Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 425237 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vlada33

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1155 u: Rujna 23, 2011, 14:39:35 poslijepodne »
o.k.resicu se vlage...sto se tice toga dali ce preziveti,to je samo pokusaj,znam da je verovatnoca isuvise mala ali u slucaju da bude topla zima imace prednost za sledecu zimu jer je koliko toliko vec osetila hladnocu,inace imam jos isklijalih pa ova moze posluziti za probu...stavicu i jednu u negrejani prostor smo zasticen od spoljnog uticaja,a sve ostalo ide u relativno topli prostor,u svakom slucaju nece biti minusa kod njih...

jedino sto nisam siguran da ce i toliko suva zemlja narocito pomoci jer je zemlja ionako suva,prekjuce je posle 2 meseca pala jedna mala kisa...

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1156 u: Listopada 02, 2011, 09:26:51 prijepodne »
Pošto imama oko 15ak kandidata za prezimljavanje ove godine garaža će mi biti vrlo zelena  :sretan:
ali zanima me koja palma bi eventualno najlakše podnijela kućne uvjete (centralno, svjetlo tak tak, manje vlage..). kandidati za kuću su canariensisi, robuste-filifera, cikas? znam da je opasnost da počnu izbacivati slabije listove, a budući da ih opet na proljeće čekaju vanjski uvjeti..hoće li biti većih posljedica takvog toplog prezimljavanja?

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1157 u: Listopada 02, 2011, 09:36:25 prijepodne »
nece ti onda rast dobro iduce proljece ljeto ako budu na toplom preko zime. rast ce al nije to to.
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1158 u: Listopada 02, 2011, 10:30:20 prijepodne »
ok onda u garažu! :mrgreen:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1159 u: Listopada 02, 2011, 16:53:18 poslijepodne »
Pošto imama oko 15ak kandidata za prezimljavanje ove godine garaža će mi biti vrlo zelena  :sretan:
ali zanima me koja palma bi eventualno najlakše podnijela kućne uvjete (centralno, svjetlo tak tak, manje vlage..). kandidati za kuću su canariensisi, robuste-filifera, cikas? znam da je opasnost da počnu izbacivati slabije listove, a budući da ih opet na proljeće čekaju vanjski uvjeti..hoće li biti većih posljedica takvog toplog prezimljavanja?
nikako u toplo samo da ne mrzne negde
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #1160 u: Listopada 14, 2011, 05:01:48 prijepodne »
Molim pomoć dragi palmoljupci ,naime obišla sam doslovno sva stovarišta građevnog materijala od Iloka do Gradiške i svuda me glupo gledaju kad tražim foliju ( alufleks) o kojoj je Scalar pričao i kojom je štitio palme .Dajte molim Vas ako tko zna gdje se to može kupiti da mi javi isto tako molim kolege forumaše koji žive u Srbiji a gdje se ta folija može kupiti da mi pomognu.Novac ću poslati a foliju možete staviti na BUS za Osijek pa ću ju preuzeti.Pomagajte.

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1161 u: Listopada 14, 2011, 08:33:15 prijepodne »
Ukoliko ne nađeš tu foliju, imaš kao zamjenu foliju s mjehurićima zraka u roli u Baumaxu, 100kuna.
Imam ja još jedno pitanje, treba li palmu zalijevati za vrijeme aktivne zaštite (plastenik, grijanje...)?
« Zadnja izmjena: Listopada 14, 2011, 08:33:47 prijepodne od Vedran »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1162 u: Listopada 14, 2011, 08:34:44 prijepodne »
seni nemogu da verujem da kod vas nigde nema kod nas ima svud ja bas danas idem da kupim za moje palme 1m je 110 dinara da sam iz beograda rado bih ti pomogao i poslao autobusom iz mog mesta nema bus za osijek sto ne pitas malog yonex dobar je decko moze ti on poslati busom iz beograda .

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1163 u: Listopada 14, 2011, 08:35:29 prijepodne »
Ukoliko ne nađeš tu foliju, imaš kao zamjenu foliju s mjehurićima zraka u roli u Baumaxu, 100kuna.
Imam ja još jedno pitanje, treba li palmu zalijevati za vrijeme aktivne zaštite (plastenik, grijanje...)?
ponekad vrlo malo kad se zemlja isusi :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1164 u: Listopada 14, 2011, 15:36:28 poslijepodne »
ponekad vrlo malo kad se zemlja isusi :thumb_up:

Za kanarku washku,ne treba uopste zalivanje tokom zastite ako je temp optimalna za prezimljavanje. Provereno,ni jednu ni drugu uopste nisam zalivao,bukvalno ni jednom.

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1165 u: Listopada 14, 2011, 16:03:39 poslijepodne »
Hvala dečki na odgovoru samo se pomalo bojim Vedrane  da bi se palma skuhala pod tim najlonom bez obzira na zračne mjehure.Dali netko od forumaša ima iskustva sa tom folijom za zaštitu?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1166 u: Listopada 14, 2011, 16:07:18 poslijepodne »
Nema potrebe za zalivanjem bilo koje palme, njima apsolutno ne treba voda preko zime. Ima u zemlji oko nje sasvim dovoljno vode. Zalivanje bi moglo samo da prouzrokuje zaledjivanje korena i teeezak oporavak.

Seni, ne bi se skuvala palma ako je grejno telo prikljuceno na termostat. Glupo je stavljati same sijalice jer nemas nikakvu kontrolu nad njima bez termostata. One ne smeju da prave uslove za rast vec samo da sprece da temp. ne ode u neki veci minus. :thumb_up:
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1167 u: Listopada 14, 2011, 16:25:09 poslijepodne »
zastita za cikase je gotova posto ujutro najavljuju -2-3 bolje ih pokriti da ih ne oprlji a kasnije aktivno grejanje sa termostatom evo i za humilis je zavrsena i za manju kanarku onu iz krasnodara sutra ce biti gotovo za veliku kanarku i trahije jedan samo sloj folije ona je satavljena iz tri sloja sa vazdusnim jastucima netreba vise pa prosle godine sam trahi sa njom stitio nije bilo nikakvi problema palma nemoze da se skuva i da je neotvaram jer odbija sunceve zrake i ne zagreva unutra a plus bice unutra i aktivno grejanje sa termostatom tako da nema problema .
« Zadnja izmjena: Listopada 14, 2011, 17:04:35 poslijepodne od SCALAR »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1168 u: Listopada 14, 2011, 16:26:23 poslijepodne »
Odlicno izgleda, koliko slojeva folije si stavio?
milka

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1169 u: Listopada 14, 2011, 16:28:54 poslijepodne »
Yonex ja bih palmu ( Trahi ) zaštitila pasivno bez sijalica .Sve ove godine štitila sam ju sa debelim slojem agrila međutim prošle zime mi je jako stradalo lišće bila je sva sparušena.Zato sam mislila kao Scalar prošle zime zaštiti palmu tom odličnom folijom koju nigdje ne mogu nabaviti.