ma odličan ti je Trachycarpus, to na kraju listova nema veze sa zimom kao što si rekao. Smrzavanje lista se pokazuje na način da se on skroz skupi (kao da se suši) kao na ovoj slici iz Njemačke nakon -17.5°C. Ovaj list (a vjerojatno i Trachy) su gotovi prema riječima vlasnika....

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #469 u: Siječnja 08, 2009, 12:00:25 poslijepodne »
Super su ti trachiji icupi, njima ne smeta zima, listovi su  se mog trahija također vratili u normalu, sad sasvim lijepo izgleda, morati cu ga uslikati, moj nema nikakvu zaštitu, tak da mislim da što se tice ove zime da je uspješno završena, tj. mislim da nece vise biti velikih minusa, najhladniji dan u godini je iza nas koliko sam cuo...:-)

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #470 u: Siječnja 08, 2009, 12:12:45 poslijepodne »
Dogrevanje bi mu povecalo sanse za prezivljavanje, ali ja bih ga ostavio, cisto da se vidi da li ce preziveti zimu samo sa pasivnom zastitom, naravno pod uslovom da imas jos seedlinga u rezervi.
Imam još seedlinga, ali mi je skoro 20 komada propalo tako da su mi u kući ostala samo 4 seedlinga. Da imam više seedlinga ne bih ni pomišljao o dogrijavanju onoga vani ali sad mi je svaki minor koji imam dragocjen.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #471 u: Siječnja 08, 2009, 13:11:58 poslijepodne »
icupi21 čini mi se da tvojima uskoro više neće trebati ni pasivna zaštita. Naravno, kanarka je ipak nešto drugo i još jednom pohvale za trud :eusa_clap:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #472 u: Siječnja 08, 2009, 14:12:57 poslijepodne »
Zimska zaštita za T. fortunei u Ashgabatu prijestolnici Turkmenistana. Skupljeni listovi i zavezani u snop
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #473 u: Siječnja 08, 2009, 14:39:48 poslijepodne »
Interesantno oni štite listove,a ja stablo .Vidim da može i ovako i onako,a netko opet cjelu palmu zamota,po svemu sudeći uopće joj ne treba zaštita. Ja sam mišljenja da ako izmrznu listovi pri zaštiti stabla bar će terminalni pup ostati ,pa će palma potjerati nove grane tj.listove. :sretan:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #474 u: Siječnja 08, 2009, 14:50:44 poslijepodne »
termalni pup ili srce palme zna nakon totalne defolijacije istruliti i zato ne bi škodili koji tretman fungicidom i tjekom zime čim malo ugrije. Inače, za palmu je to enormni stres kada izgubi sve listove i treba joj jedna dobra i duga sezona rasta da bi se vratila...

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #475 u: Siječnja 08, 2009, 15:42:56 poslijepodne »
Tvoje palme prijatelju (icupi) mi daju nadu da će i moja palma dočekati proljeće živa. :eusa_clap:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #476 u: Siječnja 08, 2009, 15:59:04 poslijepodne »
Interesantno oni štite listove,a ja stablo .Vidim da može i ovako i onako,a netko opet cjelu palmu zamota,po svemu sudeći uopće joj ne treba zaštita. Ja sam mišljenja da ako izmrznu listovi pri zaštiti stabla bar će terminalni pup ostati ,pa će palma potjerati nove grane tj.listove. :sretan:

Ja mislim da oni ove Trachycarpuse vise stite od pustinjskog vetra nego od mraza.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #477 u: Siječnja 08, 2009, 16:04:36 poslijepodne »
interesanto nisam ni znao da su toliko napeti da stite tranchy tamo interesantno

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #478 u: Siječnja 08, 2009, 18:11:44 poslijepodne »
Vidiš, to bi mogao biti razlog. Kamo sreće da su ti u Vodicama zaista zbog toga palmu i zaštitili. Ali, koliko ja znam Vodice ta palma je negdje 10-ak metara od mora a bura ili još gore jugo zna puhati jako i u proljeće a pogotovo na jesen kada vjerujem palma nije zaštićena...

Ta palma nalazi se nekih 6-7 m od mora, praktički za širinu rive. More je s južne strane i iako se radi o maloj uvali pa palma vjerojatno nije na direktnim udarima od juga, vjerujem da je za jakih južina izložena priličnoj posolici.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #479 u: Siječnja 08, 2009, 21:42:16 poslijepodne »
Porat nema to veze "mala vala", "velika vala".
Grad Vis je otvoren prema sjevernoj strani, sa južne strane je brdo visine cca 200-300 metara ispod kojeg se nalazi grad vis. A opet kad jugo udre šiba ko ludo.
I mislim da je totalno svejedno bila palma 10 metara od mora, ili 30-40. To je po meni jedno te isto.