Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 481988 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1215 u: Listopada 19, 2011, 13:55:08 poslijepodne »
Eto da Vas obavijestim da je moja mukotrpna potraga za folljom koju koristi Scalar napokon završena.U dvorištu mi je bala od 50m i biti će dovoljna za zamatanje biljaka cijeli život.Sad imam pitanje za Scalara zanima me dali si ispod folije na palmu  stavljao nešto tipa agrila i koji dio folije ide unutar biljke dali zračni jastuci ili aluminijski dio ?
seni2 znaci stgla folija aluminijumski deo ide sa spoljne strane tako da odbija sunceve zrake i nemoze da podize temperaturu unutra posto imas dosta folije stavi dvostruko ptrethodno napravi ovakvu konstrukciju od mreze pa obavi foliju pa preko odozgo napravis isto od folije poklopac,preklopis donju iseces od stare unutrasnje gume trake i sa njima povezes pri vrhu prorezes foliju kad je toplo radi ventilacije samo zavrnes malo i moze da ulazi vazduh bez skidanja celog poklopca kad treba samo svuces gumu i zatvoreno nesmeta ni kad pada kisa moze biti otvoreno ne uliva unutra evo pogledaj na slikama agril ti nije potreban ja ga nisam koristio prosle zime trahi je prosao bez ikakvi ostecenja tako cu i ove sa trahijima mada prosle zime nisam imao ovu konstrukciju nego sam ga direktno obmotavao oko stabla a cikase i kanarku cu da grejem , humilis isto ide pasvino pod foliju .dole okolo stabla malciraj pa preko malca stavi neki najlon pa preko toga konstrujciju sa folijom. evo kako je bilo bez konstrukcije
« Zadnja izmjena: Listopada 19, 2011, 14:05:01 poslijepodne od SCALAR »
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
« Odgovori #1216 u: Listopada 19, 2011, 16:59:15 poslijepodne »
Ma bravo Scalar odlična ideja.Baš ti hvala.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #1217 u: Listopada 19, 2011, 19:13:15 poslijepodne »
Eto da Vas obavijestim da je moja mukotrpna potraga za folljom koju koristi Scalar napokon završena.U dvorištu mi je bala od 50m i biti će dovoljna za zamatanje biljaka cijeli život.Sad imam pitanje za Scalara zanima me dali si ispod folije na palmu  stavljao nešto tipa agrila i koji dio folije ide unutar biljke dali zračni jastuci ili aluminijski dio ?

Svaka cast seni, drago mi je da si je nasla u pravo vreme. :thumb_up:
milka

Offline Flash

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1218 u: Listopada 20, 2011, 06:35:52 prijepodne »
Napravio sam zaštitu od stiropora, debljine 8cm u kojeg sam stavio žicu a oko korjena stavio koru od drveta. Sve to mislim lijepo umotati u najlon da stiropor ne kisne.
Pošto još nema na policama svjetlostnih cijevi mislio sam da grijem kanarku sa žaruljom od nekih 60W.
Kakva su vaša iskustva? Koja je opcija jeftinija (potrošnja struje)?
Imam i malog trachija, visine oko 70cm. Bi li on preživio sa pasivnom zaštitom ili dogrijavanjem?

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1219 u: Listopada 20, 2011, 08:00:28 prijepodne »
Napravio sam zaštitu od stiropora, debljine 8cm u kojeg sam stavio žicu a oko korjena stavio koru od drveta. Sve to mislim lijepo umotati u najlon da stiropor ne kisne.
Pošto još nema na policama svjetlostnih cijevi mislio sam da grijem kanarku sa žaruljom od nekih 60W.
Kakva su vaša iskustva? Koja je opcija jeftinija (potrošnja struje)?
Imam i malog trachija, visine oko 70cm. Bi li on preživio sa pasivnom zaštitom ili dogrijavanjem?
cime god da grejes stavi termostat na jedno 5-6 stepeni tako ne trosi mnogo struje trahi moze pasivno da se zastiti ako ne bude prejaka zima procitaj ranije postove ;pa ce ti biti oko zastite jasnije.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1220 u: Listopada 20, 2011, 10:47:35 prijepodne »
ja bih je razvezao,da jos malo uziva slobodna,bice previse dugo vezana ... 

Nece joj biti nista, i prosle godine sam je vezao polovinom oktobra... Znam da bi lepse bilo da je sada odvezana, ali nije bas bilo jednostavno ovako joj pokupiti listove. Veoma je cvrsta i nezgodna i uz veliku pomoc dvojice prijatelja nekako smo je skupili i svezali. Sad, ne znaci mi nesto puno da jos desetak, petnaest dana bude slobodna ili ovako, isto je. Nije pod plastenikom, pa da postoji mogucnost pregrevanja, napada gljivica, itd...
Svaki list posebno je skupljen i zavezan, zatim sama palma na vise mesta, tako da mi je i malo komplikovano i tesko sad da skidam, da bih se opet mucio da je pokupim za 15-ak dana   :wink:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1221 u: Studenoga 09, 2011, 01:37:45 prijepodne »
Zastita za palme stavljena danas  :mrgreen: Iako vreme jos sluzi nisam hteo da rizikujem, jer vec sutra (tj vec danas) idem malo na odmor u Nemacku, pa bolje neka je  :wink: A i ja nasao u pet do dvanaest da je stavim. Iako sam sve do kraja odradio danas, zastita i ne izgleda tako lose, cak sto vise nekako mi lepse deluje nego prosle zime  :misli: A nisam ni stigao da slikam, vec me mrak uhvatio,al eto mene za desetak dana nazad,pa se javljam sa svezim fotkama  :thumb_up: PozZ!!!

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #1222 u: Studenoga 09, 2011, 11:12:13 prijepodne »
@dalmatiasoap - iman jedno pitanje za bananamena - jeli bolje po tebi, tvom iskustvu kod prezimljavanja samo savit listove prema dole ili ih odrezat, bilo bi mi logicno, rezat, jer
                       treba im onda puno manje vode, i kad razmisljam, manji im je stres, ako hranje manje listova.
                       Po njemackim i talijanskim portalima vidim da puno njih i savija listove, a ne rezu ih, ali nekako se bojim gljivica, i ostalih zivotinjica, pljesni i ostale rodbine?

Za sve ostale - pitanje Nr.2. jeste li razmisljali o nekakvoj montazi ventilacije, u zimska sklonista, razmisljam o ugradnji nekog ventilatora kao ono na kuhinjama, ili u krajnjem slucaju,
onom malom ventilatoru koji se ugraduje u kucista computera....primijetila sam prosle zime posto je moja vrtna kucica, hermeticki zatvorena, od folija, izolacije, silikona, pjene, da ipak
zna nakon dugog vremena "zatvorenih vrata" kada su vani bili vezani ledeni dani, i nisam previse mogla luftat kroz vrata, postaje visoka vlaga unutra, a time se stvara i ugodna klima za gljivice
i ostale nepodobstine?

Zanimaju me vasa misljenja!
Pozdrav Frane

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #1223 u: Studenoga 09, 2011, 13:04:22 poslijepodne »
Neznam ni ja šta je bolje. Ja osobno vežem dok su imalo u funkciji, tako daju još malo hrane biljci a i čuvaju stapku od hladnoće, koliko-toliko. Nakraju ih odrižem.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1224 u: Studenoga 09, 2011, 14:07:59 poslijepodne »
@dalmatiasoap - iman jedno pitanje za bananamena - jeli bolje po tebi, tvom iskustvu kod prezimljavanja samo savit listove prema dole ili ih odrezat, bilo bi mi logicno, rezat, jer
                       treba im onda puno manje vode, i kad razmisljam, manji im je stres, ako hranje manje listova.
                       Po njemackim i talijanskim portalima vidim da puno njih i savija listove, a ne rezu ih, ali nekako se bojim gljivica, i ostalih zivotinjica, pljesni i ostale rodbine?

Za sve ostale - pitanje Nr.2. jeste li razmisljali o nekakvoj montazi ventilacije, u zimska sklonista, razmisljam o ugradnji nekog ventilatora kao ono na kuhinjama, ili u krajnjem slucaju,
onom malom ventilatoru koji se ugraduje u kucista computera....primijetila sam prosle zime posto je moja vrtna kucica, hermeticki zatvorena, od folija, izolacije, silikona, pjene, da ipak
zna nakon dugog vremena "zatvorenih vrata" kada su vani bili vezani ledeni dani, i nisam previse mogla luftat kroz vrata, postaje visoka vlaga unutra, a time se stvara i ugodna klima za gljivice nie to lose ugraditi taj mali ventilator da izvlaci ustajao vazduh napolje za vreme ledenih dana ja sam prosle zime otvarao na vrhu praveci ventilaciju ali neprekidajuci grejanje tako se brzo isusi unutra topao vazduh ide na gore i nemoze puno hladnoce da udje nekoliko sati tako pa onda opet zatvorim i tako.
i ostale nepodobstine?

Zanimaju me vasa misljenja!
Pozdrav Frane
nije lose ugraditi taj mali ventilator da izvlaci vlagu iznutra koju same biljke stvaraju a mozes i otvoriti malo ne prekidajuci grejanje na vrhu i tako vrsiti ventilaciju topao vazduh ide na gore i nemoze mnogo hladnoce uci dovoljno je tako pola sata da se osusi unutra i kad je hladno ja sam tako trahi ventilirao prosle zime.
« Zadnja izmjena: Studenoga 09, 2011, 14:15:28 poslijepodne od SCALAR »

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1225 u: Studenoga 11, 2011, 14:48:53 poslijepodne »
Danas ću postavit zaštitu za phoenix, pa imam jedno pitanje vezano za zalijevanje.
Pošto planiram zaštitu sa grijanjem, a uredna kiša kod nas nije pala od 7 mjeseca i zemlja je suha, može li biti kakvih problema zbog nedostatka vode?
Trebam li ju zaliti prije postavljanja plastenika ili će povući okolnu vlagu od budućih kiša-snijega?
Inače zaštitu sam planirao na način da sam napravio metalnu konstrukciju, oko koje ide staklena vuna, te folija sa mjehurićima zraka. Kao grijaće tijelo žarulja od 150w i termostat sa sondom.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1226 u: Studenoga 11, 2011, 15:02:05 poslijepodne »
pa mozes je zaliti malo nije problem mada zimi joj netreba mnogo vlage ponekad malo i zimi je zalij kad se zemlja zbog grejanja osusi mogao si jos malo da sacekas sa zastitom nema nekih jakih mrazeva ja jos nisam nisam nista zasticivao sem cikasa koji su ovih dana otkriveni i bez grejanja ajde stavi sliku da vidimo kako si osmislio zastitu

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #1227 u: Studenoga 11, 2011, 17:02:15 poslijepodne »
Baš sam pričapo icupijem oko zaštite, ni on ni ja još ne planiramo stavljati zaštitu, a i kraj mjeseca se crta zatopljenje opet... tako da ja još neću, a nadam se tek tamo polovicom 12. mjeseca   :thumb_up: :gy: :sun: :sun: :sun:

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1228 u: Studenoga 11, 2011, 19:56:33 poslijepodne »
Pa neću niti ja još sa aktivnom zaštitom krenuti, samo uvezati lišće i prirpemiti mobilnu konstrukciju, budući da idućih dana će jutarnje temp. biti u minusu (do -3,-4) a pri tlu još koji stupanj niže. slike sutra.

Offline Vedran

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #1229 u: Studenoga 12, 2011, 19:01:28 poslijepodne »
ispravak netočnog navoda :sretan: siguran sam da sutra ujutro temp. ide do -6-7. evo kod mene trenutno -1, 2 stupnja hladnije nego jučer u isto vrijeme. aktualno stanje možete pratiti na pljusak.com